The Ordinary | recenzia granactive retinoid 2 % in squalane

Vitamín A v kozmetike zažíva už niekoľko rokov svoju zlatú éru. Podľa rôznych štúdií urýchľuje tvorbu nových buniek, reguluje tvorbu mazu a znižuje rohovatenie pokožky. Nie je všetko však len ružové. K negatívam patrí veľká citlivosť na svetlo a jeho nesprávne používanie môže viesť k poškodeniu kože. Ak vás zaujíma aká bola moja skúsenosť s týmto druhom prípravkov, to vám prezradím v dnešnej rezencií na sérum od značky The Ordinary.


Granactive retinoid 2 % in squalane od The Ordinary obsahuje podľa oficiálneho popisu  2% koncentráciu pokročilého retinoidného účinného komplexu nazývaného granaktívny retinoid. Táto zložka má pôsobiť proti známkam starnutia pleti oveľa lepšie ako čistý retinol. Výrobca ho odporúča ako nočnú starostlivosť s tým, že počas dňa je potrebné používať krém s ochranným UV faktorom. Zloženie je pomerne krátke, pričom podľa databázy EWG žiadna zo zložiek nepatrí k "High Hazard" látkam.

THE ORDINARY - granactive retinoid 2 % in squalane

squalane   |  olej  |  starostlivosť o pokožku
c12-15 alkyl benzoate   |  zmäkčovadlo a zahusťovadlo
bisabolol   |  upokojuje pokožku
dimethyl isosorbide   |  zlepšuje viskozitu
hydroxypinacolone retinoate   |  pôsobí proti starnutiu pleti
solanum lycopercicum fruit extract   |  paradajkový extrakt  |  starostlivosť o pokožku
simmondsia chinensis seed oil   |  jojobový olej  |  starostlivosť o pokožku


Minimalistickému obalu The Ordinary nemám vôbec čo vyčítať. Papierová škatuľka s popisom ukrýva sklenenú tmavú fľaštičku s pipetou, ktorá siaha relatívne až na dno balenia. Výrobok je bez vône a má olejovitú konzistenciu. Ak ste skúšali výrobky so squalenom, tak si ju určite viete predstaviť. Ako by ste na tvár naniesli hutnejší olej, ktorý postupne vsakuje do pokožky. Žiadna ďalšia starostlivosť vzhľadom na hutnosť oleja pri mojej zmiešanej pleti už nebola potrebná. Prvé pocity počas nanesenia prípravku sú také, že vaša pleť je super vyživená a hydratovaná. Ráno však už pozorujete vysušenie pleti, postupne sa začínajú tvoriť šupinky a pleti viditeľne chýba hydratácia. Vraj by to však mal byť prvotný očakávaný efekt, kde sa koža akoby obmieňa a tým omladzuje. Dobre, toto by mi možno nevadilo. Povedala som si, že to rozdýcham a budem čakať na omladenú pokožku a vyhladené vrásky. Mne sa však začalo tvoriť nepríjemné akné. Prípravok som používala jeden až dvakrát do týždňa a vždy druhý deň po aplikácií sa mi vytvorili 2 - 3 nepekné cystické akné, ktoré sa dosť ťažko hojili. Výrobca síce hovorí, že v prvý týždňoch používania sa akné môže objaviť, no čakala som, že postupne si pokožka na prípravok zvykne a akné sa prestane objavovať. Čím dlhšie som však sérum používala, tým horšie to bolo. Počet akné síce nestúpal, no bolo vždy hlbšie a bolestivejšie. Pomedzi toto všetko som si však vôbec nevšimla omladenie pleti čí zjemnenie vrások alebo zjednotenie tónu pleti. Celkový efekt bol skôr taký, že tvorbou akné sa pleť skôr devastovala. Po necelých troch mesiacoch som to so sérom teda vzdala a po tejto skúsenosti ma veru neláka skúšať ani iné produkty s obsahom retinolu či retinoidu. Netreba tiež zabúdať, že takéto produkty zvyšujú citlivosť pleti a je nevyhnutné ich používať s krémom s ochranným UV faktorom. Čiže mimo zimných mesiacoch by som sa do takéhoto typu produktu určite neodvážila ísť. No a tiež je jeho použitie vylúčené počas tehotenstva. Keď zoberiete fakt, že prvé týždne o tehotenstve ani nemusíte vedieť a veselo si retinoid používate ďalej, tak sa mi zdajú tieto druhy prípravkov dosť riskantné.

plusy:
  • obal
  • cena
mínusy:
  • spôsoboval mi cystické akné
  • nevšimla som si žiadne omladenie pleti
  • nutnosť používať krém s UV faktorom
  • nevhodný počas tehotenstva
Celkové hodnotenie: pre moju pleť nevyhovujúci

Aká je vaša skúsenosť s prípravkami s obsahom retinolu či retinoidu?

Komentáre

  1. Já používám tohle sérum už tak třetí měsíc ob den a někdy i více dní po sobě a u mě dobré. Žádné akné se mi nedělá, ta zvykací fáze "retinol uglies" u mě taky nebyla nijak hrozná. Šupinky byly, jen když jsem si do obličeje rýpala. Ovšem najela jsem postupně na svůj první pokusný celo-Ordinary režim, používám tedy nejen tohle sérum, ale i nějaké peptidy, Cčkové sérum a další produkty. Zavedení retinolu do režimu jsem si nechávala nakonec, protože jsem se ho docela bála, ale nakonec v pohodě. Hlavně pak po tom všem stejně dávám na pleť i hydratační krém, protože retinol fakt na hydrataci nestačí, naopak právě říkáš, že tě vysušoval. Takže to podle mě nebyl dobrý nápad, používat jen tohle sérum, přestože máš asi mastnější pleť. Já jsem taky mastňák, ale bez akné. Také přes den používám 30ku UV krém na obličej od Eucerinu, je fajn, pleť moc nezatěžuje. No a zatím celkové dojmy jsou u mě spíš poziviní, rozhodně mám jasnější pleť s mnohem hladší texturou, takže budu používat dál a uvidí se, zda vypozoruji dlouhodobější účinky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nanies na toto serum dalsi produkt u mna nebolo velmi mozne, nakolko tym ze obsahuje squalane - olej, bola plet naozaj velmi mastna. Dalsi produkt nemal sancu vsiaknut. S vysusovanim som ale podla popisu ratala a to nebolo tym hlavnym problemom. Problemom bolo cysticke akne. Skusala som aj sérum s vitamínom C od tejto znacky, no tiez to bola zial cista katastrofa a vyhodila som ho nespotrebovane. Mne skratka tieto dva produkty nesadli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha, tak mně až teď došlo, že nemám tohle sérum, ale tu emulsion verzi (jediná, co nemá v názvu skvalen).

      Odstrániť
  3. Ja používam retinol od MUR a registrujem, že nemám v poslednom čase pleť úplne v poriadku. A to ho dávam len 1x týždenne. Nenapadlo mi, že by mi mohol robiť akné. Viac si to vysledujem...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite daj potom vediet. Ja este podozrievam squalane, ale tiez si to musim vsimnut aj pri inych produktoch.

      Odstrániť
  4. Mala som serum t3plus od Medic8 , tiez mi sposoboval take bolabe hlboke sem tam vyrazky ,akoby stipance
    Ale nevzdala som to produkt som vypouzivala a uz mam objednane The Ordinary ,som velmi zvedava ake bude.Asi si plet musi kusok zvyknut - u mna to tak bolo no :) ale kazda sme ina

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky