Knižná recenzia | Harry Potter a prekliate dieťa

Patríte k fanúšikom Harryho Pottera? Ja ho mám vcelku rada. V detstve som čítala všetky knihy o ňom. Ak beží v televízií repríza jeho sfilmovaných príbehov, nenechám si ich ujsť. Aj keď musím povedať, že kým z prvých častí som bola nadšená, posledné ladené do pochmúrna ma až tak neberú. No a pred vyše rokom vyšiel ôsmy diel. Aj keď nazvať ho ôsmym dielom je dosť zvláštne. Nejde o klasický román, ale o špeciálne vydanie scenára zo skúšok. Dlho som váhala, či sa do toho pustiť. Až prišiel čas, keď som si zapla čítačku a prečítala tento scenár za presne jeden deň. Určite tomu pomohlo, že som deň predtým navštívila divadlo a tak som sa do toho scénara vedela lepšie vžiť, no i bez návštevy divadelného predstavenia by to podľa mňa šlo. A aké dojmy vo mne scénar zanechal?

Kniha je pútavá a číta sa veľmi dobre. Harry, Hermiona a Ron sú už dospelí a sú skôr vedľajšími postavami. Hlavnú rolu majú deti. Je to logické. Detského čitateľa by už asi tridsaťsedem ročný Harry veľmi nezaujal. Harry dokonca nie je vykreslený ako ideálna postava, tak ako sme boli doteraz navyknutí. Trochu zneužíva svoju moc a hlavne si nerozumie so synom Albusom. Ten je spolu so Scorpusiom Malfoyom hlavnou postavou. Dej zamotá cestovanie v čase, kvôli ktorému sa objavujú staré známe postavy vrátane Voldemorta. Autori scenára zobrazujú paralelné skutočnosti a hrajú sa s otázkou "Čo by bolo, keby..." Príbeh však končí šťastne a každému kto má rád fantasy prinesie príjemný čitateľský zážitok. Znovu však ide o knihu, ktorú si stačí požičať. Cena, ktorú za ňu pýtajú, je podľa mňa poriadne premrštená. Ale veď nakoniec, Harry je dobrý marketingový ťah, a nebudeme si nahovárať, že scénar napísali a vydali pre radosť čitateľov a na peniaze vôbec nepomysleli. No a ak si kladiete otázku "Kto je vlastne tým prekliatym dieťaťom?" , tak musím povedať, že názov a dej knihy v tomto vôbec nie sú zladené. Ja som sa nad tým zamyslela asi až týždeň po prečítaní. Nie sú to ani Albus a ani Scorpius. Myslím však, že to ani nie je dôležité a autori pokojne mohli zvoliť iný názov.

Čítali ste tento scénar? Máte radšej knižné alebo filmové príbehy o Harrym?

Komentáre

  1. Ja mam Proklete dite prectene a musim priznat, ze se to cetlo opravdu dobre..
    Do deje jsem se vzila hned po par stranach ale celkem me mrzelo, ze tam Harry neni v popredi..
    Mlady Malfoy v roli kladase mi ale nesedel..

    Kazdopadne knizku jsem precetla jednim dechem a vrele ji doporucuji i ja..

    A kdyz bych mela odpovedet na otazku, tak Pottera mam rada jak ve filmove verzi, tak v knizni, az na posledni dil, ten opravdu nemam rada.. Prvni pulka je nudna hodne jsem se u ni trapila.. Stejne tak jako ve filmu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Posledne diely posobili uplne pochmurne a depresivne.

      Odstrániť
  2. Popravdě mě knížka nenadchla, oproti předchozím dílům mi přijde slabá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda. Klasicke spracovanie sa i mne pacilo viac. No i scenar ma zaujal.

      Odstrániť
  3. Ja sa naňu chystám, chcela som si ju už polroka požičať, no nakoniec som ju dostala od priateľa pod stromček :), len sa neviem úplne dostať cez to, akou formou je napísaná. Zatiaľ som dala len dve strany......
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čítala som aj túto knihu aj všetky predchádzajúce vydania HP. Táto bola fakt krátka, ja som ju prečítala asi za dve hodiny, kupovať sa ju fakt veľmi nevyplatí. Ja som ju kupovala pre brata ako darček a on mi ju potom po prečítaní požičal čiže takto sa tie náklady rozdelili. Príbeh bol však skvelý i keď už to nebolo to, čo HP bývalo. A s filmami som nikdy nebola tak spokojná ako s knihami. Najmenej podarený sa mi zdal 4tý diel. Najlepšie boli asi trojka a päťka. Tá posledná filmová verzia sa dosť podobala na historický akčný film s vojnou alebo na Pána Prsteňov tou bitkou minimálne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja teraz zvazujem, ze by som sa vratila k starsim dielom HP. No uz by som ich chcela precitat v anglictine. Myslim, ze teraz by to uz slo :-)

      Odstrániť
  5. Harryho jsem nikdy nemusela, ale v poslední době se na film sem tam podívám a už se mi to i trochu zalíbilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky