Čitateľský denníček | január

Ahojte moji milí čitatelia. Vítam vás pri pravidelnej rubrike s knižnými postrehmi a knižnými odporúčaniami. Ide o pokračovanie série knihomoľských minirecenzií, s ktorými som začala ešte v uplynulom roku a mali medzi vami úspech. Keďže teda knihomoľov prichádza na môj blog dosť, rozhodla som sa každý mesiac pokračovať s článkami o knižkách, ktoré za tých tridsať dní prešli mojimi rukami a napísať k ním pár postrehov, dojmov, odporúčaní či neodporúčaní. Inak to nebude ani dnes.

Fredrik Backmann - Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa

Backmann patrí medzi mojich obľúbených autorov a konkrétne s jeho Babičkou som sa stretla už v podobe audioknihy, ktorú v češtine načítala Valéria Zawadská a takisto i s klasickou knižnou verziou v slovenskom vydaní. Teraz prišla na rad verzia nemecká. Ide o presne ten druh knihy, v ktorej po každom prečítaní objavíte niečo iné, čo upúta vašu pozornosť. A o čom kniha je? Hlavnými hrdinkami knihy sú sedemročná Elsa a jej sedemdesiatsedemročná babička. Elsa aj babička sú iné ako sa na ich vek patrí. Elsa je príliš dospelá a komplikovaná. Babička naopak trochu detinská a uletená. Jazdí bez vodičského preukazu, ostreľuje ľudí z balkóna paintballovou puškou, ovláda tajný jazyk a má vlastné kráľovstvo Miamas o ktorom Else rozpráva príbehy. Keď sa babička dozvie, že zomiera na rakovinu, pripraví Else posledné dobrodružstvo. Babička nechá Else sériu listov, ktoré ma doručiť susedom v ich bytovom dome. Elsa sa tak stretne s hroznou babizňou, s ožrankou, s monštrom, s bojovým psom, či s fanatickým kávičkárom. Elsa sa postupne dozvedá, že rozprávky, ktoré jej rozprávala babička sú príbehmi jej susedov. Niektoré veselé, iné dojemné, niektoré smutné.

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť


Lucia Okša a Zuzana Matuščáková - Nevyhorení

V knihe sa môžete stretnúť s pútavými príbehmi 21 ľudí, ktorí si prešli syndrómom vyhorenia a dokázali tento syndróm prekonať. Knihu som niekoľko mesiacov registrovala na pultoch kníhkupectiev, no ku kúpe ma presvedčili až odporúčania na diskusnom fóre. Príbehy boli vskutku pútavé, doplnené milými ilustráciami, či miestami na vlastné poznámky. Toto však určite nevyužijem, nakoľko sa mi prieči ničiť knihu nejakými zápiskami. Na to poslúži i diár. Koho môže kniha zaujať a komu môže byť nápomocná? Ja ju odporúčam každému s náročným zamestnaním a každému kto cíti potrebu niečo vo svojom pracovnom živote zmeniť. Zase by som ale upozornila, že ak už niekto syndrómom vyhorenia trpí, tak len táto kniha mu z  môjho pohľadu nepomôže. Môže však pomôcť uvedomiť si problém. Syndróm vyhorenia sa totiž prejavuje i fyzickými ťažkosťami a nie vždy len problémom s psychikou. Takže fajn kniha na prečítanie, ale zase vyriešenie všetkých pracovných problémov od nej čakať nemôžeme. 

★ ★ ★ ★
 rozhodne treba prečítať



Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Tú knihu Nevyhorení som tiež pákrát obzerala, že by mohla byť zaujímavá takže vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obe knihy vyzerajú dosť dobre. Ešte som o nich nepočula, dík za tipy. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky