Pokožka bez svrbenia a bez lupín

Nájsť šampón bez obsahu sulfátov, ktoré sú často dávané do súvislostí so svrbením hlavy, je poriadne náročné. V konvenčnej kozmetike priam nemožné a v oblasti kozmetiky prírodnej to chce tiež silné odhodlanie. V lete som tak v drogérií Müller strávila dosť dlhý čas, kým som našla "až" dva šampóny, ktoré sulfáty neobsahovali. Jedným z nich bol šampón proti lupinám od Annemarie Börlind, s ktorým som viac ako spokojná a určite si ho pri najbližšej možnej príležitostí kúpim znovu. Druhým je pšeničný šampón proti lupinám od Weledy, ktorý som pôvodne chcela v tejto recenzií zvoziť pod čiernu zem. Píšem v minulom čase, lebo až teraz som si poriadne prečítala, čo vlastne výrobca v súvislosti s týmto šampónom sľubuje. A bolo by asi nevhodné kritizovať šampón za niečo, na čo nie je určený. Takže poďme sa pozrieť bližšie na túto záludnosť.

pšeničný šampón proti lupinám Weleda

Podľa popisu výrobcu ide o šampón s osviežujúcou vôňou, s olejom z pšeničných klíčkov a hodnotných výťažkov z listnatca tŕnitého, fialky a bio šalvie obmedzuje tvorbu lupín, podporuje zdravú pokožku hlavy a vyživuje vlasy. Šampon obsahuje aqua, disodium cocoyl glutamate, disodium coco-glucoside citrate, sodium lauroyl oat amino acids, alcohol, glycerin, fragrance, xanthan gum, triticum vulgare germ oil, glyceryl caprylate, sodium lauroyl lactylate, sodium pca, salvia officinalis leaf extract, ruscus aculeatus root extract, viola tricolor extract, lactic acid, sodium cocoyl glutamate, sucrose laurate, pca glyceryl oleate, arginine, sodium phytate, limonene, linalool, geraniol, coumarin. Podľa databázy EWG k "High Hazard" látkam patria geraniol a coumarin. Šampón spĺňa kritéria certifikátu prírodnej kozmetiky Natrue. Množstvo 190 ml sa na Slovensku predáva za približne 10 €. Ak budete mať cestu do Nemecka, tam sa tradične predávajú výrobky Weleda o 2 - 3 € lacnejšie ako na Slovensku, v závislostí od druhu výrobku.
pšeničný šampón proti lupinám Weleda
Od šampónu proti lupinám by človek automaticky očakával, že ho tých lupín aj zbaví. Keď si však poriadne prečítame popis výrobku (čo som ja urobila až pri písaní recenzie, ale hlavne, že zloženie som si naštudovala už v obchode) dozvieme sa, že výrobok nič také nesľubuje. Má iba obmedziť tvorbu lupín a podporiť zdravú pokožku hlavy. A to presne aj robí. Keď sa mi po návšteve kaderníčky znovu raz vytvorili lupiny a pokožka začala svrbieť, tento šampón mi s tým vôbec nepomohol. Musela som to riešiť inými šampónmi. Keď už však bola pokožka v poriadku, dokázal ju tento šampón udržať v zdravom stave a pokožku nedráždil. Pri umývaní bola v celej kúpeľni príjemná bylinková vôňa. Penil dostatočne a balenie hodnotím tiež ako praktické. Vďaka vrúbkom na obale nehrozí, že šampón pri umývaní vypadne z ruky. Nevýhodou je akurát vysoká cena, ktorá by bola v poriadku, ak by šampón lupiny odstraňoval. Na šampón, ktorý má však len udržať pokožku hlavy v poriadku je to však podľa mňa veľa.

plusy:
  • bylinková vôňa
  • prírodná kozmetika
  • balenie
  • nedráždi pokožku a nespôsobuje tvorbu lupín
  • dostupnosť
mínusy:
  • cena
  • nerieši akútny stav   

Celkové hodnotenie: dobrý na udržanie stavu pokožky hlavy bez lupín a svrbenia, podpriemerný na riešenie akútneho svrbenie a výskytu lupín

Máte skúsenosť so šampónmi od Weledy?

Komentáre

  1. Ja som raz od Weledy mala rozmarínový šampón (tuším) a ten ma dosť sklamal. To bolo ešte v časoch keď tuším šampóny Weledy tie sulfáty (dokonca SLS) obsahovali. Takže mne absolútne vtedy nepomohol, ba až uškodil. Odvtedy sa tak nejak podvedome vyhýbam weleďáckym šampónom aj keď tam to SLS už nedávajú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď nepomohol tento proti lupinam, tak myslim, ze tie ostatne by mi nepomohli tiez. Radsej zostanem pri Weledackych olejoch, ako pri samponoch. Oleje maju skvele.

      Odstrániť
  2. škoda, že to není nic na akutní fázi, dost jsem o něm přemýšlela pro přítele

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne na akutnu fazu pomaha Annemarie Borlind a tiez sampuch od Ponio.

      Odstrániť
  3. taky bych potřebovala šampon, který řeší problém spíše v té akutní fázi, ale určitě jej taky pak vyzkouším, protože Weledu mám moc ráda BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja mam velmi dobru skusenost s prosovym samponom od Weledy.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento som si stále chcela kúpiť, ale zrovna tie pšeničné klíčky ma odrádzajú, keďže ja mám s nimi dosť nepekné skúsenosti v strave. Neviem, či by bolo vhodné si ich capať ešte aj na pokožku. A keď lupiny, tak skôr riešim akútny stav. Ja som zatiaľ lepší ako Biodermu Nodé DS+ nenašla. Aj keď, stále som ešte neskúsila tu Annemarie, hoci ju už mám kúpenú :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Biodermu som pouzivala dlhe roky a bola som spokojna. Zial mi zacala po 5 rokoch vadit. Ponaucenie je, ze aj ked mi sampon vyhovuje musim ho striedat.

      Odstrániť
  6. Annemarie B. som si dala na wishlist vďaka tebe a doteraz nechápem, prečo som si ho doteraz nekúpila, som naň poriadne zvedavá.
    So šampónmi od Weledy mám dvojitú skúsenosť. Prvý som mala práve tento pšeničný, ktorý mi spočiatku vôbec nevyhovoval, ale ku koncu ma začal baviť. S lupinami si neporadil, ale bol taký akýsi dobrý k mojim vlasom. Nedávno som minula ovsený, ktorý sa mi pozdával viac, no asi na mňa nezapôsobil dlhodobo. S prírodnými šampónmi proti lupinám mám ešte skúsenosť s Logonou, ale ani tá lupiny neodstráni, akurát udrží vlasy v kondícii a nevytvárajú sa po nej nové lupiny. Nedávno som použila otcov Head&Shoulders, a ten teda lupiny odstránil okamžite :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja teda ideálny šampón stále hľadám, po všetkom sa škrabem ako pes. Najnovšie sa mi rozvinula alergia na linalool, ktorý je veľmi často používaný v prírodnej kozmetike (majú ho aj niektoré výrobky od 100percentpure:(, na moje veľké sklamanie ) btw na ewg ma linalool skóre 5 a stredné riziko vzniku alergií...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako si zistila, ze ide prave o linalool? Pozorovanim, alebo Ti robili testy? Neprijemne, ale aspon clovek vie, comu sa vyhnut.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky