Prečítané | december

Prajem vám krásný deň. Vianočné sviatky máme za sebou a plní odhodlania sme vstúpili do nového roka. S odhodlaním píšem i dnešný knižný článok - prvý na blogu v novom roku. I keď sa však týka ešte roka starého. Z tohoto dôvodu si dovolím menšiu rekapituláciu. Počas predchádzajúceho roka som prečítala celkovo 49 kníh, z čoho v siedmych prípadoch išlo o knihy elektronické. Nedá sa povedať, že by u mňa dominoval určitý žáner. Je to skôr taká všehochuť a kniha ma musí zaujať skôr obsahom ako zaškatuľkovaním do určitej kategórie. V tom som asi tak trochu špecifický čitateľ. Inak to nie je ani pri decembrovom čitateľskom mesačníku, ktorý som pre vás dnes pripravila.



V decembri som stihla vďaka voľným dňom prečítať až sedem knižiek, z toho v dvoch prípadoch išlo o elektronické verzie.


Marian Szücs a Boris Valábik - Volali ma bitkár

Knihu som si zakúpila ešte v máji pod vplyvom majstovstiev sveta v hokeji, ktoré sa v tom čase u nás konali. Nie som zase nejaký veľký fanúšik hokeja a konkrétne Borisa som doteraz ani veľmi neregistrovala. Išlo mi skôr o pozadie tejto hry a ku kúpe ma presvedčil i pútavý štýl písania, ktorý v tejto knihe Marian Szücs použil. Kniha sa teda dobre a rýchlo číta a dopredu vám prezradím, že pozadie hokejových zápasov vás zrejme prekvapí. Zrejme to nebolo cieľom knihy, no vďaka nej som získala dosť kritický pohľad na kolektívne športy. Ak by sa ma niekto teraz pýtal, či ma dať svoje dieťa na hokej, tak moja odpoveď by bola jednoznačne nie. Toto však autori asi nechceli.

★ ★ ★
 príjemne strávený čas




Lina Bengtsdotter - Annabelle

Detektívnky nezvyknem čítať, no v prípade Annabelle som spravila výnimku. Označenie ako svetový bestseller a severský triler ma presvedčili, aby som knihe dala šancu. Hneď v úvode vytknem názov slovenského prekladu. Čitateľa môže ľahko zmiasť a môže si knihu spliesť s filmom a knihou rovnakého mena. Český preklad Na okraji viac vystihuje celý dej i atmosféru v knihe. Námetom je zmiznutie sedemnásťročného dievčaťa, ktoré do provinčného švédskeho mestečka prídu vyšetrovať dvaja štokholmskí policajti. Kniha sa veľmi dobre a ľahko číta, je napínava a ja som ju prečítala za jeden večer. Síce som skončila o druhej v noci, ale chcela som poznať rozuzlenie knihy. Suma sumárum - som rada, že som dala šancu netradičnému žánru. Bol to príjemné strávený čas, no po pokračovaní knihy pravdepodobne už nesiahnem.

★ ★ ★
 príjemne strávený čas



Vojtěch Matocha - Prašina - čierny merkurit
Prašina je tajuplné miesto v Prahe, kde už dlhé roky nefunguje elektrina. Lampy nesvietia, električky nechodia, mobil nemá signál. V tomto prípade ide už o druhý diel. Tentokrát sa dej odohráva počas zimy a hlavné postavy Jirko a En pátrajú po ďalšom z tajomstiev vynálecu z Prašiny. Tentokrát ide čierny merkurit, ktorý by pri nesprávnom použití dokázal zničiť veľkú časť mesta. Celý dej je ilustrovaný krásnymi čiernymi obrázkami Karla Osohu. Prvému dielu som vytkla štýl písania. V druhom diele sa však autor už rozpísal a text bol oveľa čítavejší a pútavejší. Takže dúfam, že časom napíše i ďalšie pokračovanie.


★ ★ ★ ★
 rozhodne treba prečítať



Evžen Boček - Poslední aristokratka ve varu a Poslední aristokratka na koni
Z prvého dielu Poslednej aristokratky som bola priam nadšená. Preto som s optimizmom siahla i po ďalších dvoch dieloch. Tu žiaľ však ide už len o opakovaný vtip, knihám absentuje dej a celkovo nemali pre mňa žiaden prínos. Autor mohol pokojne skončiť pri prvom diely. Škoda. Pozitívom je akurát to, že sú tenké a prečítala som ich naozaj rýchlo.  


  mohlo to byť i lepšie


Martin Ližičiar - Lekárka Mária Jasenková

Edíciu inšpirujúci mám veľmi rada, no v tomto prípade ide o pomerne ťažkú temú, ktorá nie každému sadne. Ani ja sama by som si knihu nekúpila, no keďže som ju už dostala, nenechala som ju neprečítanú. Ide o rozhovory s lekárkou detského domáceho hospicu Plamienok. Rozhovory sú zamerané na témy smrti, zomierania, zraniteľnosti, pomoci iným. Knihe ako takej nemám čo vytknúť, skôr ide o samotnú tému, obdobie a životnú situáciu počas ktorej sa čitateľ ku takejto knihe dostane.

 bez hodnotenia



George Friedman - Nasledujúcich 100 rokov

Podľa vydavateľa by malo ísť o fascinujúce čítanie o geopolitickom vývoji v 21. storočí. Kniha je však všetko možné, len nie fascinujúca. Číta sa pomerne ťažko a väčšinu prognóz by som označila za utópiu. Poznám oveľa zaujímavejšie knihy s podobnou tématikou.


  mohlo to byť i lepšie
  Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?




Môj čitateľský denník - 2019

január - februármarecapríl - máj - júl - september - október  - november

Komentáre

  1. 49 kníh je teda veľmi pekné číslo! Ja som za 2019 stihla len 31, ale mala som obdobia, kedy mi nebolo najlepšie a nedokázala som sa prinútiť. Zaujala ma Annabelle. Prekladový názov naozaj nie je šťastný, keby som ju videla v obchode, presne kvôli spojitosti s tým hororom po nej nesiahnem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to mi hned napadlo ked som ju na Vianoce dostala. Hned som kontrolovala, ci ide o ten film. To by som ju vyhodila. Neviem ako im takyto nazov vobec pomohol prejst.

      Odstrániť
  2. Nepoznám tieto knihy, asi tú Poslednú aritokratku by som si rada prečítala. Môj štýl čo sa literatúry týka je podobný - nemám žáner, skôr možno top autorov, ale kniha musí zaujať. Rozhodne ma však príliš neberú detektívky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Detektivky necitavam. Toto bola vynimka, no presvedcila ma, ze z casu na cas ani detektivka nemusi byt zla.

      Odstrániť
  3. Žádnou z těchto knih jsem nečetla, ale slyšela jsem o Bočkově Aristokratce. První díl mám určitě v plánu, ten chválí opravdu všichni, ale jen málokdo byl nadšený z těch dalších, což je možná škoda. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky