Ružová vs. levanduľová

Kvetové vody nie sú v kozmetickom priemysle žiadnou novinkou. Ich využitie je vskutku všestranné. Môžeme ich používať ako podklad pod pleťové oleje, ako obklad na opuchnuté oči, na zafixovanie make-upu, na výrobu pleťových masiek, na tonizovanie pleti po odlíčení, na upokojenie a osvieženie pleti, či dokonca na aromaterapiu alebo v kuchyni. A pritom je kvetová voda iba vedľajším produktom, ktorý vzniká pri výrobe esenciálnych olejov. Vzniká destiláciou a to tak, že voda v destilačnej nádobe sa zohreje, vytvorená para prechádza cez časti rastliny a obohacuje sa tak o účinne látky. Po poklese teploty para prejde do kvapalného stavu a vznikne esenciálny olej a kvetová voda. Naozaj kvalitná kvetová voda má veľmi jednoduché zloženie. Okrem vodného destilátu z konkrétnej rastliny neobsahuje žiadne iné prídavné zložky. Ak teda uvidíte kvetové vody s alkoholom či inými konzervantmi, zrejme nepôjde o to najlepšie, čo môžete na trhu nájsť. A to i napriek tomu, že takéto výrobky stoja neraz viac ako skutočne čistá kvetová voda bez prídavných látok.

Pred časom som v e-shope Babičkina záhrada objavila kvetové vody za vskutku nízke sumy. Ide o výrobky slovenskej firmy Hanus. Medzi jej hlavný sortiment patria bylinné prípravky a esenciálne oleje, ktoré aj sami vyrábajú. Zrejme z toho pramení aj nižšia cena. Kvetová voda im vznikne ako vedľajší produkt a stačí ju už len zabaliť. Nenakupujú ju, neprebaľujú ju a cena tak umelo nestúpa. Hneď som do nákupného košíka pridala levanduľovú i ružovú verziu. Levanduľová voda v množstve 100 ml stála cca 3,50 € a ružová verzia v rovnakom množstve 2,80 €. Vidíte, že pomer množstvo - cena je v porovnaní s inými značkami poriadne nízka.
Balené sú v sklenených fľaštičkách z tmavého skla, ktoré majú pomerne široký dávkovací otvor. Priemer jeden centimeter je podľa mňa vhodný na dávkovanie sirupu a nie na kvetový hydrolát. Ja to riešim preliatím do nádoby s rozprašovačom, ktorý mi zostal po kvetovej vode od Dulcie. To odporúčam aj vám. Inak budete podľa mňa pekne nadávať vždy keď zabudnete na ten obrovský otvor a vzácny hydrolát sa bude zbytočne liať do umývadlá. Balenie je v prípade levanduľovej i ružovej vody rovnaké. Ony samé sa však už líšia.


Levanduľová voda Hanus je určená na všetky typy pokožky, pričom jej protizápalový účinok má stiahnuť póry a redukovať začervenanie pleti. Ja som ju tradične zvykla používať ako podklad pod pleťové oleje. Pleť počas jej používania skutočne začervenaná nebola, no stiahnutie pórov som nepozorovala. Pravdu povediac som sa však na pozorovanie účinkov až tak veľmi nesústredila. Moju pozornosť odvádzal strašný puch, ktorý táto voda má. Neviem to porovnať s inými levanduľovými vodami, takže je možné, že takú arómu majú všetky, no mne to neskutočne vadí. A to mám rada vôňu levandule v záhrade a vonia mi i kozmetika s levanduľou. Kvôli tejto vôni - nevôni už po ďalšom balení nesiahnem.


Ružová voda Hanus je rovnako ako levanduľová tiež určená pre všetky typy pleti. Antibaktériálne účinky ju predurčujú na upokojovanie zápalov pri akné a tonizovanie pleti. I túto vodu som používala ako podklad pod pleťové oleje. Odkedy používam pod pleťový olej kvetový hydrolát a nie obyčajnú vodu, pozorujem, že účinok oleja sa znásobuje a pleť je v lepšom stave. Takmer žiadne zápaly či začervenania. Vôňa je v tomto prípade veľmi príjemná a prípravok používam rada. Kvalitatívne nevidím rozdiel medzi touto značkou a inými ružovými vodami, ktoré som vyskúšala. Cenovou je však rozhodne najvýhodnejšia, takže po nej siahnem aj v budúcnosti. Akurát škoda toho nepraktického obalu.

Používate kvetové vody? S ktorým druhom a značkou ste najspokojnejšie?

Komentáre

  1. Mám doma mátovou vodu na osvěžení, jinak s nimi moc neexperimentuji. Ujíždím hlavně na olejíčcích :-) a značka? Asi slovenská Navia :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mätovu som este neskusala. Ale urcite musi byt fajn.

      Odstrániť
  2. Tá cena ma fakt dostala, už len keby to malo balenie s rozprašovačom tak si toho nakúpim na tony. Avšak presne ako píšeš preliatím do inej nádobky sa to bude dať používať. Levanduľovú pleťovú vodu som zatiaľ neskúšala, iba tú ružovú. Mala som klasiku českú Purity a našu Dulciu a naša sa mi páči viac. Nemá ten ťažký sklenený obal a aj krajšie vonia. Avšak mám ju otvorenú už asi pol roka a zdá sa mi, že zmenila vôňu a začína smrdieť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozes ju minut napriklad do vlasov ako vlasovu vodu, ked sa Ti zda, ze sa uz kazi. A potom mozes vyskusat vodu od Hanus. Ceny su skvele.

      Odstrániť
  3. Tie ceny sú neskutočné :O ja som teraz dopoužívala ružovú od Purity Vision a začala som používať kadidlovú od Akamuti. Zatiaľ ale neviem veľmi zhodnotiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Presne aj mne sa to stava, ze si ulejem viac ako by som chcela a potom nadavam :D tiez sa chystam preliat si ju do dulciovej flasky. Tym ze ma taku priaznivu cenu, ju rada pouzivam aj do praskovych masiek. Ked si kupim vodu od soaphorie alebo dulcie je mi to luto si to na to minat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja niekedy premyslam, kde napriklad ine znacky kupuju kvetove vody. Lebo je jasne, ze ich nevyrabaju a len kupuju a balia. Skoda, ze Dulcia a Soaphoria neuvedu zdroj vody.

      Odstrániť
    2. Soaphoria uvadza krajinu povodu na svojej stranke - tam sa kajiny povodu lisia, ale zas maju skutocne siroky vyber, to sa im musi nechat. A schvalne mi to nedalo a pozrela som aj Dulciu na ich stranke a je tam uvedene, ze je to 100 percent. slovensky produkt, tak neviem. No kazdopadne, neni mi luto dat aj vyssiu sumu, nakolko sa jedna o ciste hydrolaty, ale napr obkukavala som nevadzovu vodu ok Joik, ale ked som videla, ze to nie je cisty hydrolat, odradilo ma to od kupy. Cena bola samozrejme adekvatna ako by bol. A preto som prestala pouzivat aj Saloos kvetove vody, lebo sice cenu maju priaznivu, ale alkohol v zlozeni mi vadi.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky