Októbrové zápisky Bielej Mačky

Dnes som na jednej sociálnej sieti zahliadla takú milú hru, kde človek napíše do statusu tri veci, ktoré ho v ten deň potešili a označí troch ľudí, aby napísali podobný status. Konečne niečo milé a optimistické na tom internete. A to mi pripomenulo, že  je najvyšší čas odsunúť kozmetické recenzie bokom a venovať sa pravidelno - nepravidelnej rubrike "Zápisky Bielej Mačky", v ktorej zaznamenávam veci, ktoré mi robia radosť.

Čo mi v októbri robilo radosť?

Kniha Přírodní kosmetika - Jak na to od autorky Shannon Buckovej je výborným úvodom do výroby vlastných kozmetických prípravkov. Recepty uvádzané v tejto knihe podľa mňa nie sú až tak úplne vhodné pre začiatočníkov, ktorí nikdy kozmetiku nevyrábali. Obsahujú totiž množstvo prísad, ktoré napríklad ja doma len tak neskladujem. A keďže nikde mi nepredajú napríklad iba napríklad 175 g bambuckého masla, v konečnom dôsledku by tieto výrobky pri prepočte na materiál, ktorý by mi zostal len tak v skrini, vyšli dosť draho. Chystám sa však začať s trošku jednoduchšími  receptami a možno neskôr vyskúšam aj niečo z tejto knihy. Odhliadnuc od receptov však kniha prináša veľa zaujímavých informácií o výbere a účinkoch jednotlivých prísad, o nástrojoch a pomôckach na výrobu kozmetiky, o aromaterapií a parfémoch, o starostlivosti o vlasy, pleť, pokožku. Knihu Přírodní kosmetika odporúčam každému, kto sa zaujíma o kozmetiku bez ohľadu, či ju chce vyrábať, alebo nie.
Značnú časť októbra som strávila v našom parku a úplne nelogicky zbierala a hromadila gaštany. Zber gaštanov je vlastne celkom dobrý aj na nadväzovanie sociálnych kontaktov, keď jednotliví "zberatelia" nenápadne vyzvedajú čo ten ďalší vlastne s gaštanmi plánuje spraviť. Asi si nik nechce priznať, že v podstate pre zber tých malých tvrdých okrúhlych plodov nemá praktické využitie a chce sa iba vrátiť do detských čias. Ak máte doma ešte odložené gaštany a nechcete čakať, kým vám splesnivejú, nakuknite na blog Misha Beauty. Nájdete tam zaujímavý recept na gaštanovú masť na kŕčové žily. Mohol by to byť zaujímavý handmade darček pre niekoho v rodine. Ja sa priznám, že už mám nakúpené ingrediencie. Určite vám dám vedieť ako to dopadlo.


S gaštanmi a celkovo s týmto ročným obdobím súvisí ďalšia moja obľúbená činnosť - prechádzky v šuštiacom lístí. Vyslovene vyhľadávam nepozametaný chodníky a lesné cestičky s listovými prekvapeniami. To je cyklistický termín pre zamaskovanú dieru vyplnenú lístím. Na lesnej cestičke je to spestrenie prechádzky, na chodníku cestou do práce to už však až také milé nie je.
Mierne prechladnutie ma donútilo zaľahnúť do postele, kde som čas trávila pozeraním seriálov. Určite vám musím odporučiť seriál Last Ship. CSFD tento seriál zaraďuje do kategórie akčné, dráma, sci-fi, triller. Filmy a seriály z tejto kategórie nepozerám často. Predsa len pokojnejšie komédie na moju psychiku pôsobia lepšie, no tu som spravila výnimku kvôli hlavnej postave, ktorú stvárňuje Eric Dane (známejší ako Dr. Sloan z Kliniky Grace). Prvú sériu som začala pozerať pred rokom, keď vrcholila nákaza eboly, takže o to autentickejšie seriál pôsobil. Dej seriálu sa totiž odohráva v čase, keď na celom svete vypukla nákaza a na lodi Nathan James je doktorka, ktorá sa snaží vyvinúť vakcínu. V druhej sérií, ktorá je už našťastie trochu pokojnejšia ako prvá, už síce liek existuje, ale vo svete, ktorý je v chaose a bez pravidiel, sa vytvorili skupiny ľudí, ktorým z rôznych dôvodov nevyhovuje šírenie vakcíny a zastavenie nákazy. Teším sa, že už pripravujú aj tretiu sériu.





A októbrové radosti zakončím nákupmi kozmetiky. Dosť som čítala o zložení kozmetiky a snažím sa už v prevažnej miere nakupovať kozmetiku prírodnú. Konvenčnej kozmetike sa síce vyslovene nebránim, ale pokiaľ sa dá nájsť fungujúca prírodná varianta, uprednostním prírodnú kozmetiku. Koža je predsa len najväčší orgán ľudského tela a keď spočítame, čo všetko na ňu v priebehu dňa dávame, bezpečné limity pre používanie niektorých potencionálne škodlivých látok určite prekračujeme. Samostatné články o nákupoch na blogu nepíšem, takže aspoň podľa fotografie môžete vidieť, aké recenzie v najbližšom období možno očakávať.


Takže to sú maličkosti, ktoré mi v októbri robili radosť. Čo tešilo vás? 

Komentáre

  1. Tá kniha vyzerá vážne dobre, ale tiež mi na takýchto veciach vadí to, že väčšinu prísad človek nemá doma a zase nakupovať všetko vo veľkom balení, keď ani nevie či ho výroba vlastnej kozmetiky chytí, je zbytočné.. Každopádne myšlienka je pekná a určite ju mnohí ocenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný článok, z tohto uhla pohľadu vyzerá jeseň pomerne pekne a príjemne. Prírodnú kozmetiku nevyhľadávam vždy a všade, ale priznám sa, že som sa touto ideou tak trochu z blogov nakazila, takže už aj u mňa sa nejakú tie prírodné produkty povaľujú. A hlavne sa snažím kupovať naše prípadne české produkty, ak sú dobré a účinné tak nevidím dôvod podporovať export.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky