Čitateľský denníček | apríl

Počet prečítaných aprílových kníh sa drží na už takej štandardnej úrovni. V niektorých prípadoch som vybočila zo svojej čitateľskej rutiny. Niektoré knihy naopak zapadali presne do môjho čitateľského vkusu. A ako ma knižky zaujali? To vám prezradím v dnešnom článku.
  
 Peter Wohlleben - Sprievodca lesom

Sprievodca lesom nie je prvou knihou od Petra Wohllebena, ktorú som čítala. Siahla som po nej po veľkom nadšení z Tajného života stromov. Už to neboli také šokujúce informácie ako v predchádzajúcom diely, no ak by to bola prvá Petrova knižka, po ktorej siahate, budete učite prekvapení z toho, čo všetko sa v lese deje. Čítala sa však skvelo a stále sa našlo dosť informácií, ktoré ma obohatili. Takéto čítanie prišlo počas súčastného obdobia, keď viac chodievame do prírody ako do kaviarni, vhod. Knihu odporúčam a osobne si budem chcieť prečítať i ďalšie diela tohoto nemeckého autora.

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Ivana Lacková - Muž na úteku, žena dolu hlavou

Táto kniha má prinútila prehodnotiť nakupovanie zlacnených knižných produktov. Ono, asi ten dôvod na zľavu nebude len tak. Nuž ale kto to mohol tušiť? Pekná obálka, dobrý názov, popisok hovoriaci, že kniha je o živote psychológa, ktorý nezvláda svoj život a žene, ktorá sa zapletie so ženatým politikom a uvažuje o samovražde. Pôsobilo, to na mňa ako príjemná nenáročná oddychovka. Viem, že každý má iný čitateľský vkus, no toto bolo podľa mňa napísané priam príšerne. Knihu som ani nedočítala. Ak ste to niekto tiež čítali, prosím napíšte mi do komentárov vaše dojmy.

nepodarilo sa dočítať


Ladislav Zibura - Prázdniny v Európe

Predošlé Ziburové knižky som priam zhltla. Teraz som však už od našenia neskákala a čítala skôr z povinnosti. Ladislavov neodmysliteľný humor zostal, no keďže písal o európských krajinách, ktoré mám zväčša tiež precestované, až tak ma neoslovil. Skrátka na dané krajiny som mala iný pohľad a spájali sa mi s inými zážitkami. Ak by Ladislav napísal i ďalšie knižky, určite po nich siahnem, no budem radšej ak sa zameria na exotickejšie krajiny.

★ ★ 
neurazí - nenadchne




Fredrik Backman - A každé ráno je cesta domov dlhšia a dlhšia

Starý otec, stará mama, syn, vnuk, vôňa hyacintov a priestor, ktorý je každým dňom menší. Takýmto popisom láka vydavateľstvo čitateľov, aby siahli po novele obľúbeného švédskeho autora. V krátkej novele nájdete rozhovory dedka s vnukom Noahom o živote, o vesmíre, o spomienkach na babičku a o obavách, že si na ňu nebude môcť spomenúť. Spomienky blednú vplyvom jeho choroby. Dojemná kniha o lúčení, ktorá zaujme každého fanúšika Backmanovho empatického štýlu písania. Škoda, že kniha nevyšla aj v slovenčine a zatiaľ som nenašla ani informáciu, že by to bolo v pláne. Môžete však siahnuť po českom vydaní.
★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Fredrik Backman - Čo by môj syn mal vedieť o svete

Útla knižka, ktorú prečítate možno i za hodinu. Bola čítava, vtipná, no zo všetkých Backmanových kníh asi najslabšia. Ide vlastne o Fredrikové rady do života pre svojho syna, ktoré sú doplnené o krátke rozhovory s autorovou ženou, kde má práve manželka vždy akosi navrch. Presne tieto pasáže však na mňa pôsobili mierne rušivo. Takže zjavne prvá Fredriková kniha, z ktorej neskáčem od nadšenia.

★ ★ 
neurazí - nenadchne



Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Ahoj,
    nečetla jsem nic, ale Backamana kupuji mamce a taky říkala, že ty Rady pro syna jsou nejslabší.Jinak je to její oblíbený autor, zrovna v sobotu jsem jí koupila jeho novinku. Mě nejvíce zaujala hned ta první kniha, mám ráda detektivky:-)
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fredrik Backman - A každé ráno je cesta domov dlhšia a dlhšia = ta se mi také moc líbila, taková dojemná, smutná a přesto krásná.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky