Ako sa starám o vlasy

Pri predvianočnom upratovaní prišiel rad aj na pretriedenie kozmetických prípravkov. Tak sa na jednej kôpke ocitli prípravky určené na vlasovú starostlivosť. Tú som nikdy veľmi nepreháňala. Moje vlasy by som označila za normálne až mierne mastné, nepoškodené. Problém mám skôr s pokožkou vo vlasovej časti, kde sa mi tvoria lupiny, ktoré by som možno označila za miernu seboroickú dermatitídu. Dôraz preto kladiem najmä na výber šampónov. Pri lupinách to žiaľ funguje tak, že šampóny treba striedať, aby si pokožka nevytvorila návyk na účinné látky a šampóny neprestali fungovať. K osvedčeným kúskom sa preto vraciam, no stále hľadám niečo, čo by na lupiny mohlo fungovať ešte lepšie.


Osvedčeným pomocníkom proti lupinám a svrbeniu hlavy je ichtamolový šampúch od značky Ponio. Šampúch je charakteristický ichtamolovou arómou. Niekto by povedal, že vonia. Niekto zase naopak, že smrdí. Ja sa neprikláňam ani k jednej strane. Je to jednoducho aróma farmaceutického ichtamolu a tak to treba aj brať. Určite každý mal niekedy doma ichtamolovú masť z lekárne, takže si vie posúdiť, či by mu taká vôňa vadila alebo nie. Mne nijako neprekáža. Vďaka množstvu peny, ktorú dokáže vyprodukovať sa používa veľmi dobre. Nikdy by som nepovedala, že prírodná kozmetika dokáže takto peniť. Vlasy umyje dobre a vlasy sa tiež po umytí dobre upravujú aj bez použitia kondicionéra či masky. A teraz to najdôležitejšie. Svrbenie pokožky zmizlo na 100 % a lupiny na 98 %. Tie dve percentá predstavuje už iba niekoľko šupiniek tesne pred plánovaným umývaním hlavy. Keď nemám náladu na použitie pevného šampúcha siahnem po klasickom tekutom šampóne s aloe vera od značky Urtekram, ktorý je určený proti lupinám. Podobne ako pri predchádzajúcom prípravku aj tu ide o prírodný šampón. Vonia jemne, dobre sa aplikuje a aj dosť pení. Najmä pri druhom nanesení je tej peny naozaj veľa. Vlasy sú po jeho použití ľahké, jemné, nadýchané, dobre sa upravujú. Najmä následnú úpravu musím vyzdvihnúť. V tomto je skvelý. Čo sa týka účinku proti lupinám, jeho účinky nepostačujú. Pokožka po ňom síce nesvrbí, no lupín je dosť. Používam ho preto iba v kombinácií s ichtamolovým šampúchom na striedačku. Sám by si s mojou pokožkou neporadil. Tento výrobok bude teda skôr pre niekoho s občasným výskytom lupín. Ako masku používam  regeneračnú vlasovú masku od značky Alverde s výťažkom z avokáda a bambuckého masla. Rozhodne netvrdím, že je to tá najlepšia maska na svete. Je však ľahko dostupná, lacná, prírodná. Vlastne okrem toho, že pekne vonia, nič zvláštne s vlasmi nerobí. Používala som ju na zdravé vlasy a vlasy po jej minutí aj zdravé zostali. Takže nakoniec prečo nie. Keďže ju kupujem pravidelne, asi som si ju nejako iracionálne obľúbila. Tejto maske som vyčítala, že sa ťažko vytláča z tuby. Táto novšia verzia s tým však už problém nemá. Okrem nového obalu sa výrobca trochu pohral aj s pomermi v zložení. Výsledkom je, že maska nie je už taká pevná a z tuby vychádza bez problémov a násilia.


Príležitostne používam suchý šampón Batiste vo verzií original. Zo suchých šampónov, ktoré som vyskúšala patrí k tomu lepšiemu. Pozitívne hodnotím aplikáciu a vôňu. Efekt je však trochu zvláštny. Pri suchých šampónoch, ktoré som doteraz používala, bol efekt okamžitý no krátkodobý. Pri Batiste pozorujem, že vlasy vyzerajú lepšie až o tri - štyri hodiny, avšak efekt mi vydrží aj dva - tri dni. Míňa sa však veľmi rýchlo. Pred žehlením, resp. inou tepelnou úpravou vlasov používam defrizz sérum od Keune. Zabraňuje krepovateniu vlasov, dodáva im lesk, chráni pred teplom z fénu, kulmy, či zo žehličky na vlasy. Obsahuje tiež ochranu pred chlórovou vodou, slnečným žiarením a cigaretovým dymom. S výsledkom som spokojná. Vlasy vydržia vyžehlené, nekrepovatia, sú hladké a lesklé. Na zafixovanie komplikovanejších účesov používam už dlhodobo lak na vlasy L´oreál professionel Infinium. Iné laky už ani neskúšam. Tento je skvelý. Vlasy zafixuje v požadovanom tvare, nelepí, nemastí vlasy. Najlepší lak na vlasy, aký som doteraz mala a to obrovské balenie pôsobí ako nekonečné.



Máte skúsenosť s niektorým z výrobkov?

Komentáre

  1. Šampony Urtekram jsem si taky oblíbila, tento s aloe vera jsem ale ještě nezkoušela. Avokádovou masku od Alverde mám, ale mám její verzi v kelímku, takže se na vlasy dobře aplikuje. Moc hezký článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na verziu v kelimku som sa nedavno pozerala, ale podla navodu ide skor o maslo, ktore sa aplikuje pred umyvanim vlasov. Preto som znovu vzala tuto overenu v tube. Ktory sampon Urtekram sa najviac osvedcil?

      Odstrániť
  2. Já teprve začínám značku Urtekram objevovat, mám doma tonikum a pleťové mléko, ale šampon vypadá dost dobře.
    Beauty by K. + u mě na blogu najdeš soutěž o parfém

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Batiste suché šampóny sú podľa mňa jedny z najlepších, takú tú klasickú bielu verziu som síce nemala, no tá hnedá mi úplne sadla. Teraz používam Baleu a tiež som spokojná. Čo sa týka avodkádovej masky na vlasy, mne sa zdalo, že nič nerobí, okrem ľahkých vlasov a pre to nešťastné balenie som po nej už radšej nepozerala, takže rada čítam, že to už konečne vylepšili, možno jej dám ešte šancu, dosť je ospevovaná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pomenili pomery. Sama som prekvapena, ze uz ide z tuby bez problemov. Mne Balea velmi nesadla, takze zostavam pri Batiste.

      Odstrániť
  4. Je škoda toho šamponu, moje mamka třeba dost trpí na lupy a těď hledá něco novýho.
    Příležitostně používáš suchý šampon? Já ho mám jako denní rutinu. :D

    Prolhaná Mrcha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Denna rutina? To by asi mojej pokozke neprospelo, ale ak Ti to nesposobuje problemy preco nie. Urcite je to pohodlne :-)

      Odstrániť
  5. Urtekram sampon som pouzivala tiez, ruzovy ale zial zhruba v polke som musela prejst na iny, lebo ma zacala po kazdom pouziti svrbiet pokozka. Ale zas na bezoplachovy kondicioner aloe vera nedam dopustit, vyborne vlasy hydratuje a vdaka nemu mi neelektrizuju. Ten ponio sampuch ma ale tiez laka, ked dominam sucasny sampon asi vyskusam. Zo suchych samponov som tiez rada pouzivala baleu, najlepsi co som skusala bol asi od tony&guy, teraz pouzivam od alverde a tiez je celkom fajn, aj ked nevydrzi cely den vacsinou.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky