Ako účinkuje ružová voda

Ružová voda na prvé počutie možno evokuje tekutinu ružovej farby, no v skutočnosti ide o bezfarebnú vodu, ktorá je obohatená o účinné látky ruže. K obohateniu došlo v procese destilácie. Zjednodušene by sa to dalo napísať tak, že v špeciálnej destilačnej nádobe dochádza k zahrievaniu vody, z ktorej sa uvoľňuje vodná para. Para prechádza cez lupienky ruži pričom sa obohacuje o účinné látky. Keď klesne teplota, vodná para prejde do kvapalného stavu, pričom okrem ružovej vody vznikne aj éterický olej. Jedným procesom tak vzniknú dva skvelé produkty, pričom dnes bude reč o prvom z nich - o ružovej vode.


Ružová voda od značky Dulcia je podľa oficiálneho popisu hydrolát z lupeňov ruže damascénskej. Má antibakteriálne, protizápalové a čistiace účinky. Pritom ešte regulujte tvorbu mazu a je vhodná pre všetky typy pleti. Výrobca odprorúča ružovú vodu naniesť na vatový tampón a vyčistiť pleť. Predáva sa v množstve 100 ml za cca 8 €.


Balenie je v praktickej 100 ml veľkosti, ktoré je vhodné na domáce použitie i na prenášanie v kabelke. Oceňujem tiež jemný rozprašovač, ktorý ružovú vodu rozptýli na maličké kvapôčky, ktoré rovnomerne dopadajú na tvár. Môže sa to zdať ako samozrejmosť, ale mám skúsenosť s rozprašovačmi, ktoré priam "pľuvali" kvetovú vodu na tvár. Okrem toho, že to nebolo dvakrát príjemné, tak narastala aj spotreba vody.
Ružová voda má široké využitie. Ja som ju skúšala na dočistenie pleti ako odporúča výrobca a tiež ako podklad pod pleťové oleje. Voči čisteniu pleti som bola skeptická. Nechcelo sa mi veriť, že by hydrolát dosiahol rovnaký čistiaci účinok ako pleťové vody s alkoholom a ďalšími podpornými látkami. Nakoniec som však bola príjemné prekvapená. Nemám síce k dispozícií domáce laboratórium na overenie výsledkov, no pri pokuse očistiť pol tváre ružovou vodou a pol tváre pleťovou vodou, som podľa toho čo zostalo na kozmetickom tampóne videla podobné účinky. Ak som ešte po vyčistení ružovou vodou dočistila pleť pleťovou vodou, bol kozmetický tampón čistý. Skúška správnosti teda potvrdila výsledok. Sama tomu celkom nerozumiem, ale ružová voda naozaj dokáže nahradiť pleťové vody s obsahom alkoholu a pritom je k pleti oveľa šetrnejšia.
Ďalšie použitie bolo ako podklad pod pleťové oleje. Hoci sa to v návode na pleťový olej uvádza iba zriedka, ak by sme pleťový olej nanášali na suchú pleť, olej by ťažko vsakoval a pleť by bola dlho mastná. Ružová voda teda pleť pripravila na nanesenie pleťového oleja, pričom pleť ešte upokojila a jemne hydratovala. S týmto účinkom som bola tiež spokojná. V podstate som s ňou nahradila termálne a dermálne vody a zmenšila som počet produktov na mojej kozmetickej poličke. Tým, že ju používa na dočistenie pleti a aj ako podklad pod pleťový olej, mám výrobok dva v jednom. V lete si viem predstaviť aj ďalšie balenie, ktoré bude v kabelke a bude slúžiť ako osvieženie a hydratácia počas letných horúčav.

plusy:
  • prírodný produkt od regionálneho výrobcu
  • čistí pleť rovnako dobre ako pleťová voda
  • výborný podklad pod pleťový olej
  • pleť upokojuje a jemne hydratuje
  • praktické balenie s jemným rozprašovačom
mínusy:
  • žiadne
Celkové hodnotenie: jedna z najlepších
 



S používaním ružovej vody sa viažu aj kozmetické tampóny. Tie nezvyknem na blogu recenzovať a ani k tým od značky Organyc som sa nemala v pláne vyjadrovať. Do nákupného košíka som ich prihodila preto, aby som pokryla sumu darčekového poukazu, ktorý som dostala. Na tento druh výrobkov som nebola nikdy špeciálne zaťažená. Majú predsa pomôcť pleť odlíčiť a potom idú do koša. Tým to pre mňa končí. Tieto sú však tak neskutočné jemné, že som o nich na blogu musela napísať. Niečo tak jemné a príjemné som ešte nikdy neskúšala. Z jednej strany sú vrúbkované a druhá strana je celkom hladká. Bonusom je tiež to, že sú z bio bavlny, ktorá nebola bielená chlórom, tak ako väčšina podobných produktov. Dôkazom sú certifikáty prírodnej kozmetiky ICEA a SOIL ASOCIATION. Cena je síce vyššia ako pri podobných produktoch v drogérií, no myslím, že za to stoja. Ak už aj nie na pravidelné používanie, tak minimálne vtedy ak vám chýba niekoľko eur do poštovného zdarma, prípadne na uplatnenie celej sumy darčekového poukazu. Ja skrátka odporúčam.



Používate ružovú vodu? Ktorý z množstva spôsobov použitia ste si obľúbili?

Komentáre

  1. Stále přemýšlím, že vyzkouším, ale zatím jsem se k tomu nedostala. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja odporucam. Na leto, ked budu horucavy sa urcite bude hodit.

      Odstrániť
  2. Už si ji musím koupit, protože jsem právě viděla video jedné youtuberky, která měla problém s akné na bradě, jako já a říkala, že ji hodně pomohla, takže si pro ní poběžím. BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ruzova voda je skvela, ale nemyslim si, ze by len ona sama riesila tak komplexny problem ako je akne. Mne sa osvedcila v kombinacii so sipkovym olejom a vysedenim mliecnych vyrobkoch zo stravy, no len od nej samotnej by som vyriesenie problemu s akne necakala. Vyskusaj, len nemaj prehnane ocakavania. Skor to skus riesit komplexnejsie.

      Odstrániť
  3. Tak už vím, za co budu zase utrácet :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tyhle vody mám moc ráda, ale od této značky jsem ji zatím nevyzkoušela, ale láká mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z tých, ktoré som skúšala ja, ma zaujala najviac. Aj vďaka praktickému rozprašovaču.

      Odstrániť
  5. Přesně tuhle vodu mám taky. :) Prostě si ji jen stříkám na obličej po opláchnutí na osvěžení a zklidnění, je moc fajn. Jo a taky ji míchám s jejich hodně olejovitým očním krémem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslim, ze viem o ktorom kreme hovoris :-) Nocny kofeinovy. Ten som nemala rada. Ale myslim, ze ruzova voda ako podklad pod olejovy krem by mohla fungovat. Skoda, ze som ich nemala sucasne.

      Odstrániť
  6. Ja mám doma ružovú vodu od Purity Vision a tiež spokojnosť. Najradšej ako toner vrámci večernej starostlivosti, ale používam ju aj na zápaly na koži, keďže pekne upokojuje a pomáha hojiť. A neaplikujem tampónikom. Dám si 2 streky do dlane a vklepem do pleti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Purity Vision nema najstastnejsi rozprasovac. V tomto je Dulcia lepsia. Da sa aplikovat rovno na tvar. Mam doma obe a planujem po spotrebovani Dulcie preliat Purity Vision do plastoveho obalu s lepsim rozprasovacom :-)

      Odstrániť
  7. No zatiaľ som skúšala len tú od Purity Vision a až tak úžasná mi neprišla. Inak nájsť fakt jemné vatové tampóny nie je jednoduché, ja používam tie z Lidlu a zdajú sa mi veľmi dobré, ale zišli by sa ešte nejaké jemnejšie takže možno skúsim aj tieto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ktore tampony z Lidla pouzivas? Ja som mala tie klasicke male a strasne skrabali. Skor o tych velkych citam, ze su fajn. Ale uz sa bojim riskovat :-). Tieto od Organyc su extra jemne.

      Odstrániť
  8. Túto vodu už chcem dlho skúsiť, snáď sa k nej už konečne dostanem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Taktéž mám zkušenost s rozprašovači, které člověka spíš osprchovaly, než aby z nich vycházela jemná mlha. Tuším u Purity Vision se mi to stalo :-) Je fajn, že Dulcia není ten případ.

    A je pravda, že kolikrát na obale olejů vůbec není uvedeno, že by se měly nanášet na vlhkou pleť. A přitom to bez navlhčení nefunguje. Ba naopak - olej pleť spíš vysuší a zmastí.

    S kosmetickými tamponky Organyc nemám zkušenosti, ale tím posledním odstavečkem jsi mě nalákala tak, že je musím při nejbližší příležitosti vyzkoušet! :-)

    Bebe

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite budes spokojna. Za mna najjemnejsie odlicovacie tampony.

      Odstrániť
  10. Mám zkušenost s oběma produkty. Tamponky Organyc jsem měla několikrát a opravdu jsou jedny z nejjemnějších a nejpříjemnějších, které jsem kdy vyzkoušela. Obecně kupuji bio čisticí tampony a v naprosté většině jsem spokojená. Dobré jsou třeba i Bell z bio bavlny.;)
    Růžovou vodu od DN používám nyní nově několikátý týden a naprosto souhlasím s Tebou - výborný produkt, nádherně jemně voní, střička perfektně rozstřikuje, obal je lehký a praktický (mám malou velikost). Mimo jiné růžovou vodu používám při míchání jílových masek. Zkušenost mám už jen s růž. vodou od naší značky Nobilis Tilia ve fialovém skle. Je také perfektní, jen obal není tak uživatelsky praktický a u první lahvičky se mi uvnitř nějak ohnula trubička a voda už nešla stříkat, tudíž jsem ji musela vždy rozšroubovat a vylít hrdlem... :/
    Přeji krásné jaro v pohodě a radosti, Veronika. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky