Čitateľský denníček | marec

Marec so sebou priniesol väčšie množstvo prečítaných kníh. Rada by som napísala, že je to v duchu hesla Marec - mesiac knihy, no realita je skôr taká, že za to môžu aktuálne karanténne obmedzenia. Beriem to však pozitívne, lebo v takomto obrovskom rozsahu som už veru dávno nečítala. 

Michelle Obamova - Môj príbeh

Pomerne hrubá kniha ma previedla životom ženy bývalého amerického prezidenta. Priznám sa, o Michelle som pred čítaním knihy toho veľa nevedela. Zhruba len toľko, že ide o pomerne sympatickú manželku Baracka Obamu. Áno ja viem, je to pomerne málo. Práve i z tohoto dôvodu som po jej životopise siahla.  Kniha obsahuje dosť veľa zaujímavých informácií od jej detstva až po jej pôsobenie ako prvej dámy USA. Napriek tomu ma pri čítaní niečo rušilo. Asi by som to pripísala slovenskému prekladu. Nebol skrátka taký pútavý a čítavý ako sa zvykne hovoriť. Ak viete anglicky, asi radšej siahnite po originály. Ten by mohol byť lepší. Aj keď i tu by som Michelle vytkla prílišné zdôrazňovanie farby pleti. Áno je dobre to spomenúť, ale nie pre takmer každej príležitosti.

 ★ ★ 
neurazí - nenadchne


 Michal Hvorecký - Trol

Knihu som objavila vo výpredaji a siahla som po nej kvôli jej autorovi. Stretávam sa totiž s dosť konroverznými názormi na jeho osobu. Buď je ľuďom sympatický, alebo sa o ňom vyjadrujú dosť hanlivo. Nuž vďaka Trolovi som sa s autorom zoznámila a môžem sa podeliť so svojim názorom. Kniha sa čítala pomerne dobre a napriek tomu, že nebola práve tenká tak aj rýchlo. Prvá časť je dosť utopistická a pre mňa pomerne nezaujímavá. V druhej polovici naberá na realite a aj autor zmenil štýl písania. Tu sa zoznámite s metódami a technikou trollovania. Čiže na rozšírenie obzorov pomerne fajn. Avšak prvú časť môžete pokojne preskočiť.

 ★ ★ 
neurazí - nenadchne

 

 Thomas Erikson - obklopený idiotmi

Psychologická literatúra nie je práve môj žáner, no tu ma presvedčil margetingovo dobre zvolený názov. Autor, ktorý sa okrem písania kníh, zameriava na osobnostný rozvoj a školenie manažérov aby sa stali lepšími a výkonnejšími lídrami. Autor rozdelil ľudí do štyroch skupín - červených, žltých, zelených a modrých, pričom vlastne v závere publikácie prezradí, že ide paralelu s cholerikom, sangvinikom, flegmatikom a melancholikom. Okrem detailneho popísania jednotlivých farebných skupín uvádza i zaujímave rady, ako s takýmito ľudmi spolupracovať a vychádzať. Celkom milé a poučné čítanie, i keď nič prevratné to zase nie je.


★ ★ ★
 príjemne strávený čas


 Romain Puértolas - Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA

Ide o autorovu prvotinu, v ktorej vyobrazil fakíra - podvodníka nechtiac putujúceho Európou. Žiadne posolstvo alebo ponaučenie však v knihe nehľadajte. Ide naozaj len o nenáročnú a aj relatívne vtipnú knihu s dosť pokazeným záverom. Minimálne mňa dosť znechutil a pokazil mi zážitok z čítania. Som však zvedavá na ďalšie publikácie autora. Potenciál na písanie určite má.

 ★ ★ 
neurazí - nenadchne




 Zuzana Remišová a Martin Remiš - Bronco namiesto hotela Monglosko a Sibír

Slovenských cestopisov je ako šafránu, takže ak už na nejaký narazím, kupujem. V tomto prípade ide o cestu manželského páru po Mongolsku a Sibíri, pričom ako dopravný prostriedok zvolili Bronco - terénne auto s miestom na spanie. Zážitky z cesty sú doplnené farebnými fotografiami a mapami. Kniha sa oplatí prečítať. Možno budete mať chuť podobnú cestu absolvovať a možno sa len lepšie zabalíte do deky a poviete si, že ako dobre, že to niekto takto pekne opísal a vy môžete zostať doma. Ja patrím do druhej kategórie.


★ ★ ★ ★
 rozhodne treba prečítať



 Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Veru tak teraz to čítanie ide, myslím že aj knihy sa viac kupujú. Aj keď knižnice zaviedli požičiavanie e-kníh, tak pre mňa stále ostávajú tie papierové ako lepšia voľba. No a z tvojich tá posledná sa mi celkom páči.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky