Taká menšia odysea | časť V.

Po takmer piatich mesiacoch sa na blogu objavuje ďalší diel zo série článkov o (ne)potení. Počas zimného obdobia som využila fakt, že sa potíme podstatne menej, ako v iné ročné obdobia a odložila som všetky konvenčné antiperspiranty. Šancu tak dostali prírodné produkty a ja som si potvrdila to, o čom som už na diskusných fórach a blogoch párkrát čítala. A síce, že pri používaní výlučne prírodných deodorantov sa potenie znormalizuje do fázy, že pot je cítiť len minimálne a človek sa aj menej potí. Skutočne to funguje. Počas leta však zrejme budem musieť znovu siahnuť po chémií, no načo zaťažovať telo počas celého roka. Aspoň v zime je taký minidetox určite vhodný.
 


Ako prvý sa ku mne dostal guľočkový deodorant Alva s vôňou vanilky a pomaranča. Alva je značka nemeckej prírodnej kozmetiky a jej výrobky spĺňajú kritéria certifikátu Ecocert. Na Slovensku sa 50 ml balenie deodorantu predáva za cca 8 - 9 €, čo nie je práve málo. Výrobok som však chcela vyskúšať kvôli obsahu kamenca (potassium alum), ktorý sa zvykne označovať ako prírodný antiperspirant. Niektoré zdroje uvádzajú, že napriek tomu, že ide o formu hliníka, jeho molekuly neprechádzajú do tela. Inde sa naopak môžeme dočítať, že jeho dlhodobý účinok na organizmus nie je ešte dokonale preskúmaný. Ťažko povedať. Každopádne je to niečo medzi konvenčnými antiperspirantmi s hliníkovými soľami, ktoré bránia poteniu a prírodnými deodorantami, ktoré však poteniu nebránia. 
Deodorant obsahuje auqa, aloe barbadensis (aloe vera), citrus aurantium dulcis fruit water (voda z pomarančovníka), sodium chlorid (chlorid sódny), potassium alum (kamenec), polyglyceryl-10 laurate, symphytum officinale extract (extrakt z kostihoja lekárskeho), glycerin, xanthan gum (xanthanová guma), parfum, bisabolol, potassium sorbate, limonene, citronellol, geraniol, linalool. Podľa databázy EWG k "High Hazard" látkam patrí geraniol
Samotný deodorant je v sklenenom obale s plastovou guľôčkou a vrchnákom. Aplikácia je rovnaká ako pri asi všetkých guľôčkových deodorantoch. Závisí od používateľa, aký typ prípravkov uprednostňuje. Vôňa je krásna. Kombinácia vanilky a pomaranča sa naozaj podarila. Ak túto kombináciu uvidím aj pri inom druhom kozmetiky, určite ju kupujem. Samotný účinok je však vcelku priemerný. Napriek obsahu kamenca som žiaden antiperspiračný účinok nepozorovala. Človek sa skrátka pri tomto deodorante klasický potí. Výdrž nie je celodenná. Pot necítiť zhruba 4 - 5 hodín. Potom treba prípravok znovu aplikovať. Osvedčil sa však pri športe. Aj napriek veľkej záťaži tú hodinku športovania zvládol. Deodorant som už takmer spotrebovala, no ďalšie balenie neplánujem. Dôvodom je vyššia cena v kombinácií s priemerným účinkom. Otáznikom je tiež obsah kamenca. Nevidím dôvod používať prípravok so zložkou, na ktorú sú protichodné názory, keď účinok proti poteniu aj tak nepozorujem.


Na vianočných trhoch som si kúpila deodorant Benátska noc od Soaphorie. Pravdu povediac som nemala veľmi na výber. Po skúsenosti s verziou Nevinnosť, ktorá mala zvláštnu vôňu a poteniu nejak extra nebránila, ma deodoranty od Soaphorie veľmi nelákali. Predpokladala som, že sú zložením a teda aj účinkom rovnaké a líšia sa môžno vôňou. Keďže okrem Soaphorie na trhoch žiadna iná prírodná značka kozmetiky nebola, skúsila som to s Benátskou nocou. A dobre som urobila. Deodorant funguje na princípe sódy a bentonitu, ktoré pohlcujú pot. Človek sa síce potí, no cíti sa relatívne sucho. Konzistencia je príjemná. Deodorant sa do podpazušia dobre nanáša, nelepí, nedráždi pokožku, neničí oblečenie. Vôňa je príjemná, sladká, púdrová. Skrátka ide o veľmi dobrý kúsok, ktorý by som zaradila k najlepším prírodným deodorantom, ktoré som vyskúšala. Myslím, že letné horúčavy asi nezvládne, no s príchodom jesene a zimy zrejme siahnem po ďalšom balení. Cena tiež nie je zlá. Balenie vo veľkosti 50 ml sa predáva za cca 6 - 6,50 €. Kúpiť ho môžete v SR napríklad tu alebo v ČR tu. A čo tento zázračný deodorant obsahuje? Samé prírodné látky ako maranta arundinacea root (koreň maranty trstinovej), soda bicarbonate, bentonite, cocos nucifera oil (kokosový olej), butyrospermum parkii (bambucké maslo), theobroma cacao (kakaové maslo), cera alba (včelí vosk), tocopherol (vitamín E), melaleuca alternifolia leaf oil (čajovníkový olej), zinc oxid, aroma. Aké jednoduché, no účinné.



Ak vás téma zaujíma, možete sa pozrieť aj na predchádzajúce časti tejto série článkov o (ne)potení: klik .Máte skúsenosť s niektorým z výrobkov?

Komentáre

  1. Nemám zkušenosti, ale právě po výplatě chci koupit nějaký deodorant na přírodní bázi, nechci používat chemii a hliníkové soli, mrknu na ně. Děkuji ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hlinikove soli treba urcite obmedzit. Idealne je vyhnut sa im celkom, no nie kazdy si to v praci moze dovolit. Cez vikendy a pocas dovolenky vsak nie je ziaden dovod, davat na seba potencionalne rizikove latky.

      Odstrániť
  2. Zaujal mě ten deodorant, mám teď Nevinnost a ten nádherně voní!
    Beauty by K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne Nevinnost velmi nesadla. Benatska noc je vsak uplne o niecom inom. Vonou aj konzistenciou.

      Odstrániť
  3. Asi najprírodnejší deodorant, ktorý som zatiaľ skúsila bol Nivea Pure and Natural, čo vlastne prírodná kozmetike nie je. Mne však funguje perfektne ešte aj teraz v začínajúcom teplom počasí. Z prírodných som chcela skúsiť Ponio, ale vraj dosť ničí oblečenie tak neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ponio som mala vo verzii pomaranca. Mne oblecenie nenicil. Po skusenosti s Benatskou noc by som vsak skor odporucila prave Soaphoriu. V porovnani s Poniom mal lepsiu konzistenciu a lepsie sa nanasa. Ucinkom su na tom priblizne rovnako.

      Odstrániť
  4. Benátsku noc od Soaphorie mám veľmi rada, je to zatiaľ najlepší prírodný deodorant ktorý som vyskúšala. A najradšej na ňom mám, že vonia aj po celý deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Benátsku noc mám presne vo výhľade, vďaka za recenziu. Ja mám aktuálne Ponio, ktoré je výborné, len na bielom oblečení robí žlté škvrny. A dala som sa zlákať FB reklamou a kúpila som si aj krémový deodorant od Manna, na ten som veľmi zvedavá, ako bude fungova.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne Ponio oblecenie nenicil, ale je pravda, ze biele oblecenie nosim iba zriedka. Znacku Manna nepoznam vobec, takze sa tesim na recenziu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky