10. februára 2015

Kokosové ježe

Kokos je mojou obľúbenou pochúťkou, ktorú často pridávam do koláčov, či iných sladkostí. Zásoby strúhaného kokosu v našej domácnosti pravidelne dopĺňam. Veď čo ak by som sa rozhodla nečakane upiecť nejaký skvelý kokosový zákusok? K mojím najobľúbenejším kokosovým zákuskom patria nepochybne kokosové ježe.

kokosové ježe
kokosové ježe

Suroviny na koláč:
  • 200 g cukru
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 200 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 1 ks prášku do pečiva 
 
 
Suroviny na čokoládovú polevu:
  • 250 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 8 polievkových lyžíc mlieka
  • 4 polievkové lyžice rumu
  • 250 g masla 



Suroviny na výzdobu:
  • 1 až 2 balenia strúhaného kokosu



Postup: 
  1. vajce zmiešame s cukrom
  2. pridáme olej, med, mlieko a všetko zmiešame
  3. zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k tekutým surovinám
  4. hmotu vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie
  5. pečieme 15 až 20 minút vo vyhriatej rúre na teplote 180 stupňov
  6. upečený koláč necháme vychladnúť
  7. vychladnutý koláč pokrájame
  8. polevu pripravíme tak, že do hrnca dáme mlieko, cukor a kakao, ktoré privedieme do varu.
  9. hmotu dáme preč zo sporáka a do ešte teplej hmoty primiešame maslo a rum
  10. pokrájané koláče po jednom ponárame do poleve a následne obaľujeme v strúhanom kokose

 
kokosové ježe

 
   Dobrú chuť!

8 komentárov:

  1. Jeeeeej, obľúbený koláč môjho detstva :-) Krstná mama ho robieva pravidelne každé sviatky a i keď som bola na Vianoce už v diéte, odolať jednému kúsku sa nedalo, bola to normálne morálna dilema :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oooooo mňam ♥ ja som závislák na sladkom, takže takýto recept padne vhod :) osobne mám veľmi rada ježe a kokos ako taký, je super krásne vonia a chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tyhle dezerty s kokosem mám nejradši! vypadá naprosto skvěle! BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak tento zbožňujem! U nás taká vianočná klasika :)

    LadyinBlack

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Priznam sa, aj ja som ho piekla prave na Vianoce, no na blog sa dostal az teraz.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mňam, je´takmer desať hodín preč a ja by so si ho aj tak hneď dala, robíš chute, papa a pozdravujem

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak bez tohto by u nás neboli Vianoce a ani Veľká noc. Neexistuje, aby chýbali na stole. :-) Mňam. A myslím, že mám aj podobný rozpis na cesto, akurát ja dávam občas polohrubú múku s hladkou pol na pol. Vtedy sa mi zdá cesto ľahšie. A do polevy nedávam maslo, ale stužený tuk (ale nikdy nie margarín) + trošku viac mlieka + trošku viac kakaa + cukor. Zdá sa mi to také čokoládovejšie. Ale niekedy skúsim aj ten rum podľa teba. Môže to byť chutné.

    OdpovedaťOdstrániť

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥