Prírodný deodorant

Úplne potláčať potenie je jednak nereálne a jednak aj nezdravé. Okrem toho, že potením sa  telo ochladzuje, pot pôsobí detoxikačne, pomáha uchopovať drobné predmety a je významnou zložkou hydrolipidového filmu. Samozrejme vás nejdem presviedčať o tom, aby ste prestali úplne používať antiperspiranty. Vo väčšine profesii, by takýto prístup nepôsobil na kolegov, zákazníkov, či klientov práve pozitívne. Sú však situácie, kedy môžeme antiperspiranty nahradiť deodorantmi - ideálne tými prírodnými, ktoré neobsahujú látky zabraňujúce potu vystúpiť na povrch. O látkach v antiperspirantoch, ako sú hliník, parabény, či látky zvyšujúce prienik iných látok do kože (triclosan, c12-15 alkyl benzoate, ppg-14 butyl ether, polyethylene glycol, propylene glycol) sa toho už popísalo veľa. Ich účinkom na organizmus môžeme a nemusíme veriť. Každopádne, ak by sme chceli každý deň a pri každej činnosti úplne brániť poteniu, nebolo by to rozumné. Niekedy nevadí, že sa potíme. Dôležité je, aby človek nesmrdel. V tom môžu pomôcť prírodné deodoranty, ktoré fungujú tak, že pôsobia proti rastu baktérií, eliminujú telesný pach a vytvárajú rovnováhu v citlivej oblasti v podpazuší. Pri tom všetkom neupchávajú póry a potné žľazy. Antiperspiranty môžeme úplne pokojne nahradiť deodorantmi pri športe. Nakoniec pri športe sa spotíme vždy aj s použitím antiperspirantu a navyše, ak antiperspirant bráni poteniu v podpazuší, ten pot si nájde cestu na iných častiach tela. Deodoranty môžeme uprednostniť aj v dni keď nejdeme do práce. Keď sme doma, stačí sa v prípade spotenia jednoducho prezliecť. Deodoranty určite tiež budú postačovať pri prechádzkach, krátkych návštevách, či nákupoch. Vlastne počas zimy, resp. chladnejšieho počasia by možno zvládli aj pobyt v práci, čo je však individuálne, keďže intenzita potenia sa u rôznych ľudí líši.

Niekoľko prírodných antiperspirantov som mala možnosť vyskúšať vďaka novembrovej kozmetickej škatuľke prekvapení z e-shopu Babičkina záhrada . Okrem vzoriek deodorantov od značiek Ponio a Dulcia som v nej našla aj plné balenie krémového organického deodorantu od značky Soaphoria. S Poniom a Dulciou som bola spokojná, čo ste si mohli prečítať v samostatnom článku. Dnes teda prišlo na rad zhodnotenie deodorantu od Soaphoria. 


Podľa popisu výrobcu má organický krémový deodorant Soaphoria vo variante innocence - nevinnosť vytvárať účinnú a bezpečnú bariéru voči nepríjemnému zápachu, ktorý je výsledkom rozkladných procesov. Nebráni poteniu, avšak vďaka pridanému oxidu zinočnatému a bentonitovému ílu má mierny antiperspiračný účinok. Antimikrobiálne zložky majú pohlcovať baktérie spôsobujúce pach potu. Éterické oleje sú fixované do špeciálneho škrobu a dochádza tak k ich pozvoľnému uvoľňovaniu v závislosti od telesnej námahy i teploty prostredia. Obsiahnuté ochranné a vyživujúce oleje majú pomáhať upokojiť podráždenú pokožku, takže deodorant je vhodný aj po holení či depilácii. Množstvo 50 ml sa predáva za približne 5,90 €. Podľa databázy EWG žiadna látka nepatrí do kategórie "High Hazard" látok. Značka nevlastní žiaden certifikát prírodnej kozmetiky, ale zloženie výrobku je čisto prírodné. 



SOAPHORIA: krémový organický deodorant nevinnosť
INCI:
Popis:
maranta arundinacea root
koreň maranty trstinovej
pomáha vstrebať vlhko
soda bcarbonate
sóda bikarbóna
vstrebáva pot, neutralizuje pachové molekuly
bentonite
bentonitový íl
vstrebáva pot
cocos nucifera oil
kokosový olej
zahusťuje deodoranť, hydratuje pokožku
butyrospermum parkii
bambucké maslo
zahusťuje deodoranť, hydratuje pokožku
theobroma cacao
kakaovníkové maslo
zahusťuje deodoranť, hydratuje pokožku
cera alba
včelí vosk
zahusťuje deodorant, chráni pred vonkajšími vplyvmi
tocopherol
vitamín E
antioxidant, starostlivosť o pokožku
melaleuca alternifolia leaf oil
čajovníkový olej
pôsobí antibakteriálne
zinc oxide
oxid zinočnatý
mikropigment, ochrana pre UV žiarením, vstrebáva vlhko, pôsobí antibakteriálne, pôsobí proti zápachu
aroma

vôňa




Deodorant sa aplikuje vmasírovaním do podpazušia, prípadne na chodidlá či dlane. Konzistenica je teda mäkkšia, prispôsobená tomuto spôsobu aplikácie. Deodorant sa dobre naberá, rozotiera i vsakuje. Na prstoch zostane po aplikácií niekoľko zrniečko (pravdepodobne sódy), ktoré však stačí oprášiť. Vôňa je taká zvláštna. Pôsobí na mňa ako kombinácia benzínu a lesa. Je však príjemná (nie, nie som motorkárka a nechodím motorku umývať k lesnému potočiku). Ak niekto tento deodorant používate, budem rada, keď v komentároch opíšete jeho vôňu. Som zvedavá či má ešte niekto takéto asociácie. Opakované použitie počas dňa mi nejak extra nevyhovuje. Predsa len, na to sú lepšie spreje, takže som výrobok používala iba jednorázovo. Hoci sa v popise uvádza, že výrobok má aj mierny antiperspiračný účinok, u mňa sa teda neprejavil. V tom boli lepšie Ponio a Dulcia. Potila som sa ako bez použitia prípravku. Proti pachu však bojoval stopercentne. Ani raz sa nestalo, že by bolo niečo nepríjemné cítiť. Odporúčam ho teda na šport, prechádzky, návštevy a iné oddychové aktivity.

plusy:
  • prírodné zloženie
  • účinne bojuje proti pachu
  • vôňa
  • dobre sa nanáša


mínusy:  
  • neprejavil sa mierny antiperspiračný účinok
  • nepraktické opakované nanášanie v priebehu dňa
Celkové hodnotenie: dobrý

Aké máte skúsenosti s prírodnými deodorantmi?

Komentáre

  1. na dovolené v Chorvatsku jsem si koupila tento typ deodorantu. Voní sice krásně, ale jelikož si po aplikaci musím umýt ruce, je to pro mě nepraktické a moc často ho nepoužívám. Jinak přírodní deodoranty mám moc ráda a vyhledávám je

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, tak to ho treba potom mat polozeny v kupelni a hned si umyt ruky. Pri tejto verzii sa to zaobide aj bez potreby umyvania ruk. Kazdopadne tuhe verzie v tube su na pouzitie praktickejsie.

      Odstrániť
  2. Ja uvažujem nad deodorantmi od Manna, ale zrovna tento typ aplikácie ma tak strašne odrádza. Ja som skôr milovník guličiek a tuhých foriem...
    Chválim nový dizajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :-) . Suhlasim, ze gulocky a tuhe formy sa aplikuju lepsie. Pri prirodnych deodorantoch su vsak tekute verzie spravidla menej ucinne.

      Odstrániť
  3. Tak Ponio lepší vravíš :) Lebo za mňa to isté, krémové od Dulcia a Soaphoria mám síce v pláne, ale zatiaľ ma odrádza, že sa aplikujú prstami.
    Inak čo sa týka vône, mala som ich telové suflé Innocence, tak toto asi bude niečo podobné. Veru, veľmi mi to nevoňalo a ťažko definovať čoho vôňa to má byť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak by som mala spravit poradie, tak 1.Dulcia, 2.Ponio, 3.Soaphoria.

      Odstrániť
  4. Tenhle nevinný od Soaphorie mám a sama vlastně nevím, jaký je. Vadí mi na něm ty hrubé částečky, ať už je to cokoli. Přijde mi, že se ani moc nevsakuje, spíš opatlá do oblečení. Vůně je opravdu zvláštní, budu si muset jít čuchnout a zamyslet se :D Trochu proti zápachu funguje, ale je potřeba ho nanášet vícekrát (a podpaží mezitím umýt, protože se ta vrstva ne a ne vsáknou). Používám ho na doma a na nohy, jinak bych ho asi nevypotřebovala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nohy som teda neskusala :-). Ja so vsakovanim nemam problem. Mozno davas prilis vela pripravku. Kazdopadne opakovane pouzitie pocas dna mi nesedi.

      Odstrániť
  5. Neskúšala som zatiaľ žiadne z týchto krémových, mojou nedávno dobrou prírodnejšou skúsenosťou je deodorant Nivea pure and natural, veľmi som si ho zamilovala, moje milované antiperspiranty odpočívajú zatiaľ na políčke už vyše mesiaca, možno v lete na ne príde čas, ale momentálne ich nepotrebujem, aj v náročnejších dňoch sa viem na tento deodorant spoľahnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento typ dezodorantov ma láka, ale ja som ten typ, ktorý sa až tak nepotí, takže nemám veľkú spotrebu, čiže mi trvá dlhé mesiace, kým miniem jedno balenie (čohokoľvek). V zime ich používam naozaj minimálne a doteraz to boli prevažne "guličky" Nivea. V zásobe mám vzorku od Ponio, na ktorú sa už teším a som veľmi zvedavá na vlastnú skúsenosť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mas vyhodu. Ponio bude urcite fajn. Tie vzorky tiez dlho vydrzia:-)

      Odstrániť
  7. Já mám zrovna doma jeden maličký od Dulcie a mě to pocení i trochu tlumí. Ne tedy po celý den, ale několik hodin určitě :)

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S panskym deodorantom od Dulcie mam tiez skusenost, ze pohlcoval vlhkost. U Soaphorie sa to zial neprejavilo.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky