Prečítané | máj

Mesiac ubehol ako voda a opäť sa milí čitatelia stretávame pri pravidelnej rubrike, v ktorej sa s vami podelím o moje dojmy z niekoľkých prečítaných knižiek. Zoberte si teda šálku kávy alebo čaju a inšpirujte sa mojim výberom kníh.

Prečítala som celkovo päť kníh. V  štyroch prípadoch ide o pravé nefalšované papierové knihy a jeden prípad predstavuje elektronická kniha. Dosť sa darilo i cudzojazyčnej literatúre - dve nemecké a jedna česká kniha. V tomto duchu by som sa chcela uberať i do budúcna. Ak by sa mi podarilo každý mesiac prečítať aspoň jednu - hoc i tenkú anglickú alebo nemeckú knižku, bolo by to veľmi fajn.

Elli H. Radingerová - Múdrosť vlkov

Skvelá kniha pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o etológiu živočíchov. Príbehy o vlkoch vychádzajú z reálnych pozorovaní ochrancov zvierat a to najmä z Yellowstonského národného parku. Mnohé kapitoly búrajú tradičnú zaužívanú predstavu, ktorú o týchto múdrych zvieratách máme z rozprávok a zoologických záhrad.  Škoda, že vydavateľ nezvolil o niečo kvalitnejší papier a farebné fotografie. No i napriek týmto výhradám voči slovenského vydaniu, knihu rozhodne odporúčam. Má nás v čom obohatiť. 

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Ladislav Zibura - 40 dní pěšky do Jeruzaléma

Hoci ide o Ziburovú prvotinu, ja som ju čítala až ako poslednú - po knihách Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii a Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Žiaľ nezaujala ma tak, ako spomínané dve knihy, no vyslovene zlá nebola. Krásne tu vidieť, ako sa autorov štýl písania vyvíja a hlavne zlepšuje.  Ak by ste si ju chceli prečítať kvôli Izraelu, tak vás radšej upozorním, že väčšina kapitol sa odohráva v Turecku. Takže skôr niečo pre milovníkov tejto krajiny. V knihe boli umiestnené komiksové kresby, ktoré mali čitateľa asi pobaviť. Neviem ako je to v klasickej tlačenej verzií, no v elektronickej podobe boli kresby veľmi maličké a vtipný text len ťažko čitateľný. Na tomto by mohol vydavateľ veru popracovať.
★ ★ ★
 príjemne strávený čas


Paulo Coelho - Der Alchimist

Coelhov Alchymista je vari už klasikou, ktorú čítal asi každý. Osobné vlastním staré ošúchané vydanie v slovenčine a knihu som počula i v audioverzií. Teraz priestor dostalo nemecké vydanie. I toto cudzojazyčné vydanie sa čítalo dobre a je možné, že v budúcnosti sa k tejto knihe opäť vrátim. Škoda, že ďalšie Coelhové knihy už nie sú také dobré ako táto prvotina.

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť


Marion Dorbert - Papierkind

Knihu som objednávala bez prelistovania cez internet a len na základe opisu. Preto ma dosť rozladilo, že text je v strofách, akoby šlo o báseň, no rím chýba. Nuž pri objednávke som si nevšimla, že ide o román v jednoduchom jazyku, ktorý je určený pre dospelých čitateľov, ktorý majú problém s čítaním. Musím povedať, že je teda vhodný i pre ľudí, ktorý sa učia daný jazyk. Ide o román o strachu, strate, odvahe, odhodlaní, sile. V podstate dejovo teengerský román, ktorý mapuje osud jedného dievčaťa od škôlkarských čias až po skončenie školy. Kniha sa nakoniec veľmi príjemné čítala a zanechala vo mne i dobrý pocit. Odporúčam.
★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť


Mark Manson - Jemné umenie ako mať veci v paži

Veru nie som fanúšikom motivačnej literatúry, no tu na mňa zaúčinkoval marketing v podobe názvu a tiež to, že kamenné kníhkupectvo túto knihu niekoľko mesiacov vystavovalo na prednom pultíku. Tak som ju teda kúpila a kúpu ľutujem. Vyhodené peniaze. Aby som niečo pochválila, tak vydavateľstvo zvolilo dobrý font a formát. Autor dokázal vtipne, výstižne a zaujímavo prerozprávať príbehy. No žiaľ tieto príbehy tvoria možno 30 % knihy. Zvyšok sú už autorove názory a myšlienky, ktoré majú čitateľa motivovať. Kniha vo mne zanechala pocit, že byť "lúzrom" je vlastne strašne fajn. Nuž ak toto je motivácia, tak dobre. Mňa viac veru motivovala napríklad kniha Múdrosť vlkov. Takže toto umenie mať v paži veru neodporúčam. Prínos žiaden.
  mohlo to byť i lepšie

Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?


PODOBNÉ ČLÁNKY:
  • Prečítané | apríl - Pokojovky a jak se o ně starat, Čitateľ z vlaku o 6:27, Zvieracia farma, Nulté číslo, Kniha duší
  • Prečítané | marec - Ľudské telo, Zrodení z prachu, Už nikdy pěšsky po Arménii a Gruzii, Pěšky mezi buddhisty a komunisty, Horúce leto 68, Stretnú sa kresťan, moslim a žid, Prehra a Rozpad, Veselí
  • Prečítané | február - Musím to vedieť, Ženský algoritmus, Charlieho malé tajomstvá, Špiónka, Chlieb po vodách, Zbožňuju te navždy
  • Prečítané | január - Moja ruská babka a jej americký vysávač, V orechovej škrupinke, Zvláštne šťastie, My verzus vy, Generál Štefánik, ktorá tvár je vaša? , Medzi nebom a peklom, Ako som vozil Nórov

Komentáre

  1. Super článok. Ja tiež rada čítam Paula Coelha a súhlasím že táto prvá kniha bola jeho najlepšia ale ani ostatné nie sú zlé. Inak ďakujem za tip lebo som si chcela kúpiť tú poslednú knihu ale teraz sa jej asi vyhnem oblúkom :)

    FAREBNÁ TYPOLÓGIA JE BLBOSŤ!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Alchymista je perfektná kniha, ja som ju čítala iba po anglicky. Podľa mňa je perfektná no presne ako píšeš, asi jediná vydarená od tohto autora. Vo všetkých ostatných sa strácam, neviem čo je realita a čo fikcia a celkovo mi pri nich uniká dej.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja naopak čítam poväčšine len motivačnú literatúru a Alchymista je pre mňa základ motivačnej l. :D ale tak každý nájdeme v knihách niečo iné, a zaujmu nás iné veci. Mansona som čítala ale akosi som bez názoru, nakoľko som nemala na ňu dostatok kľudu, potrebujem ju prejsť ešte raz, ale je fakt že niektoré pasáže boli až moc otrepané..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Alchymista a celkovo Coelho patrí medzi mojich obľúbencov, ale rovno poviem že by som sa neodvážila prečítať si to v inom jazyku ako v slovenčine či v češtine. A musím povedať, že tie české tlačené verzie sú oveľa krajšie ako slovenské.
    Ziburu som nečítala, nie som veľmi na cestopisy, ale čo vidím medzi čitateľmi aj u nás v Paláci je celkom obľúbený a rýchlo sa dostal medzi obľúbených. Som zvedavá, či bude pokračovať v písaní.
    Jemné umenie mať veci v p...i je bestseller u nás, a musím povedať, že hoc som ju nečítala, ale názov ma vystihuje kompletne. Aj ja sa snažím mať niektoré veci, a aj niektorých ľudí presne tam. A život je omnoho jednoduchší. Odporúčam určite viacerým, pretože niektorí sa zbytočne zaťažujú maličkosťami a nepúšťajú veci von.
    Múdrosť vlkov krása, ja milujem tieto knihy o týchto šelmách. A ich život je skutočne fascinujúci...
    Ako vidím mala si celkom perný a zaujímavý knižný máj, držím palce nech aj ostatné mesiace máš také, inšpirujúce.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky