Mačkin zápisník | marec

V dnešnom článku píšem také menšie ohliadnutie sa za mesiacom marec. Z toho, čo ma v marci  tešilo som vybrala knihy, bylinky, kozmetiku a jarné upratovanie. Takže aký bol marec?

Po dlhých troch mesiacoch som dočítala knihu Analfabetka, ktorá vedela počítať od autora Jonasa Jonassona. To že knihu čítam od januára je dôsledkom toho, že má približne 350 strán a tiež toho, že som mala fakt veľa povinností. Kniha je však zaujímavá a pri niektorých pasážiach sa čítačka len ťažko vypínala. Hlavnou postavou je černoška Nombeko z Juhoafrickej republiky, označovaná ako analfabetka. Táto "analfabetka" vyniká vysokou inteligenciou a čítať sa naučí už hneď v prvých kapitolách knihy. Názov, teda beriem ako marketingový ťah, keďže tento typ nadpisov je pre čitateľov zaujímavý. Nombeko zažije pre čitateľa veľa vtipných situácií. Pre ňu  samotnú to až také vtipné nie je, ale keďže ide o fiktívnu postavu, nemusí nás to trápiť. Nombeko sa v románe dostane z chudobnej štvrte, kde sa stará o latríny, do domu opitého inžiniera, kde robí slúžku a napokon až do Švédska, kde sa stretne s kráľom. Na jej ceste ju sprevádza atómová bomba, ktorej sa snaží zbaviť, čo prináša viacero vtipných situácií a dialógov. Okrem samotného deja oceňujem svojský pohľad autora na udalosti vo svete od roku 1961 až po nedávnu súčasnosť. 

Ďalšia kniha, ktorú som v marci prečítala je publikácia od Jozefa Banáša s názvom Dementi. Kniha ma zaujala skôr skvelým obalom, ako obsahom. Obal by som určite nominovala do súťaže obal roka (ak taká existuje). Nielenže skvele vyzerá na pohľad, ale aj hmatové zmysly si prídu na svoje, keďže jednotlivé dosky akoby vystupujú z roviny. Samotná kniha predstavuje svojský bedeker, resp. svojský pohľad na Slovensko. Napokon kniha má aj podtitulok "Správa o stave republiky". Autor svojsky opisuje typické vlastnosti Slovákov, ich problémy, komplexy, každodenný život aj politické kauzy. Je tu použitá veľká miera nadsádzky a čitateľ musí odlišovať realitu od fikcie.


S príchodom jari začala i sezóna medvedieho cesnaku.  Zbierajú sa listy, ktoré sa síce podobajú na listy jedovatej konvalinky, avšak podľa typickej cesnakovej vône ho možno veľmi ľahko identifikovať. Hovorí sa, že názov rastlinky je odvodený od zvyku medveďov prečisťovať si organizmus po zimnom spánku práve touto rastlinkou. Medvedí cesnak má podobné účinky ako kuchynský cesnak. Odporúča sa pri regulácií vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Prečisťuje krv a tým aj organizmus. Používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, hnačkách, trávení. Pôsobí ako prevencia pred žalúdočnými vredmi, chráni a prečisťuje obličky, posilňuje imunitu. V neposlednom rade výborne chutí. Tento rok dokonca niekoľko rastliniek vyrástlo aj v záhrade.


Samostatné články o nákupoch na blog nepridávam, ale aspoň podľa fotografie môžete vidieť, na aké produkty v najbližšej dobe chystám recenzie. Očné sérum s výťažkami z góje od Alverde a maskaru Gosh si kupujem opakovane. Zvyšné produkty sú pre mňa novinky.



V rámci jarného upratovania, keď som z domácnosti vyradila všetky nepotrebné veci, ktoré sme už nemali kde skladovať a ani nám nechýbajú, som si spravila aj poriadok s blogmi a inými stránkami, ktoré čítam. Blogy sledujem buď cez Blogger (keď som pri počítačí), alebo cez čítačku Feedly (keď som na mobile) a potrebovala som v tom spraviť poriadok, aby som všade mala rovnaké blogy. Pri tej príležitosti som vyradila všetky, ktoré ma buď niečím iritovali, prestali prispievať, prípadne len recenzovali produkty, pre ktoré nie som cieľová kategória. Zostalo mi cca 108 blogov (aj to sa možno bude zdať niekomu veľa), ktoré ma bavia. Mám čas prečítať si takmer všetky články, zanechať komentár, zapamätať si na akom blogu to vlastne som.


 Takže to sú maličkosti, ktoré mi vo februári robili radosť. Čo tešilo vás?

Komentáre

  1. Musím povedať, že ja som robila tiež menšiu "čistku" v blogoch, trochu ma prestalo baviť čítať blogy, ktoré už boli čisto založené len na recenziách produktov, ktoré dostali v rámci PR spolupráce. Nechcem proste neustále čítať recenzie na produkty, ktoré by si normálne nekúpili a fráza "že ja to testujem pre vás mojich čitateľov" ma už v tomto tiež asi omrzela :D.
    Dementov si tiež chcem prečítať, ale asi až v lete a tiež sa teším na recenzie produktov :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri spolupracach treba tiez mat nejaku tu mieru. Neviem si predstavit ako to dokaze vsetko niekto realne pouzivat a pisat objektivne rezenzie. Ja si vyberam len tie produkty, ktore by som si aj sama kupila. To znamena v primeranej cenovej kategorii, zlozeni, overenej znacke a pod.

      Odstrániť
  2. Minule som si aj ja v blogoch trochu upratovala, lebo niektoré ma už prestali baviť, čítať večne o tom, ako blogerka nakupovala ma nebaví. Kniha od Banáša znie zaujímavo, možno si ju niekedy prečítam, teraz čítam knihu Doma s Madam Chic.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Madam Chic ma laka, len cakam kym ju uchmatnem v kniznici. Knihy uz kupujem len malo, kvoli problemom s hromadenim a skladovanim veci.

      Odstrániť
  3. Ahoj,potrebovala by som poradit nejaky krem na mastnu plet, vyskusala som ich uz velmi vela ale este ziaden nebol dost dobry,dakujem a inac super blog, citam ho pravidelne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 108 blogov :D Ja ich pravidelne čítam tuším 4? 5? :D Nemám na to ani čas, doma vôbec a v robote, keď mám chvíľku... Za minulý rok som prečítala AŽ jednu knihu, čo je v mojom prípade na zaplakanie, ale teda v marci sa mi ju konečne podarilo doraziť :D /čiže to bolo vlastne VYŠE ROKA!!! :D/ a teraz som začala od Kariku STRACH, uvidíme :)...
    Na medveďom cesnaku som teda fičala poriadne túto jar, doma ešte namrazené zásoby, že mi z toho smrdí celý mrazák :D
    Aké je to sérum na oči? Písala si naň aj recenziu?
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja iné veci na nete už nečítala. Vďaka blogom som vytesnila všetky spravodajské portály a iné poplašné stránky. Odvtedy kľudne spávam :-)

      Odstrániť
    2. No tak to nečítam už vôbec :D ani TV nepozerám dokonca :)

      Odstrániť
  5. To sme sa tu pekne zišli - tiež som prednedávnom spravila menšiu čistku blogov. Žiaľ, dosť veľa z tých, ktoré ma bavili, už nie je aktívnych a hľadať nové, ktoré by ma zaujímali, sa mi akosi nechce. Zato blogy, ktoré sledujem, čítam všetky a väčšinou aj komentujem.
    Medvedí cesnak je malá jarná závislosť. Do plnej miery som si ho obľúbila až minulý rok, o to viac si jeho sezónu užívam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda že nerastie dlhšie. Zišiel by sa častejšie. Rôzne prípravky z neho ma už potom počas roka až tak neoslovujú.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky