Weleda | Rakytníkový vitalizujúci olej

Rakytník býva často označovaný za takmer univerzálnu rastlinu, z ktorej môžno vyrábať džemy, likéry, oleje, čaje, prípadne ho možno užívať v podobe výživových doplnkov. To všetko je možné vďaka obsahu vitamínu C, betainu, flavonoidov, draslíka, mangánu, vápnika, železa, provitamínu D, serotonínu, vitamínov A, B1, B2, B6, C, P v jeho plodoch. Moja doterajšia pozitívna skúsenosť s rakytníkom pozostávala skôr z užívania výživových doplnkov, pitia rakytníkového čaju, či konzumácie potravín s rakytníkovým džemom. Používala som síce rakytník aj ako súčasť kozmetických prípravkov, ale v tejto oblasti som k nemu zaujala skôr neutrálny postoj. Čistý rakytníkový olej patrí do vyšších cenových kategórií a v kozmetických prípravkov je potrebné tento olej riediť, aby na pokožke nezostávali škvrny. Pri kozmetických výrobkov teda veľmi záleží od pomerov, v ktorých olej do výrobku pridajú a tiež od ostatných látok, ktorými rakytníkový olej riedia. A tak platí, že nie je olej ako olej. Keď ma oslovila značka Weleda s možnosťou vybrať si niektorý z ich olejov a napísať o ňom recenziu, automaticky som siahla práve po tomto rakytníkovom vitalizujúcom oleji. A ako to tentokrát s rakytníkom dopadlo?

rakytníkový vitalizujúci olej Weleda
rakytníkový vitalizujúci olej Weleda

Podľa popisu výrobcu ide o ľahký olej s príjemnou osviežujúcou vôňou, ktorý intenzívne ošetruje a chráni pokožku. Je určený pre všetky typy pokožky vrátane citlivej. Výrobca odporúča tento olej pravidelne po kúpeli naniesť jemnými krúživými pohybmi (vždy smerom k srdcu) na vlhkú pokožku. Olej obsahuje sesamum indicum (sesame) seed oil, hippophae rhamnoides oil, parfum, limonene, linalool, citronellol, benzyl benzoate, benzyl salicylate, geraniol, citral, farnesol.  Na prvom mieste v zložení teda vidíme sezamový olej, ktorý je vhodný na všetky typy pleti, rýchlo vsakuje do pokožky, kozmetickým prípravkov dodáva hodvábny pocit a často sa používa v masážnych olejoch. Rakytníkový olej je v zložení uvádzaný na druhom mieste, pričom tento olej sa odporúča pre všetky typy pleti, má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, vitamínu E a karoténov. Často sa používa do príravkov na ekzémy, vrásky a problematickú pleť. Nie všetko je však ružové a podľa databázy EWG k "High Hazard" látkam patria benzyl salicylate, geraniol a citral, ktoré môžu vyvolávať alergiu. Nachádzajú sa však na konci zoznamu, takže ich vo výrobku bude len málo. Výrobok spĺňa kritéria certifikátu prírodnej kozmetiky Natrue a 100 ml oleja sa v e-shope značky Weleda predáva za 17,45 €.

rakytníkový vitalizujúci olej Weleda
Olej sa nachádza sklenenej fľaši z tmavého skla. Je tak chránený pred slnečným svetlom a zároveň používateľ vidí, koľko oleja mu ešte zostáva. Fľaša má na boku priehlbiny s vrúbkami na lepšie uchopenie oleja. Niekto by mohol povedať, že na obale predsa nezáleží a dôležitý je obsah. Áno, ale špeciálne pri olejoch platí, že fľaša sa pri aplikácií vždy od oleja trochu zamastí a vtedy príde takýto sofistikovaný uchop vhod, aby celá nádoba aj s obsahom neskončila na podlahe. Plastový aplikátor, cez ktorý olej vylievame do dlane je tiež prispôsobený tomu, aby z fľaše vytieklo primerané množstvo oleja. Netreba sa obávať, že budeme olej kvapkať do dlane po kvapkách a tiež naraz nevylejeme polovicu fľaše. Obalu vlastne nie je čo vytknúť.


Výrobca odporúča olej aplikovať na vlhkú pokožku a toho sa treba aj držať. Jednak pri aplikácií na sucho spotrebujete oveľa viac oleja a jednak bude musieť dlhšie čakať na jeho vsiaknutie. Pri suchej pokožke však ani takáto aplikácia nie je vylúčená. Ja som ho teda pekne podľa návodu aplikovala na vlhkú pokožku a pri takejto aplikácií nebol žiaden problém s dĺžkou vsakovania. Vzhľadom na oranžovo-žltú farbu oleja som bola prekvapená, že vôbec nefarbí biele oblečenie, ako sa mi to stalo pri rakytníkovom oleji inej značky. Olej má veľmi príjemnú citrusovú vôňu, ktorá na pokožke zostáva aj dlho po aplikácií. Spočiatku, kým som si na to zvykla, som na gauči pri telke prekvapene zisťovala odkiaľ ide príjemná citrusová vôňa, kým mi došlo, že to vonia rakytníkový olej, ktorým som sa natrela pred viac ako hodinou. Hydratáciu by som označila ako nadpriemernú. Počas používania moja normálna pleť nemala žiadne problémy s vysušovaním pokožky. To však nemá nikdy, dokonca ani vtedy, keď nepoužívam hydratačné prípravky.  Moje nadšenie z tohto prípravku spočíva v niečom inom.  Vďaka oleju mi zmizli aj suché šupinaté miesta v okolí uši, s ktorými mám z času na čas problémy a na udržanie tohto stavu mi postačuje občasná aplikácia raz týždenne. Ďalší skvelý efekt tohto oleja sa prejavil pri aplikácií na hojace sa akné. Ak už bolo akné v stave tzv. chrasty, rakytníkový olej urýchlil hojenie, ktoré sa zaobišlo bez vzniku pigmentových škvŕn, či jaziev. Ak má teda niekto sklon k vzniku akné, tento olej bude pre neho ako stvorený, nakoľko stav akné nezhoršuje a pomáha k hojeniu a regenerácií pokožky.

plusy:
  • balenie
  • vôňa
  • certifikát Natrue
  • nefarbí biele oblečenie
  • hydratácia
  • regenerácia
  • vhodný na pleť so sklonom k akné
mínusy:
  • žiadne 
Celkové hodnotenie: jeden z najlepších

Ďakujem e-shopu Weleda za poskytnutie výrobku na zrecenzovanie.


Komentáre

  1. Ten olej vypadá moc dobře, značku Weledu mám ráda, takže bych ho určitě mohla vyzkoušet. :)
    Pinki Claire

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mam ich oleje rovnako rada, dnes ti vsak musim okrem recenzie pochvalit fakt pekne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pěkná recenze :)s touto značkou ani s žádným jiným rakytníkovým olejem nemám zkušenosti, ale tvoje recenze mě docela nalákala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento olej vyzerá veľmi dobre ! Doma mám jeden, ale nie od tejto značky a používam ho ako zábal do vlasov. Vždy mám po ňom krásne hebké vlasy :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento olej vypadá zajímavě! Nemám s touto značkou zkušenost, ale určitě bych ji ráda někdy vyzkoušela :)
    Meet My Lovely World
    Giveaway ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyzerá veľmi dobre:), som navnadená + budem si pamatať, že tento od Weledy nefarbí a nebudem mať mrkvový odtieň:) Používam rakytník každodenne v doplnku stravy-max spokojnosť. Na pokožku som ho matlala prvý krát asi pred 7-8 rokmi, keď som čítala, že pomáha pri liečbe poranení, potom som na to zabudla. A pred týždňom som sa k oleju zas vrátila na doporučenie Dr. (rýchlenie hojenia výronu) - mala som od svokrovcov 100% rakytníkový olej od istej ukrajinskej firmy a bol peckový. Súhlasím, že veľmi rýchlo vyliečil aj exém :) po agresívnom prípravku z lekárne :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super recenzia. Presne vystihuje aký olej je, mám ho tiež a neviem si ho vynachváliť. Najlepší na drobné ranky ale aj krásne premastí pokožku. Odporúčam.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Weledu som si tiež obľúbila, mám citlivú pokožku, takže ma jej produkty vôbec nedráždia, za čo som veľmi rada. Mne veľmi vonia levanduľový olej- vždycky ma krásne premastí a vôňa upokojí http://www.weleda.sk/masazne-a-telove-oleje/69-levandulovy-relaxacny-olej

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky