Prečítané | apríl

Po obrovskom počte kníh, ktoré som prečítala v marci, sa apríl opäť stabilizoval a drží si svoj štandardný počet. Vo všetkých prípadoch som však vykročila zo svojej čitateľskej rutiny a vyskúšala námety, po ktorých bežne nesiaham. Ako ma knižky zaujali? To vám prezradím v dnešnom článku.


Prečítala som celkovo 5 kníh. Dve boli požičané, jednú vydala zo svojich útrob knižná búdka a dve som kúpila. Vo všetkých prípadoch ide o pravé nefalšované papierové knihy. Na elektronickú čítačku teraz nejako nevyšlo.


Aneta Vachová, Rozi Zacharov, Zuz Gašparovičová - Pokojovky a jak se o ně starat

Ku knihe som sa dostala vďaka instagramovému profilu @pokojovky, ktorý pridáva tak krásne fotky, že som si knihu napriek vysokej cene chtiac - nechtiac kúpila. Som priam fascinovaná z retro designu knižky, ktorý by som označila až za pomaly socialistický. Klasický papier, nádherné veľké fotografie, primerane obsiahly text. Text je síce v češtine, no dá sa cez to preniesť. Veru vďaka tejto knižke v našom byte pribudli nové rastlinky a zatiaľ sa im darí. Takže i z odborného hľadiska bude kniha zrejme prínosná.
★ ★ ★ ★
 rozhodne treba prečítať



Jean-Paul Didierlaurent - Čitateľ z vlaku o 6:27

Vzhľadom na popisok prirovnávajúci knihu k Storočnému starčekovi, ktorý vyliezol z okna a zmizol, som od knihy čakala veľa. Hlavná postava s trochu komickým menom pracuje vo fabrike na ničenie kníh.  Zo zachránených strán číta ľuďom vo vlaku príbehy, až kým nenájde stratené USB. Vtedy začína čítať príbehy Júlie, s ktorou sa vďaka príbehom túži zoznámiť. Znie to dobre, to nezaujal ma výber príbehov. Čítať o mŕtvom králikovi fakt nemusím. Keď približne v polovici knihy vstúpi do hry Júlia, kniha začína naberať spád a je zaujímavejšia. I tak mi tam však chýba prepojenie medzi týmito dvoma polovicami knihy. Námet super, len mi nesadol štýl spracovania. 
★ ★ 
neurazí - nenadchne


Georg Orwel - Zvieracia farma

Dej príbehu o zvieratách, ktoré sa zbavia nadvlády človeka je nám všetkým iste známy ešte z čias strednej školy. Orwellov štýl písania mi však známy nebol. Zvieracia farba nie je hrubá a tak ma zvedavosť donútila po tejto knihe siahnuť. Najskôr dej plynul relatívne príjemne a celá kniha na mňa pôsobila ako rozprávka pre dospelých. Keď ste si však jednotlivé zvieratka obľúbili, autor pritvrdil a na farme začína tyrania. Nič pre milovníkov zvierat. Znovu by som po tejto knihe veru nesiahla. Skladba viet, formulovanie slov ma však zaujali, takže nejaká iná Orwellova kniha má cestu otvorenú. No a samozrejme, musím ešte napísať, že obal tohoto vydania je priam ohavný.
★ ★ ★
 príjemne strávený čas


Umberto Eco - Nulté číslo

Do nie veľmi hrubej knihy z prostredia Milána a novinárov sa mi veľmi nedalo začítať. Hoci popisok knihy hovorí napríklad aj o slobodomurárskej lóži, atentáte na pápeža, puči, červených teroristov a pod., v texte knihy nejako tieto udalosti splývali a strácali sa. Kniha ma nezaujala a rozhodne ju nemôžem z dejového hľadiska odporučiť. Pochválim však minimálne originálny a pekný obal knihy.
  mohlo to byť i lepšie


Glenn Cooper - Kniha duší

Ide o pokračovanie Knižnice mŕtvych, ktorú sa mi žiaľ nepodarilo zohnať a tak som čítala rovno Knihu duší. Myslím, že lepšie by ich bolo čítať za sebou, no ak to nie je možné, po pár krátkych kapitolách sa dostanete do deja. Kniha mala skvelý konšpiračno-fantasticko-fantazijný námet, ktorý ale nebudem prezrádzať, aby som vám neprekazila radosť z čítania. To je na nej totiž to naj. Samotný text už až taký excelentný nie je a mne vadilo striedanie sa dvoch dejových línií: stredovek - súčasnosť. No čo, Dann Brown to nie je. Napriek tomu stojí za prečítanie.
★ ★ ★
 príjemne strávený čas


Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Četla jsem farmu a ráda. Jinak ta kniha pokojovky je nádherná! Super tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa Orwell a jeho Farma čítali veľmi ľahko a patrí medzi moje obľúbené knihy. Za to 1984 som mala problem docitat. Ale nie kvoli stylu ale téme ktora je skutočne tazka a na zamyslenie.
    Umberta jednoducho nedam to je podľa mňa styl ktorý nie je vhodny pre vykojene mozgy do postele s lampickou ale nevravim že nikdy. Mozno casom keď uz deti budú odrastene a budem mat casu habakuk.
    Tetaz je pre mna taka literatura ako ta Kniha dusi. Jednoducha zapletka, rychly dej, sup sup.
    Alebo ten Čitateľ. Tiez sa mi pacili tie zachodove zapisky tej Julie skoro ako nase Palacove hlasky len viac bizarnejsie.
    Ale musim uznat ze vskutku zaujimavy vyber vsehochuti. Mix zanrov ako sa patri. Vidim ze si na tom podobne ako ja. Ja ich tiez musim striedat nezvladam citat jedno a to iste dookola.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné kousky, zaujaly mě pokojovky kvůli tomu, že jsi je vyfotila na straně s řasokoulemi. Ty moje se tváří nějak na umření, tak by se tipy hodily .-D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky