Kam sa ukryl marocký íl?

Predpokladala som, že po rokoch používania kozmetiky a čítania o jej zložení viem rozoznať aspoň niektoré zložky. Minimálne taký marocký íl nazývaný aj rhassoul. Najmä keď ho mám doma v podobe prášku a používam ho ako čistiacu masku na pleť. Odtiaľ viem, akú má konzistenciu, farbu, ako pôsobí na pleť. Počas celého používania pleťového krému s názvom rhassoul aktiv creme som si myslela, že to on vplýva na hutnú konzistenciu krému a že to on tak blahodarne pôsobí na mastnú a zmiešanú pleť so sklonom k nedokonalostiam. Až kým som nezačala písať recenziu na blog. A tu, pri podrobnej analýze zloženia som zistila, že marocký íl sa v kréme vôbec, ale absolútne vôbec nenachádza.


Investigatívne som teda začala pátrať a zistila som nasledovné. Rhassoul je označenie rady kozmetiky určenej pre nedokonalú pleť s akné od značky Alva. Niektoré výrobky z tejto rady marocký íl obsahujú a iné však nie. Ak by ste chceli vyslovene siahnuť po výrobkoch s rhassoulom, Alva ponúka napríklad umývací prášok rhassol, peelingovú masku či čistiaci krém. Okrem týchto výrobkov rada obsahuje aj širokú škálu ďalších prípravkov na problematickú pleť, ktoré už ale rhassoul neobsahujú. Spoločné majú iba červený obal a názov rady, aby bolo jasné, že ide o prípravky na problematickú pleť. Poviem pravdu, prekvapilo ma to. Ak by som ja bola výrobca, tak by som do každého výrobku pridala aspoň pár zrniečok marockého ílu. Úplne máličko, tak aby sa nezmenili vlastnosti výrobku a marocký íl bol až na konci INCI. Tak by mi nikto nemohol nič vyčítať a nikto by sa necítil popletený. V konečnom dôsledku však táto recenzia bude aj tak pozitívna, lebo aktívny krém Alva je aj tak svely. Veď už aj v popise na stránke e-shopu má uvedené, že je určený na neústupné akné.


Rhassoul aktívny krém od značky Alva sa predáva v netradičnej veľkosti 75 ml za prijateľných 10,70 €. Ide o prírodný produkt s certifikátom prírodnej kozmetiky Ecocert, pričom 99,7 % zloženie je prírodného pôvodu a navyše 28,01 % je organického pôvodu. Spomínaný marocký íl teda neobsahuje, no vynahrádzajú ho snáď všetky zložky a olejčeky vhodné pre problematickú pleť. Veru v jednom prípravku ich všetky pokope len tak ľahko nenájdete.

Samotný krém má bielu farbu a je pomerne hutný a ťažký. To však registrujete iba pri nanášaní na pleť. Do pleti dobre vsiakne za pomerne krátky čas a na pleti tú počiatočnú hutnosť už vôbec nie je cítiť. Presne takýto krém je vhodný pre mastnú a zmiešanú pleť na zimné obdobie. Takmer všetky hutné krémy nechávajú pokožku mastnú. To s Alvou nehrozí. Pleť je hydratovaná, chránená no nie mastná. Dokonca by som krém označila aj ako zmatňujúci. Pleť sa v priebehu dňa leskla oveľa menej. Excelentný bol aj účinok na akné. Krém vcelku dobre predchádzal vzniku nových nedokonalosti a liečil tie, ktoré už vznikli. Krém sa dá používať večer ako nočný krém a aj ráno ako podklad pod make-up. Proste super. Len jedná vec pred ktorou vás musím varovať. Aby ste mi potom do komentárov nepísali, že nie ste spokojní. Problémom je vôňa. Pripomína zmes rias (ktoré krém obsahuje) a mokrého sena (ktoré krém našťastie neobsahuje). Nie je to nič strašné, že by sa to nedalo akceptovať, ale spomenúť to musím. Chvíľu mi to vadilo a potom som si na to zvykla. Urobila som však jedno opatrenie. Prestala som si krém nanášať v kúpeľní, ktorá je malá a vôňa sa nemala kam rozptýliť, ale nanášala som ho vo veľkej spálni. Vôňa sa tak v priestore stratila a po nanesení a vsiaknutí krému ju už cítiť nebolo. A to veľké balenie mi vydržalo celú zimu a ešte aj časť jari. Takže ten rhassoul v názve výrobcovi odpúšťam. Nakoniec v e-shope odkiaľ som ho objednávala majú uvedené aj zloženie a mohla som si ho pozornejšie prečítať.

plusy:
  • pomer množstvo / cena / kvalita
  • použiteľný ako nočný i denný krém
  • pleť zmatňuje
  • lieči nedokonalosti pleti
  • prírodná kozmetika
mínusy:
  • zvláštna vôňa
Celkové hodnotenie: jeden z najlepších

Aký krém ste používali túto zimu? Boli ste spokojné?

Komentáre

  1. Škoda, já akné nemám, ale vypadá skvěle :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno je skvely. Podla toho, co som od tejto znacky zatial vyskusala, hodnotim ju ako vcelku kvalitnu znacku prirodnej kozmetiky. A ceny su tiez primerane.

      Odstrániť
  2. Tak ten určitě vyzkouším, protože mám celkem problematickou pleť. Pěkná recenze jinak! BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky