Tipy na knižné darčeky


Už dávnejšie som sa stretla s myšlienku, že darovaním knihy nedarujete len knihu samotnú, ale dávate predovšetkým čitateľský zážitok. Špeciálne čas vianočných sviatkov je podľa mňa priam ideálny na čítanie knižiek. Knihomoli dobré poznajú ten pocit, keď je vonku mrazivo, no my sme prikrytí teplou huňatou dekou, v ruke máme dobrú knihu a na stole šálku voňavého čaju. Dobrej knihe pod vianočným stromčekom sa musí potešiť vari každý. Niekoľko knižných tipov som preto pripravila i pre mojich čitateľov. Možno sa niekto na inšpiruje a vyberie pre svojich blízkych pekný darček.

Z beletrie môžem odporúčať môjho obľúbeného Fredrika Backmana a jeho román Tu žila Britt Marie. Je o žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok. Britt Marie sa celý život riadila tým, čo si želal jej manžel. Robila to z lásky, no keď zistila, že má milenku, jednoducho sa zbalila a odišla. Svoju odvahu konečne našla vo veku šesťdesiattri rokov. Jedinú prácu, ktorú si vie nájsť, je trénerka futbalového tímu v obci, kde líšky dávajú dobrú noc a kde už takmer všetko zatvorili. Kniha je rovnako ako i predošlé Backmanové knihy milá, vtipná, dojemná. Slovenský preklad Dana Browna nestihol prísť na vianočný trh, no fanúšikovia tohto druhu literatúry môžu pokojne siahnuť po knihách Daniela Silvu. V jeho zatiaľ poslednej knihe Dom špiónov znovu stretáva hlavnú postavu Gabriela Allona, ktorý vyšetruje atentát zosnovaný teroristami z Islamského štátu. O napätie a zajimavé situácie je teda postarané. Najznámejší japonský autor Haruki Murakami prichádza tento raz so zbierkou poviedok Slon mizne, v ktorej môžeme nájsť sedemnásť noviel. Poviedky by mali byť podľa popisu skvelé, miestami vtipné, často dojímavé. Pre čitateľa, ktorý má rád Murakamiho, je to jasná voľba. Myslím však, že môže zaujať aj tých, ktorí ešte od tohto autora nič nečítali. Ideálný spôsob, ako získať názor na japonskú literatúru.

 
 

Z kategórie kníh písaných formou rozhovorov a reportáži ma tento rok zaujali najmä tituly z oblasti náboženstva a cirkvi. Kniha Farár Marián Kuffa - Boh za teba bojuje do poslednej chvíle prináša inšpiratívny rozhovor s farárom zo Žakoviec, ktorý sa stará o ľudí, s ktorými to vzdal snáď už každý človek v ich okolí. Kňaz v rozhovore odpovedá na otázky týkajúceho sa jeho detstva, dospievania, pobyte v seminári a najmä o Žakovciach. Štefan Hríb v publikácií Kde sa stratil Boh vedie rozhovory s tromi kňazmi. Otázky kladie inak, ako sme navyknutí. Kniha je útla, dobrodružná, zaujímavá. Ak má niekto rád spôsob reportáži a rozhovory tohto autora, určite bude s výberom knihy spokojný. Zamyslenie prináša rozhovor s Róbertom Bezákom. Hovorí o viere, láske, priateľstve, dochádzaní a samote. Publikácia vznikla na základe rozhovor s novinárkou Máriou Vrabcovou.



Populárno-náučná literatúra je určite obohatením každej domácej knižnice. Na pultoch kníhkupectiev ste si určite všimli knihu V zajatí geografie. V desiatich kapitolách autor zhrnul vplyv geografie na geopolitické rozdelenie sveta. Autor rozoberá súčasnosť, minulosť i budúcnosť Ruska, Číny, Európy, Afriky, Blízkeho východu, Indie a Pakistanu, Japonska, Latinskej Ameriky či Antarktídy. Zaujímavé čítanie, ktoré rozšíri obzory každého čitateľa. Tento rok vyšla i encyklopédia Čaj, ktorá nás naučí hodnotiť čaj ako profesionáli. Aspoň tak hovorí oficiálny popis. Každopádne sa v nej dočítame o pestovaní a príprave čajových lístkov a nechýbajú ani recepty na prípravu čaju. Túto knihu si viem predstaviť ako skvelý darček v kombinácií s peknou šálkou a balením kvalitného sypaného čaju. Reč tela - neverbálna komunikácia pre obchodníkov i bežný život prináša rady a odporúčania ako vystupovať na obchodnom jednaní, prijímacom pohovore alebo ako komunikovať s nadriadeným. Určite nie je na škodu, rozšíriť si obzory i v tejto oblasti.



V kategórií hobby je tradične výber titulov dosť veľký. Mňa zaujali publikácie z oblasti fotografie, pečenia a záhrady. Podrobný sprievodca pre nadšencov i začiatočníkov v oblasti fotografovania - Fotografovaní, pomôže zvládnuť základy práce s digitálnou fotografiou. Návody sú ilustrované výstižnými fotografiami a môžeme v nej nájsť odporúčania, ktoré nám pomôžu skutočne využívať všetky možnosti zrkadlovky. Ak chceme obdarovať niekoho, kto sa zaoberá zdravým životným štýlom a nebráni sa pečeniu vlastného domáceho chleba, mohli by sme siahnuť po publikácií Kváskovanie s podtitulom varíme a pečieme s láskou. Ak knihu doplníme kváskovým chlebom a kváskom v peknom poháriku, vytvoríme zaujímavý tématický darček. Ak máte doma záhradkára - skúseného či úplného začiatočníka, určite ho potešia Osvedčené rady do záhrady Ivana Hričovského a Borisa Horáka, ktorých poznáme z mnohých televíznych či rozhlasových relácií.


Cudzie jazyky sú nekonečnými príbehom. Učíme sa ich vari od základnej školy a stále sa stretneme s niečím čo nás zaskočí. Pod vianočným stromčekom by preto tiež pokojne mohlo byť niečo z tejto kategórie. Mňa zaujali publikácie zamerané na pracovnú oblasť - Wirtschafsdeutsch Aktuell či Business English. Prípadne prehľadne a pútavo spracovaná Murphyho gramatika - Grammar in use.
 

 Inšpirovali sa sa niektorou knihou? Prípadne môžete do komentárov napísať vaše tipy na knižky.


Podobné články:
Tipy na knižné darčeky 2016
Knižné recenzie

Komentáre

  1. Marián Kufa je vcelku fajn, čítala som od neho jednu knihu. Túšim to bola Kazateľnica života, no nie som si na 100% istá. No a Business English mám tiež a je to perfektná kniha, i keď momentálne keď tú business english už prakizujem sú pre mňa niektoré veci samozrejmé.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky