Čo ma priviedlo k blogovaniu

Nedávno som pri potulkách po temných hlbinách internetu narazila na jednu zaujímavu diplomovú prácu zaoberajúcu sa problematikou blogovania (dostupná na CRPZ pod názvom Vyhodnotenie potenciálu blogov pre efektívnu komunikáciu formou experimentu). Práca je zaujímavá a je vidieť, že písanie muselo autorku určite baviť. Mňa by veru nenapadlo smerovat moju diplomovku týmto smerom.  Takže som sa pustila do čítania. Jedna z vecí, pri ktorých som sa zastavila, boli vedecky zdôvodnéne príčiny, prečo si ľudia zakladajú blog. Podľa spomínanej diplomovej práce ide najčastejšie o snahu zdokumentovať svoj život, ďalej vyjadrenie názoru na nejaký problém, vysporiadanie sa s emocionálnymi problémami, zverejňovanie svojej umeleckej poézie a prózy, propagácia a združovanie ľudí patriacich do určitej komunity. A tak nadišla z mojej strany chvíľka hlbokého zamyslenia na tému čo vlastne viedlo k založeniu blogu mňa.

zdroj



Kaviareň u mačky vznikla v jeden pekný letný deň (mimochodom tiež som kdesi čítala, že najviac blogov vzniká v lete a tiež ,že letné blogy aj najrýchlejšie zanikajú). Z nejasných a nevysvetliteľných príčin som klikla na Blogger, vymyslela názov blogu, vytvorila moje alter ego Bielu Mačku a len tak nahodila nejaké obrázky, prvé tri články a začala som skúmať ďalšie možnosti služby Blogger. Nebudem sa tajiť, že ma zaujala najmä možnosť úpravy šablóny pomocou html a css. Už som mala pár stránok vytvorených pomocou redakčných systémov, ale žiaden z nich neponúkal možnosť úpravy html a css. Medzitým na blog zablúdilo pár ľudí a zjavil sa aj prvý komentár, v zmysle, že nemusím do recenzii písať, že ide o moje subjektívne hodnotenie, keď nikto odo mňa neočakáva vedeckú štúdiu. Ejha povedala som si, takže to tu bude drsné. A tak som sa rozhodla, že chvíľku ešte v tejto virtuálnej realite zotrvám.

zdroj


Takže vznik blogu a začiatok môjho blogovania bol teda na prvý pohľad čisto iracionálny a nevysvetliteľný. Duchovne založení ľudia by možno povedali, že zrejme bol vedený vyššou silou. Boli však udalosti, ktoré k začiatku blokovania viedli. A síce:
  • dosť dlho (v podstate od ich vzniku) som čítala blog zo života Vanilky a kozmetiky blog Biankyprincipessy a tieto dva blogy ma naozaj bavili
  • v okruhu mojich kamarátov a známych sa nerozprávame o takej "plytkej" téme, akou je kozmetika (aj keď mám v pláne to znovu skúsiť) a ak už občas príde reč na kozmetiku, tak ich nároky na kozmetiku sú dosť malé a sú spokojní asi so všetkým.  
  • celkom rada pečiem, ale neviem si udržiavať poriadok v receptoch. Recepty rôzne upravujem, píšem na lístočky a keď chcem koláč znovu upiecť, neviem nájsť recept. Recepty na blogu sú mojou on-line kuchárkou a túto kuchárku aktívne využívam pri pečení (to je i dôvod, prečo sem recepty dávam aj keď majú štatistický nižšiu čitateľnosť).
  • vždy som sa zaujímala o tvorbu web stránok. Žiaľ nás v škole nič také neučili. Mala som skúsenosť s nejakými redakčnými systémami, avšak chcela som sa naučiť html a css.
  • trávila som pomerne dosť veľa času na spravodajských portáloch a facebooku, kde som bola pridaná v skupinách riešiacich (a nikdy nič nevyriešiacich) problémy celého sveta. Tým, že som bola informovaná o asi všetkom zle na zemeguli, som však nič nevyriešila, akurát som začala mať problémy so spánkom. Riešením teda bolo nájsť na webe niečo zaujímavejšie, vďaka čomu, nebudem stíhať riešiť svetový mier.
  • mám pomerne náročnú prácu a teda písať o korupcii, podvodoch a podobných nepríjemných veciach by môjmu večernému relaxu a pokojnému spánku určite neprospelo. Niet nad krásne relaxačné témy ako je kozmetika, recepty, návody, časom možno šport a zdravá výživa
  • držím sa zásady, že pokiaľ chcem niečo kritizovať, najskôr si to vyskúšam (a tak teda momentálne skúšam blogovanie)
 A tak vznikla Biela Mačka a jej Kaviareň u mačky.

zdroj

V závere teda môžem zhrnúť, že blog je mojím digitálnym denníkom a vyjadrením môjho názoru na oblasti kozmetiky, receptov, výletov. A tiež mám príjemný pocit, že v poslednom čase sa na blogu vytvára komunita ľudí s rovnakými záľubami. Z vedeckých dôvodov a príčin zakladania blogov, sa teda na mňa vzťahuje prvá, druhá a piata príčina. Pamätáte sa čo viedlo k blovaniu vás? Teším sa na vaše príbehy.

Komentáre

  1. Já si jako první založila stránky psané v html... Učili jsme se to ve škole a hrozně mě to bavilo. Ale nevěděla jsem, o čem psát, tak jsem si psala deníček. Jenže na moje stránky skoro nikdo nechodil, jelikož neumím zvyšovat page rank :). Narazila jsem na blog.cz, kde mi konečně chodili lidi a psali i komentáře... Jenže jsem tam někdy v těch 15 psala hodně osobní věci. O rok později jsem ho smazala a založila si nový, míň osobní... a pak přešla na blogger. Protože je lepší v mnoha ohledech.
    Teď blog píšu hlavně, když ho potřebuju, musím si něco ujasnit v hlavě, jsem nešťastná nebo zmatená. Podle toho taky vypadá... Ve chvílích štěstí na něj zapomínám, a pak jsou na něm samé depresivní články:). Ale snažím se psát i o věcech, co mě zajímají, mám je ráda a tak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si mala super vyhodu, ze vas v skole ucili html. Ja to musim dobiehat samostudiom.

      Odstrániť
  2. Víš, jak já začínala? :D 14. září jsem si založila blog s myšlenkou, že se vypíšu ze všeho, co mě tíží a pak to smažu. Ale asi osud to chtěl jinak - vyjádřila jsem svůj řekla bych velmi ostrý názor na Blogerku roku, českou soutěž, a nějak se začali hrnout lidi, začaly chodit maily, poznávala jsem čím dál více lidí... No a je to půl roku a blog stále běží :)

    Jinak moc děkuji za komentáře na mém blogu!

    CzechIvy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba pisat takuto pravdu o blogovani, ako pises Ty. Blogerky o tom vedia, ale bezny citatel, ktory nema blog, o tomto temnom pozadi ani len netusi.

      Odstrániť
  3. Mňa fascinovala tá sloboda, že si blog každý môže viesť svojím štýlom, nie sú tu diktované podmienky toho, čo má byť obsahom či už blogu, alebo samotných recenzií. Aj môj blog vznikol v lete, ale s tou myšlienkou som sa pohrávala už asi pol roka predtým, rada som sledovala iné blogy. No a samozrejme sa moja kozmetická vášeň rozrástla do takých rozmerov, že som mala chuť zdokumentovať si, čo som už všetko za tie roky vyskúšala. Na niektoré veci si už žiaľ nespomínam, kozmetiky je fakt ako maku a preto aj kozmetických blogov je tak veľa a konkurencia je fakt obrovská. Blogovať ma baví, je to taký relax po práci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyhody takehoto zdokumentovania su aj v tom, ze uz si nemusim odkladat skatulky make-upov, aby som si o rok vedela kupit rovnaky odtien.

      Odstrániť
  4. Ahoj :)
    Písala si, že recepty majú u Teba štatisticky menšiu čitateľnosť. Ja som zatiaľ písala len jeden (a veľmi jednoduchý) a práve ten článok patrí medzi najviac navštevované (aj keď tu sotva môžeme hovoriťo nejakej štatistike :)). Možno je to len náhoda, ktovie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozno nahoda a mozno vkus a zaujmi citatelov. Moji citatelia asi nie su cukrarensky zalozeni, ale na druhej strane sem google privadza ludi, ktori vyhladavaju nejake tie recepty. Len netusim, ci sa sem vratia aj znovu.

      Odstrániť
  5. Som rada, že si teda tento blog a tvoje alter ego založila! :) ja som začala kedysi daaaavno, lebo moja sesternica mala blog, teda, pardon, stránku na e-stránkach, tak som to skúsila aj ja a potom som putovala od šoubiznisu (haha) až po osobné blogy a momentálne skončila pri kozmetike :) a to som ešte vystriedala milión blogov na milión doménach (spomínané estránky, blog.cz, blogspot, znova blog.cz, tumblr...) a bola kočovnejšia ako nomádi.. :D ale pre mňa je blog z veľkej časti o vyjadrení osobnosti a názoru :) a dajú sa tu spoznať zaujímaví ľudia.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :-) . Na ktorej domene sa Ti po technickej stranke najviac pacilo?

      Odstrániť
  6. Milý článok :-) Ja som blog mala, obsahoval "až " dva články, potom som usúdila, že toto radšej nechám na iných, i keď mám celkom slušné vyjadrovanie - takto neskromne sa ohodnotim :-D Inak zaujímalo by ma, či tvoji priatelia vedia, že máš kozmetický blog, poprípade ako naň reagujú? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vedia ze mam "nejaky" blog, lebo sme sa rozpravali o technickej stranke. Adresu a obsahove zameranie som zatial neprezradila.

      Odstrániť
  7. Tak ten druhy bod je mi velmi znamy :) u mna podobne (aj ked musim povedat, po tom, co sa sesternica "dopatrala", ze mam blog, tak sa o kozmetike dost casto bavime). U mna boli este dalsie dva dovody, preco som zacala blogovat (1) sledujem blogy a youtube uz asi od roku 2010 a moje nakupy boli casto inspirovane moji oblubenymi blogerkami ci youtuberkami a casto som premyslala o tom, ako by som ja dany produkt hodnotila... par krat som sa doslova pristihla pri tom, ako si v hlave formulujem recenziu :D takze potom uz bol vznik blogu logickym vyustenim. (2) chceli sme s manzelom dieta a ono nejak neprichadzalo a nez by sa zo mna stala "profesionalna snazilka", rozhodla som sa svoju energiu vrazit do blogovania... no a nahoda (ci osud) to chceli, ze moj syn sa narodil presne tyzden pred prvymi narodeninami blogu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uz registrujem viacero pripadov, ze narodeniu dietatka, predchadza zalozenie blogu, pripadne sa na blogoch zacnu objavovat rozne DIY navody :-)

      Odstrániť
  8. No, já chtěla hlavně sdílet svůj názor a taky poznat lidi jako jsem já, co mají stejné zájmy, protože jak píšeš, normálně se mezi kamarády o kosmetice, nákupech a novinkách na jaro nebavíme, kromě přítele navíc nikdo neví, že mám blog, nějak jsem ještě nenašla odvahu to svému okolí říct.. třeba jednoho dne najdu a bude mi vše jedno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja som mala jeden blog ešte počas puberty cez iný server a našťastie už z internetu zmizol :) tak ako väčšina blogov násťročných bol najmä o každodenných zážitkoch.. Nový blog som sa rozhodla písať preto, aby som spojila svoje najväčšie záľuby (cestovanie, hudbu a literatúru) a neužívala som si ich iba pasívne ale ponúkla niečo aj iným. Blogerská komunita ma fascinuje a dosť ma prekvapilo, keď som zistila, že cestovateľských blogov na Slovensku v porovnaní napríklad s módnymi alebo kozmetickými blogmi toľko nie je. A to nehovorím o tom, ako ma blogovanie baví čím ďalej tým viac :) Písanie článkov ma donúti sa nad vecami viac zamýšľať a to ma motivuje :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mám moc ráda takovéhle články :). Můj impuls byl, že ráda píšu, chtěla jsem se podělit se zkušenostmi s kosmetikou (sama čtu recenze před každým nákupem :)), plus částečně taky takový deník, baví mě vytvářet něco hezkého... dobrých důvodů je spousta! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Podnetný článok :D Ja som začala blogovať tiež v lete a len tak, z prče, makala som práve na jednom serióznom článku do seriózneho časáku a popravde, liezlo mi to už hore krkom. A keďže na kozmetike už ulietavam pekných pár rokov, povedala som si, že nejaký ten blog skúsim založiť aj ja, aspoň sa trochu odreagujem. Nick som si vzala od jednej postavy, o ktorej som práve písala, ako názov dala prvú koninu, čo ma napadla a hurá robiť všetko možné, len nie písať môj "seriózny" článok.
    A nakoniec z toho čo nevidieť budú dva roky :). Samozrejme prvé články som flákala, vážnejšie som blogovanie začala brať a vypracovala som sa až časom :D
    S tým, že mám blog o kozmetike sa teda moc nechválim, ja som všeobecne dosť intelektuálne zameraná osoba a keby sa o tom dozvedeli niektorí moji priatelia a známi, asi by umreli od smiechu :D Holt, tiež to beriem ako formu relaxu, keď má človek plné zuby riešenia problémov celého sveta...
    EOS giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten seriozny clanok by som si rada precitala :-) . Casto sa stretavam s tym, ze ludia, ktorí robia vedu sa chodia odreagovat na diskusne fora a robia tzv. trollov. Pisanie blogu je preto ovela zasluznejsia cinnost :-)

      Odstrániť
    2. :D no zas tak moc seriózny nie je, to len v porovnaní s tými kecami, čo púšťam do éteru na blogu! :DDD
      Ale nie je problém, pošlem, len ho musím vyhrabať niekde :)

      Odstrániť
  12. Na mé začátky raději nevzpomínat, to snad bylo ještě na základní škole....

    Každopádně moje začátky se současným blogem taky nebyly žádný zázrak. Měla jsem pocit, že se proti mě FB spiknul s Instagramem (spadá vlastně pod facebook - což jsem později zjistila) a všechno jsem dělala na X-krát. Mám o tom na blogu i článek... No škoda mluvit. Jsem ráda, že ted už je všechno v pohodě a už mi zbývá jen tvořit obsah :)

    Jak píšeš, že máš blog jako relax po večerech, tak si myslím, že přesně tak by to mělo být. Netrávit xy hodin nebo dokonce dnů sezením nad články a řešit "světovej mír" a místo toho prostě napsat něco, co si lidé rádi přečtou jako jejich večerní čtení - tzn. nic zbytečně složitého. :)

    …ARI
    Ariino šeptání do větru

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky