Rhassoul alebo marocký íl

K najlepším prostriedkom na vyčistenie zanesených pórov podľa mňa jednoznačne patria prírodné íly. Po francúzskom zelenom íle som tentoraz siahla po íle šedohnedej farby z Maroka. Nazýva sa rhassoul alebo marocký íl. Ak chceme ešte odbornejší názov, ktorý sa uvádza v INCI ide o moroccan lava clay. O marockom íle sa píše, že ma vysoký obsah oxidu kremičitého, horčíka, vápnika a hliníka. Teraz som však nenakupovala žiadnu konkrétnu značku. Veď íl by mal byť stále ten istý a stále z rovnakého regiónu. Objednávala som ho z Ekokozy, čo je e-shop zameraný na predaj surovín na výrobu kozmetiky. Predávajú viacero druhov ílov, ktoré majú veľmi priaznivú cenu. Množstvo 200 g sa predáva len za cca 5 €. Íl síce príde zabalený v plastovom vrecúšku, no nie je problém ho presypať do inej nádoby. Ja som ho napríklad dala do nádoby, ktorá mi zostala z francúzskeho zeleného ílu. 



Marocký íl som používala na výrobu masky na prečistenie upchatých pórov. Nie je to nič zložité. Lyžičku ílu treba zmiešať s dvomi lyžičkami vody. Naniesť na vyčistenú pleť a nechať cca 15 minút pôsobiť. Ak íl uschne a začne pleť ťahať a pnúť, treba ho prestriekať nejakou kvetinovou vodou. Ja som teraz zvykla používať levanduľovú.
Maska z marockého ílu bola na pleti dosť ťažká. Pôsobila na mňa doslova ako blato. Z pleti sa umývala pomerne ťažko. Odstraňovala som ju pod sprchou s použitím čistiaceho gélu a hubky. Vaňa či umývadlo po tejto procedúre pôsobili, ako by som v nich umývala zašpinené turistické topánky. Pleť po umytí masky väčšinou nebola podráždená. To som však dosiahla zvlhčovaním kvetovou vodou počas pôsobenia masky. Ak som na to bola občas lenivá, prejavilo sa to začervenanou pleťou. Čistiaca schopnosť bola super. Väčšina pórov bola vyčistená. Hojivé účinky na už existujúce nedokonalosti som nepozorovala. Pleť bolo potrebné po použití ílu samozrejme hydratovať. Marocký íl mi však veľmi k srdcu neprirástol. Dôvodom je to, že na pleti bol dosť ťažký a ťažšie sa umýval. Skôr by som siahla po francúzskom zelenom íle, prípadne ešte chcem vyskúšať aj ďalšie íly ako bentonit, valcharskú hlinku či biely kaolinový íl. Nebránim sa mu ako jednej zo zložiek kozmetiky, no samostatne po ňom už nesiahnem. Ak môj blog čítajú aj výrobcovia domáceho mydla, pridala som ho aj do jedného z receptov na mydlo. Okolo zrniečok ílu sa však vytvorili maličké vzduchové bublinky, takže v tomto smere s nim tiež experimentovať nebudem.


plusy:
  • prírodná zložka
  • vyčistí upchaté póry
  • dobrá cena
mínusy: 
  • na pleti bol ťažký
  • ťažšie sa oplachoval
  • ak som pleť nezvlhčovala kvetovou vodou, bola po odstránení masky červená
Celkové hodnotenie: dobrý

Aký je váš obľúbený íl alebo ílova maska?

Komentáre

  1. Marocký jíl jsem zkoušela od Soaphorie a je to jeden z mých nej, sedl mi víc, jak zelený jíl. Zajímavé, co tu píšeš. A super odkaz na stránku, kde se dají sehnat "suroviny", které často vyjdou levněji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ekokozu odporucam. Jednozlozkova kozmetika sa tam da nakupit naozaj vyhodne.

      Odstrániť
  2. Ja pouzivam bentonitovy. V globale som spokojna, velmi dobre cisti a dokaze stiahnut zapaly z pokozky. Ale konzistencne je tiez tazky, dlho mi trvalo nez som si nasla spravny pomer na zarobenie a tiez sa tazsie zmyva. Chcem teraz skusit francuzsky zeleny, ale nevylucujem, ze sa v buducnosti vratim aj k tomuto

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marocký jíl jsem měla od Soaphorie a také jílovou masku od Tvoja kozmetika. Mám i spoustu přípravků, kde je jíl už obsažen. Takové mám obecně raději než ty, co se musí nejprve "vyrobit" :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to pohodlnejsie, no na druhej strane, pri vyrobe vlastnej masky si mozeme zlozky prisposobit potrebam pleti.

      Odstrániť
  4. Masku z ílu nenechávam zaschnúť. Osvedčilo sa mi prekryť ju potravinovou fóliou. Potravinová fólia je jemná, dobre tvarovateľná - nastrihám na pásiky a prekryjem jednotlivé časti tváre - pásiky sa pekne na seba vedia prilepiť. Skúšala som aj bežný potravinový sáčok a ten pichal, šteklil, zavadzal a jednotlivé časti sa na seba nenalepia... fólia pekne obopne kontúry tváre a pekne drží, môžem pri tom robiť čokoľvek. Takto prekrytú masku mám na tvári asi 30 min. aj dlhšie a stále je príjemne vláčna, vlhká... Do ílu pridám aj pár kvapiek obľúbeného oleja. Takto nezaschnutá maska ide dole ľahšie, pleť nie je podráždená a je jemnučká. Doporučujem vyskúšať. Používam zelený íl, nič iné som nevyskúšala, keďže mi úplne vyhovuje.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky