Knižná recenzia | Pôvod

Na vydanie ďalšieho príbehu z pera Dana Browna som čakala priam netrpezlivo. Čas som si síce krátila Kódmi Jozefa Banáša, či Padlým anjelom Daniela Silvu, no hoci ide o podobný žáner, Dan Brown to skrátka nie je. Elektronickú podobu knihy Pôvod som v čítačke mala vari od jeho vydania, no čítať som ju začala až teraz. Vedela som, že ak sa začítam, neprestanem až kým sa nedostanem k samému koncu. Čakala som teda, kým budem mať dostatok času, aby som si knihu mohla vychutnať bez zbytočných prerušení. Ten čas prišiel a knihu som prečítala za presne dva dni. Stálo to za to.
V príbehu sa znovu stretávame s profesorom Róbertom Langdonom. Motívom celej knihy je vysvetlenie filozofickej otázky odkiaľ človek pochádza a kam smeruje. Tento problém mal rozlúštiť vedec, ktorého paradoxne zastrelia tesne pred zverejnením objavu. A tak znovu všetko zostáva na profesorovi Langdonovi. Dej sa odohráva najmä v Španielsku, no v knihe zablúdime i do Budapešti, či na Blízky východ. Keď sa medzi historické fakty a umelecké diela primieša ešte i umelá inteligencia, o zápletku je postarané. Čo ma však prekvapilo je záver knihy. Ani nie tak rozuzlením, ako skôr stratou záujmu. Približne v troch štvrtinách knihy sa dozvieme, čo obsahovala prezentácia o pôvode človeka, no a od tohto okamihu som už knihu dočítavala len z povinností. Možno by bolo zaujímavejšie, ak by otázka o pôvode a smerovaní človeka zostala neodhalená. Zostalo by to na našej fantázií. Celkový dojem z knihy však zostáva i tak výborný. Na Brownových knihách mám rada i to, že motivujú k návšteve miest, v ktorých sa odohráva dej. Už som si stihla prezrieť židovskú štvrť v Budapešti, ktorá sa v knihe spomína a možno sa raz podarí navštíviť i španielske mestečko Bilbau.


Aký dojem vo vás zanechala kniha Pôvod? Cestovali ste niekedy po stopách príbehov z pera Dana Browna?

Komentáre

  1. Tiež mám rada knihy od Dana Browna a túto si chcem prečítať. Čoskoro mám narodky tak možno sa podarí. Jeho štýl je fakt super. Mne knihy od Banáša až tak nesedeli, Brown to rozhodne vie napísať pútavejšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky