Kokosové ježe
Kokos je mojou obľúbenou pochúťkou, ktorú často pridávam do koláčov, či iných sladkostí. Zásoby strúhaného kokosu v našej domácnosti pravidelne dopĺňam. Veď čo ak by som sa rozhodla nečakane upiecť nejaký skvelý kokosový zákusok? K mojím najobľúbenejším kokosovým zákuskom patria nepochybne kokosové ježe.
kokosové ježe |
Suroviny na koláč:
- 200 g cukru
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice medu
- 200 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- 1 ks prášku do pečiva
Suroviny na čokoládovú polevu:
- 250 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 8 polievkových lyžíc mlieka
- 4 polievkové lyžice rumu
- 250 g masla
Suroviny na výzdobu:
- 1 až 2 balenia strúhaného kokosu
Postup:
- vajce zmiešame s cukrom
- pridáme olej, med, mlieko a všetko zmiešame
- zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k tekutým surovinám
- hmotu vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie
- pečieme 15 až 20 minút vo vyhriatej rúre na teplote 180 stupňov
- upečený koláč necháme vychladnúť
- vychladnutý koláč pokrájame
- polevu pripravíme tak, že do hrnca dáme mlieko, cukor a kakao, ktoré privedieme do varu.
- hmotu dáme preč zo sporáka a do ešte teplej hmoty primiešame maslo a rum
- pokrájané koláče po jednom ponárame do poleve a následne obaľujeme v strúhanom kokose
kokosové ježe |
Dobrú chuť!
Jeeeeej, obľúbený koláč môjho detstva :-) Krstná mama ho robieva pravidelne každé sviatky a i keď som bola na Vianoce už v diéte, odolať jednému kúsku sa nedalo, bola to normálne morálna dilema :-D
OdpovedaťOdstrániťOooooo mňam ♥ ja som závislák na sladkom, takže takýto recept padne vhod :) osobne mám veľmi rada ježe a kokos ako taký, je super krásne vonia a chutí :)
OdpovedaťOdstrániťTyhle dezerty s kokosem mám nejradši! vypadá naprosto skvěle! BEAUTYPUSINKA
OdpovedaťOdstrániťTak tento zbožňujem! U nás taká vianočná klasika :)
OdpovedaťOdstrániťLadyinBlack
Priznam sa, aj ja som ho piekla prave na Vianoce, no na blog sa dostal az teraz.
OdpovedaťOdstrániťmňam, je´takmer desať hodín preč a ja by so si ho aj tak hneď dala, robíš chute, papa a pozdravujem
OdpovedaťOdstrániťThat looks delicious!
OdpovedaťOdstrániťxoxo
Aimie von The Channel Of Creation
Tak bez tohto by u nás neboli Vianoce a ani Veľká noc. Neexistuje, aby chýbali na stole. :-) Mňam. A myslím, že mám aj podobný rozpis na cesto, akurát ja dávam občas polohrubú múku s hladkou pol na pol. Vtedy sa mi zdá cesto ľahšie. A do polevy nedávam maslo, ale stužený tuk (ale nikdy nie margarín) + trošku viac mlieka + trošku viac kakaa + cukor. Zdá sa mi to také čokoládovejšie. Ale niekedy skúsim aj ten rum podľa teba. Môže to byť chutné.
OdpovedaťOdstrániť