12. augusta 2014

Jablkovo - černicový koláč

Jednou z mojich záľub je pečenie. Pečiem najmä vtedy, keď si potrebujem oddýchnuť od práce. Recepty tvorím sama, alebo sa nechávam inšpirovať receptami v časopisoch a knihách. Často sa stretávam s tým, že recepty v časopisoch alebo kuchárskych knihách sú písané pre gazdinky so šesťdesiat ročnou praxou. A ja potom namiesto relaxu pri pečení musím googliť a zisťovať čo znamená napr. roztopiť maslo vo vodnom kúpeli. Moje recepty budú teda venované začiatočníkom a začiatočníčkam :-). Dnes začneme jablkovo - černicovým koláčom.

Jablkovo - černicový koláč




Suroviny na cesto: 
  • 250 ml kefíroveho mlieka (kefíru)
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 g rastlinného tuku na pečenie (Hera, Palmarín, ...)
  • 2 vajcia
  • 2 stredne veľké jablka
Suroviny na posýpku: 
  • 50 g špadlovej múky
  • 50 g hnedého cukru
  • 4 lyžice (živočíšneho) masla
Ovocie na výzdobu:
  • černice (môže byť použité akékoľvek ovocie)

Postup:

  1. Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo.
  2. V mise zmiešame kefír s práškovým cukrom. Vlejeme roztopené maslo. Následne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vajcia. Všetky suroviny miešame, kým nedostaneme hladké cesto (môžeme miešať vareškou alebo mixérom).
  3. Jablká nakrájame na malé kocky. Kocky jabĺk vmiešame do cesta.
  4. Teplovzdušnú rúru na pečenie nastavíme na 180 °C a zapneme, aby sa predhriala. 
  5. Koláčovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou, aby sa koláč nepripálil.
  6. Cesto vlejeme do koláčovej formy a ozdobíme ho černicami.
  7. Zmiešaním špaldovej múky, hnedého cukru a masla vyrobíme posýpku (miešame rukou).
  8. Koláč posypeme posýpkou.
  9. Formu s koláčom vložíme do rúry a pri teplote 180 °C pečieme 25 - 30 minút
Jablkovo - černicový koláč



Rada pre začiatočníčky/začiatočníkov: K roztopeniu masla vo vodnom kúpeli potrebujeme dva rôzne veľké hrnce, vodu, maslo. Do väčšieho hrnca dáme vodu. Do menšieho hrnca dáme stuhnuté maslo. Menší hrniec vložíme do väčšieho a varíme, kým sa maslo neroztopí.

Dobrú chuť!





3 komentáre:

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥