Malé, čierne a voňavé

Vonku chlad, vietor, zatiahnutá obloha. Ráno človek odchádza po tme do práce a podvečer sa opäť po tme z práce vracia. Niet divu, že množstvo ľudí má práve v tomto ročnom období melancholickú náladu. Ak nemáme v cestovnej kancelárií rezervovanú dovolenku v nižších zemepisných šírkach s teplotou nad tridsať stupňov a jasným slnečným dňom, musíme s pochmúrnosťou bojovať trochu inak. Odporúčaní nájdeme v časopisoch alebo na internete dosť. Každý si musí nájsť to svoje. Ja sa vám zverím, čím zaháňam zlú náladu ja. Číslo jedna v boji s melanchóliou je u mňa cvičenie. Nie však doma, kde človek cvičí sám a pri prvej kvapke potu si povie "Na dnes stačilo." Chodievam na skupinové cvičenia, kde človek spozná nových ľudí a kde pod dohľadom inštruktorky cvičí v maximálnom nasadení. Doma mi pomáha, keď si okolo seba vytvorím takú tú domácu pohodičku. Šálka bylinkového čaju, deka, dobrá knižka no a samozrejme pekná vôňa. Počas zimného obdobia u nás rozvoniavajú vonné sviečky a esenciálne olejčeky. Novinkou tejto zimnej sezóny sú pre mňa vonné vrecúška. Objavila som ich v e-shope Krásna každý deň, pričom ich ponúka moja obľúbená značka prírodnej kozmetiky Joik. S voňavými vrecúškami som sa nestretla u žiadnej značky, takže som vôbec nevedela akú intenzitu vône čakať, ako dlho vrecúška vydržia a či sa mi vôbec vôňa bude pozdávať. Zvedavosť ma však presvedčila a ja som si vybrala vrecúško s vôňou marhule a frézie. Pár týždňom na to, som ešte v jednom z okienok adventného kalendára Joik objavila vrecúško vanilkové. A aké sú? To vám prezradím v dnešnej recenzií.


Ak si objednáte voňavé vrecúško, môžete počítať s poriadne voňavou zásielkou. Myslím, že taký balíček spríjemní deň i pracovníkom na pošte. Po rozbalení papierového obalu nájdete vrecúško s priehľadnými guľôčkami. Toto vrecúško je pôvodcom tých úžasných vôní. Vonné vrecúško marhuľa - frézia vonia príjemne ovocne. Vôňa je ľahšia, jemnejšia. Dominujú v nej zrelé marhule, ktoré tlmí kvetinový podtón frézie. Vrecúško sa odporúča používať na prevoňanie menších miestností, auta či skrine, pričom vôňa má vydržať približne dva mesiace. Moju marhuľu a fréziu som sa rozhodla umiestniť v kúpeľni. Ide o menšiu miestnosť približne dva krát dva metre. No žiaľ vôňa sa rozplývala v priestore a bola veľmi slabá. Na tento účel sa mi vrecúško veru neosvedčilo. Nasledoval druhý pokus a síce umiestnenie do skrine. Pre tento účel je ako stvorené. Skriňa po otvorení príjemne vonia. Intenzita vône je taká akurát. Cítiť ju, no zároveň vás neudrie svojou silou do nosa. Vrecúško mám v skrini už približne spomínané dva mesiace, no myslím, že pokojne vydrží i ďalší mesiac navyše. Po skúsenosti so slabšou marhuľovofréziovou vôňou, som očakávala, že iné vrecúška na tom budú podobne. Z tohto názoru ma však vyviedlo vrecúško vanilkové, ktoré prevoňalo celý adventný kalendár a následne i byt. Vôňa je pomerne výrazná, silná a sladká. Jasne v nej dominuje vanilka, no niekde na pozadí objavujem i karamel a oriešky. Rovnako ako v predošlom prípade, i teraz muselo vrecúško opustiť našu kúpeľňu. Dôvod však nebola slabá intenzita vône. Teraz bola vôňa intenzívna až príliš. V menšom priestore sa hromadila a bola prisilná. Využitie v skrini som ani neskúšala. Myslím, že každému je asi jasné, že po otvorení skrine, by som vanilku už asi nechcela ani vidieť. Vrecúško našlo svoje uplatnenie vo vstupnej chodbe, ktorá je pomerne priestranná. Vôňa sa krásne rozplynie do priestoru a spríjemňuje nám každý prechod po chodbe. Proste krása.


Značka Joik má v ponuke celkovo osem rôznych verzií voňavých vrecúšok. Okrem variant vanilka a marhuľa-frézia, sú v ponuke ešte verzie fresh, grep-mandarinka, brusnica, akvamarín, levanduľa a orientálna noc. Po mojej skúsenosti s dvomi vrecúškami, ktoré boli intenzitou vône úplne odlišné, by som sa pri výbere ďalších vôni asi riadila tým, aká je vôňa týchto ingrediencií v prírode. Lebo aj v kuchyni bude výraznejšie voňať vanilka a marhule budú oveľa slabšie. Prípadne by som zvážila miesto, kde chcete vrecúško použiť. Do skrine stačí slabšia vôňa, no do kúpeľne treba vybrať niečo intenzívnejšie. Ja som rada za svoju zvedavosť vyskúšať niečo nové netradičné. Voňavý vstup do bytu má svoje čaro pre domácich i pre návštevy a určite budem chcieť aby tento priestor voňal i po vyprchaní vône z aktuálneho vrecúška. Sama som zvedavá či ostanem pri osvedčenej vanilke alebo vyskúšam napríklad levanduľu.

Zaháňate aj vy zimnú melanchóliu vôňami? Aká je vaša obľúbená kombinácia?

Komentáre

  1. Moje nejoblíbenější vůně je vanilka a skořice:-).

    Měj se krásně!

    http://www.bygabra.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím si, že fresh alebo grep-mandarínka by mi veľmi pomohla v práci :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám ráda kořeněné vůně. O těchto pytlíčcích slyším poprvé...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mám ráda svou Avon Cherisch :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky