Ako nastavením a moderovaním komentárov odradiť čitateľov

Komentáre pod článkami predstavujú pre blogerov jednu zo spätných väzieb a väčšina blogerov a blogeriek sa teší ak sa pod ich článkami rozpúta diskusia. Napriek tomu niektoré blogy majú nastavenia, alebo presnejšie obmedzenia, ktoré potencionálných diskutérov odrádzajú od diskusie, prípadne správanie niektorých blogerov/blogeriek pri moderovaní komentárov celkovo odradí čitateľov od ďalšej návštevy blogu. Môj dnešný článok, prináša prehľad nastavení resp. reakcií, ktoré mňa ako čitateľku odradia od zanechania spätnej väzby, prípadne až od ďalšieho kliknutia na blog.

zdroj



Vyhrážanie sa potencionálnym diskutérom: často sa na blogoch stretávam s tým, že v správe formulára komentárov je umiestnený až takmer výhražný text, informujúci potencionálnych diskutérov, aby nezanechávali odkazy na svoj blog, pozvania na giveaway a podobne. Dosť diskutabilná téma. Pokiaľ je komentár k téme článku a ako podpis je zanechaný hypertextový odkaz na blog, rada sa na takýto blog pozriem. Na druhej strane som videla ako majiteľka pomerne veľkého a známeho blogu zanechala pozvánku na svoju giveaway pod článkom, kde blogerka opisovala svoje problémy s príjmom potravy. Z komentára bolo jasné, že článok absolútne nečítala a ide vyslovene iba o reklamu na jej blog. To by ma asi nahnevalo. Tak či tak, oveľa lepšie ako písať výhražne texty pod komentáre o tom ako si neželáte to, či tamto, je zabrániť vkladaniu hypertextových odkazov. Takéto nastavenie jednoducho hypertextový odkaz nezobrazí, pričom zvyšok komentára bude čitateľný. A netreba sa pri tom ani nikomu vyhrážať. Oveľa priateľskejšie bude, ak do políčka správa formulára komentárov napíšte poďakovanie za komentár.


šablóna
prispôsobiť
rozšírene
pridať css


.comment-content a {

display: none;

}

Nereagovanie na komentáre: občas vidím blogy, kde sú pod článkom otázky, avšak majiteľka blogu na ne absolútne nereaguje. Možno nemá čas, alebo to nepovažuje za dôležité, ale potom nemôže očakávať, že čitateľ napíše komentár aj pod ďalší článok. Netreba zabúdať na to, že keď sa čitateľ vráti na blog, aby si prečítal odpoveď, zvyšuje sa návštevnosť vášho blogu a daný čitateľ sa môže pridať k pravidelným čitateľom blogu.
 
zdroj



Neakceptovanie iného názoru: často mám pocit, že blogerka si myslí, že len jej názor je ten jediný a správny. Ak niekto slušne vyjadrí iný názor, jeho komentár je buď vymazaný, alebo blogerka na neho útočí a určuje mu diagnózy akoby mala doktorát z odboru psychológie až psychiatrie. Ak raz niekto začne písať blog, nemal by očakávať iba pochvalné komentáre, ale mal by sa naučiť aj slušne reagovať na vyjadrenie iného názoru. V tomto dávam všetkým za vzor Biancu Principessu. Fakt ju obdivujem ako na viaceré, možno až invektívne komentáre reaguje s pokojom a s úsmevom. Ja osobne, ak narazím na blog, ktorý píše takáto pseudopsychologička s patentom na všetok rozum, určite odchádzam.

zdroj


Zobrazenie slovného overenia: čitateľ je tvor pohodlný a pri čítaní blogov chce relaxovat a verte či nie, odpísanie písmeniek a čísel pri slovnom overení ho dokáže odradiť. Toto nastavenie je "problémom" najmä nových blogoch, nakoľko služba bloger toto nastavenie ponúka ako automatické. Keď som si zriadila tento blog, medzi prvými komentármi som si našla upozornenie aby som si toto nastavenie vypla. Takže pokiaľ vyslovene nemáte problém s tým, že váš blog je spamovaný nejakým robotom, kľudne môžete toto nastavenie vypnúť.  Ak by vás našiel nejaký robot a začal vám robiť problémy, vždy sa dá toto nastavenie znovu zmeniť.

nastavenia
príspevky a komentáre
zobrazenie slovného overenia

nie
 
Umiestnenie komentárov: väčšina blogov má komentáre vložené pod článkami a tým pádom sú čitatelia na tento spôsob navyknutý. Umiestnenie komentárov na celú stranu, alebo do kontextového okna môže niektorých diskutérov zneistiť.


nastavenia
príspevky a komentáre
umiestnenie komentárov

vložené


Moderovanie komentárov: chápem, že nikto nechce mať na svojom blogu urážlivé komentáre, ale ak zvolíte možnosť moderovania komentárov, snažte sa zverejňovať nové komentáre čo v najkratšom čase. Pri zverejnení komentárov na ďalší deň, prípadne až neskôr viazne diskusia. Čitatelia sa radi rozprávajú v aktuálnom čase.


nastavenia
príspevky a komentáre
moderovanie komentárov

nikdy



Obmedzenie možnosti komentárov: často je možnosť komentovať umožnená iba registrovaným čitateľom. Na blogy však prostredníctvom vyhľadávačom zablúdia aj neregistrovaný čitatelia, ktorí naozaj netušia, že nejaký blogger existuje a nemajú potrebu sa v ňom registrovať. Takže stojí za zváženie, či je naozaj potrebné vyžadovať registráciu pri zanechaní komentára.

 
nastavenia
príspevky a komentáre
kto môže komentovať

ktokoľvek








Napriek všetkej snahe o korektné vychádzanie s čitateľmi a nekonfliktné vystupovanie sa môže stať, že na náš blog zavíta troll, pre ktorého je typické provokovanie, zasielanie príspevkov nesúvisiacich s témou, vulgárnosti, politických vyjadrení, argumentov s očividnou faktickou chybou a podobne. Trolla môže nasledovať trollhunter, ktorý sa domnieva, že toto nemožno nechať bez povšimnutia, prípadne trollhunterom sa môže stať i majiteľ/ka blogu. Logickým dôsledkom je vznik hádky a konfliktu, ktorý sa môže ďalej rozrásť i na sociálne siete, prípadne do reálneho života. V tomto prípade sa odporúča držať hesla Don't feed the trolls! Nekŕmte trollov a trolla ignorovať. Pokiaľ sa troll nedočká reakcie, prestane ho to baviť a odíde inam.

zdroj
Mali ste už na vašom blogu trolla?

Komentáre

  1. U mňa na blogu ešte troll nebol, ale tak mám ho ešte krátku dobu. Inak súhlasím s celým článkom, mám rovnaký názor ako ty čo sa týka komentárov. :) ja zase na otázky na blogu neodpovedám, vždy skôr idem na blog toho, čo mi ju položil a napíšem mu komentár s odpoveďou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som sa ešte nestretla s tými vyhrážkami pod komentármi, to ma fakt prekvapilo, že niekto môže niečo také vymyslieť. Slovné overovanie som si vypla a úprimne ma mierne hnevá moderovanie komentárov, pretože to považujem za istú formu regulácie, jasné, každý by chcel mať blog, kde sú len pozitívne komentáre, ale treba sa pripraviť aj na negatívne pretože síce sme vo virtuálnom svete, ale aj to je svet ako každý iný a aj v bežnom živote nezažívame len pozitívne veci, ale stávajú sa negatívne, tak sa netvárme, že neexistujú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc pěkný článek. Já jsem pár těch špatných komentářů na blogu měla, ale nikdy jsem na ně neodpověděla a ani nechci, ale naopak za kritiku jsem ráda. Je pravda, že některé blogerky si myslí, že jen ten jejich názor je ten správný. ;). BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na urazlive komentare ja najlepsie nereagovat tak ako si to urobila Ty.

      Odstrániť
  4. Neříkala bych tomu troll, ale měla jsem na blogu pár urážlivých komentářů, kvůli kterým jsem zavedla moderování komentářů. Vždycky jsem byla tak nějak proti tomu a nelíbilo se mi, když blogerky schvalovaly komentáře, ale kvůli své osobní zkušenosti už to chápu. Tyto urážlivé komentáře byly pochopitelně od anonymů, takže jsem se rozhodla povolit komentování pouze registrovaným čtenářům.
    Souhlasím s tím, že opisování kódu je strašné. Bohužel obzvlášť začínající blogerky vůbec netuší, že něco takového na blogu mají nastavené, takže je občas potřeba je upozornit :-) Už jsem o tom pár blogerkám napsala a poděkovaly mi :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, hezký článek. Já zatím nemám moc čtenářů, jsem ráda za každý komentář a snažím se odpovídat na dotazy. Snad mám vše nastavené dobře. :) Jinak máš pravdu, že zadávání číselného kódu mě někdy natolik odradí, že komentář ani neodešlu. Trolla jsem snad ještě nikde neměla :D
    blog Měj se ráda

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jak se říká, nejcennější je vlastní zkušenost :) na blogu pod blogspotem to mám volnější, až začnou problémy, budu to řešit. Ale u druhého blogu na vlastní doméně bojuju s armádou robotů od prvního dne a tak má blog jiná pravidla. Obecně si ale povídáme víc na fb stránce, která jela už před blogem, takže to nějak neřešíme.
    Jinak komentáře k věci s odkazem, nebo odkaz na blog mi nevadí, věřím v moudrý úsudek čtenářů :) co se hodí a co je mimo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Bezva článek! Já jsem měla původně komentáře bez jakéhokoliv omezení, ale jednou mě tam začal otravovat nějaký úchyl vulgárnostmi, takže jsem se rozhodla k moderování komentářů a snažím se je uveřejňovat v co nejkratším čase... A toto omezení mám opravdu jen kvůli podobným individuím, s objektivně kritickými komentáři problém rozhodně nemám. Každopádně mě ale štvou komentáře, z nichž je zřejmé, že si článek daný návštěvník vůbec nepřečetl...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Po nastaveni moderovanych komentarov sa prestali objavovat vulgarne komentare?

      Odstrániť
    2. Ano, bohudík! Takže to nastavení mám takto už preventivně. ;)

      Odstrániť
  8. I u mě se už objevili podobní lidé. Reklamy a nadávky se většinou pokouším mazat, pokud je uvedený kontakt tak dané osobě napíšu soukromě - pokud má se mnou nějaký problém, tak jej snad zvládne řešit i přímo. Zvláštní, že zatím nikdo neodepsal :) Ale i tak dovedou takové komentáře pěkně znechutit...
    Moc hezký článek - i když mi jsou tvé návody k ničemu (nepoužívám bloger), ráda jsem si početla a v mnohém s tebou jako čtenářka blogů souhlasím - patřím vyloženě mezi ty líné O:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslim si, ze neodpovedali, lebo uviedli falosny kontakt. Pochybujem, ze by niekto ku komentaru s vulgarizmami uviedol svoju skutocnu adresu.

      Odstrániť
  9. Zrovna dnes jsem narazila na dva blogy, kde ses první musela přihlásit na nějakou stránku Discuss a až potom jsi mohla zanechat komentář. Upřímně mě to odradilo a komentář jsem nenapsala...
    Pakliže majitel blogu ignoruje moje komentáře u článků, zkrátka mě přejde chuť na blog chodit a komentovat. Přijde mi, že tam chodím zbytečně a že majitel o mé reakce na článek nemá zájem. Toto je rozhodně věc, kterou by bloger měl striktně dodržovat - reagovat alespoň na skutečně podnětné komentáře k článku (na komentáře typu "hezký blog" nebo "koukni na můj blog" neodpovídám, ty dokonce rovnou mažu).

    www.empty--island.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S Monikou souhlasím. Podle mě by měl autor málo navštěvovaného blogu reagovat na všechny slušně napsané a obsáhlejší komentáře. Čtenář si dá s komentářem práci, na blog se zvědavě vrací, čeká na reakci a místo toho se dočká leda tak svého opuštěného odstavce.

      Odstrániť
    2. Přesně tak! Opuštěný odstavec, to jsi hezky řekla... :) Já si blogy, kde jsem nechávala nějaký obsáhlejší komentář, dávám do´záložek na prohlížeči, abych se k nim mohla snadněji vrátit a podívat se, zda mi náhodou někdo neodpověděl. :D

      www.empty--island.blog.cz

      Odstrániť
    3. Jinak jsem, Soni, dokonce narazila na blogera, který se o svých čtenářích vyjadřoval, jako že ho absolutně nezajímají, a že kdyby neměl ani jednoho, nevadilo by mu to - a to že je důvod toho, že nikdy nebude odepisovat na žádné komentáře. :D Věř mi, že na ten blog hned tak nezabloudím, strašně mě tím ten hoch odradil. -_-

      Odstrániť
    4. Discus nie je sympaticky ani mne. Ak by som vsak strasne chcela nieco komentovat, tak cez ten Discus aspon mozem. Su vsak blogy, kde sa da komentovat iba cez profil google plus a kedze ho nemam, tak sa vyjadrit nemozem.
      Idem sa pozriet k Tebe na blog, ale ak pozries na mojom blogu do sekcie IT navody, najdes tam priamo postup ako vlozit hypertextovy odkaz :-)

      Odstrániť
    5. Taky si je dávám do záložek a vracím se :) Co se týká toho kluka, každý jsme nějaký, možná jde jen o pózu. Ale mně by takový přístup určitě vadil.

      Odstrániť
    6. Soni, dovedu si představit jen málo blogerů, kterým by takový přístup nevadil. :D

      Bielá mačko, máš pravdu, na takové blog s Google + jsem už narazila, dřív jsem měla problém zveřejňovat pod svým pravým jménem, které mám na Google + a druhý účet s falešným jménem se mi nechtělo zakládat... přišlo mi to zbytečné. Nakonec jsem se odhodlala a zveřejňuju pod svým pravým jménem komentáře z Google +. Preferuju ale, aby na blogspotech byla možnost Název / URL a Anonymní, jako to tady máš ty.
      Jdeš se podívat ke mně? To jsem ráda, snad se ti tam bude taky líbit. :) To já jsem hrozný antitechnik, myslíš tak, abych odkaz nemusela vypisovat ručně pod komentář? :)

      Odstrániť
    7. Pridala som si Tvoj blog k sledovanym :-) S tym odkazom myslim tak, aby citatel nemusel kopirovat link, ale rovno nan klikol a dostal sa Tvoj blog. Cize takto:
      /kaviareň/
      Ved vies, ze citatelia su lenivi ...

      Odstrániť
  10. To se ti moc povedlo, jako by jsi mi brala slova od úst. :) Mě osobně nejvíc dokáží vytočit cílené "reklamy", které jdou naprosto mimo téma - přesně jak píšeš. Když vidím hezký komentář typu "jasně, to jsem taky zkoušela, tady a tady je recenze a můj vlastní názor", ráda si jí přečtu a s chutí zanechám vlastní komentář. Když je to ve stylu "vlastně jsem to ani nečetla ale prdnu ti sem reklamu na mojí nejnovější giveaway" prostě mě to hned odradí.

    Palec nahoru za napsání tohoto článku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. To ze sa da skryt takato reklama som vlastne zistila na Tvojom blogu. Uz som iba googlila a hladala navod ako na to. Vlastne ma dost prekvapilo, ze staci takyto jednoduchy prikaz na upravu css. Par tyzdnov som mala hypertextove odkazy zakazane a pozvania na giveaway mi prestali chodit :-) , takze som odkazy dnes znovu povolila. Ak je komentar k veci, rada sa pozriem na novy blog.

      Odstrániť
  11. toto je skvelý príspevok...som si vstúpila do svedomia, že by som mala viac reagovať na komenty

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Děkuji za velmi přínosný článek, tedy alespoň pro mě, začínající blogerku. Nastavila jsem si dle popisu co jsem potřebovala. Hezký den.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mě udělá radost každý komentář ;) když se přihlásím na blogger a zjistím, že je počet komentářů zas o pár hodnot větší, tak se usmívám jak měsíček nad hnojem :D Na novém blogu se mi zatím ještě nestalo (ťuk ťuk), že by se tam někdo takový dostal, ale dříve se mi to občas stalo a pak jsem zjistila, že to byly moje dost dobré kamarádky, takže přátelství skončilo celkem rychle.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ja s clankom suhlasim, ale zablokovat anonymne komentare a zapnut moderovanie som musela z dvoch dovodov. 1. spam. v komentaroch som nachadzala vselijake hieroglyfy a texty v inych jazykoch absolutne nesuvisiace s temou 2. urazlive a na moju osobu utociace komentare. a ako som niekde citala - je to moj blog. ani auto by som si nenechala pocmarat vulgarnostami, preco by som to mala spravit s blogom?

    Beauty by Bellatrix

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To chapem, ak blog najde nejaky spamer alebo spamovaci automat, je tazke sa ho zbavit.

      Odstrániť
  15. Vynikajúci článok. Neostáva mi nič iné, len súhlasiť so všetkými bodmi. Najviac neznášam ak môj komentár ostáva nepovšimnutý. Už sa mi dokonca stalo, že môj kritický (konštruktívna kritika) komentár bol vymazaný, prípadne ma autorka blogu úplne zosmiešnila pred všetkými. Samozrejme, že na taký blog sa už nevrátim, ani keď som ho sledovala posledného pol roka viacmenej pravidelne... Veľmi dobre si napísala, že ak ľudia nedokážu prijať iný názor alebo kritiku, nemali by si blog vôbec zakladať. Veď na blogovaní je najzaujímavejšie (aspoň pre mňa) práve to diskutovanie o téme a objavovanie názorov druhých ľudí...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-) . Súhlasím, že diskusia pod článkami môže byť veľmi často obohatením a osobne po prečítaní článku takmer vždy čítam aj diskusie. Avšak 30 komentárov typu "Je to super.", ktoré možno vidieť najmä na módnych blogoch ma veru neobohacujú.

      Odstrániť
  16. Ospravedlňujem sa, asi prispievam asi moc neskoro :D ale zaujal ma článok a so všetkým súhlasím. Ja dúfam že čo najdlhšie (snáď nikdy) nebudem musieť nastaviť moderovanie komentárov kvôli spamu alebo nejakým vulgaritám.
    A čo sa týka nereagovania na komentáre, tiež to nemám rada ale obvykle sa mi to stáva pri tých "high" blogerkách že vôbec nereagujú ani na jeden môj komentár, aj keď rozumiem že majú veľa čitateľov ale na druhú stranu niektoré už nevidím reagovať pod nejakým článkom ani na jeden komentár. Takže neviem čo si niekedy popravde myslieť :/, keď vidím že reagujú už len na svoje beauty blogger kamarátky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako tak premýšľam, tak ako si ich nazvala. "High" blogerky asi ani nečítam. Skôr ma zaujmu menšie blogy s komornejšou a priateľskejšou atmosférou. Každopádne, ak má niekto toľko komentárov, že nestíha odpovedať, prípadne mu nie komentáre nestoja za odpoveď, možno by stálo za zváženie úplne vypnúť možnosť komentovať a pridať iba tlačidla Like, Dislike :-)

      Odstrániť
    2. Ja ich pár sledujem ale popravde tiež si radšej prečítam menšie blogy práve pre tú komornejšiu a priateľskejšiu atmosféru :)

      Odstrániť
    3. Práve z tohoto dôvodu som prestala čítať známe blogerky. Neviem či reálne nemajú čas alebo na to proste kašlú a čitatelia im nestoja za pozornosť, alebo im jednoducho iba stúpla sláva do hlavy, tak načo by sa zaoberali nejakými smrteľníkmi, veď tá návštevnosť predsa rastie a rastie a rastie.. Z tohoto dôvodu som verná iba Lou z Getthelouk, ktorá na väčšinu komentárov na blogu i sociálnych sietiach reaguje. Takisto nemá problém odpísať na súkromnú správu. Je proste milá a sympatická, nemám z nej pocit nejakej pretvárky v žiadnom smere a aj preto ma jej blog a YTB kanál bavia už niekoľko rokov. :-)

      Odstrániť
  17. Nastavení komentářů mám přesně jak píšeš. A pokud nějaký robot nebo troll zavítá jsem připravená nastavení pozměnit.
    Blog mám hodně krátce, takže nikdo takový pochybný se zatím na štěstí neukázal. ^_^

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky