Saloos | Francúzsky zelený íl

Nie je nad dobrú pleťovú masku. Najmä takú, ktorá dokáže z pleti vytiahnúť nečistoty a ďalšie škodlivé látky. Na takýto účel sa už dávno - pradávno používajú íly. Človek by ani nepovedal, že ílov je tak veľa druhov. Ja som sa zamerala na íly určené na mastnú a zmiešanú pleť - bentonit, francúzsky zelený íl, valcharskú hlinku a rhasssoul. Ako prvý prišiel na rad francúzsky zelený íl.


Francúzsky íl je bez vône, má svetlozelenú farbu a je bohatý na oxid kremičitý, hliník, vápnik, železo a horčík. Ťaží sa vo Francúzsku, USA a Čine. Predáva ho viacero značiek za rôzne ceny. Podľa mňa sa však nemôže líšiť, keďže ide o jednozložkovú kozmetiku. Každopádne ja by som pri výbere zohľadnila, aby mal certifikát prírodnej kozmetiky. Predsa len ide o prírodninu, ktorá sa ťaží. Určite by som si nechcela na tvár nanášať niečo, čo sa mohlo ťažbou prípadne inými procesmi kontaminovať. 
Ja som vyskúšala zelený íl od značky Saloos. Výrobok je držiteľom certifikátu CPK. Na balení je uvedený návod na použitie, v ktorom sa uvádza, že íl je potrebné zmiešať s vodou v pomere 1 : 1 na hustejšiu pastu a potom ju nechať na tvári, alebo na tele pôsobiť 20 - 30 minút. Osobne mi tam chýba informácia o krajine pôvodu. Túto informáciu som nenašla ani na stránke Saloos. Íl je balený v množstve 80 g a predáva sa za cca 5 €. Ak vyrábate kozmetiku a nakupujete ingrediencie na výrobu, určite ste našli zelený íl aj za oveľa lepšiu cenu. S ílmi iných značiek skúsenosť nemám, ale myslím si, že by sa nemali líšiť. V prospech Saloos by mohlo hovoriť balenie a certifikát CPK.


Čo sa týka samotného použitia, neriadila som sa návodom na obale výrobku. Zmiešanie s vodou v pomere 1 : 1 vytvorilo príliš tekutú hmotu, ktorá sa len ťažko dala naniesť. Miešala som približne v pomere 2 : 1. Hmotu som na tvári nenechala úplne uschnúť, lebo maska potom pleť príliš sťahovala. Po asi 10 minútach som na tvár nastriekala dermálnu vodu a nechala masku pôsobiť ďalších 10 minúť. Maska sa vzhľadom na to, že ide íl oplachuje pomerne dobre. Dokážete ju umyť len s obyčajnou vodou a s následným dočistením pomocou tampónu s pleťovou vodou. Pleť je po odstránení masky trochu červená. Ja som ju nakrémovala a do približne 15 minút získala opäť normálnu farbu. Oceňujem, že pri odstraňovaní masky nie je ušpinené celé umývadlo, ako sa to pri tomto type vysušujúcich másk zvykne stávať. Ak by som to mala porovnať s podobným typom másk, tak mám skúsenosť s Neem maskou od značky Himalay a s Tarikou. Neem masku som odpísala kvôli veľkému vysušovaniu pleti a ťažkému odstraňovaniu. S Tarikou som bola spokojná, ale momentálne ju odsunul do úzadia tento íl. Je lacnejší, vysušuje o niečo menej a čistiaci účinok je rovnaký ako pri Tarike. O Tarike som nedávno čítala, že zmenili zloženie, takže neviem aký by bol účinok teraz.

plusy
  • praktické balenie
  • certifikát CPK
  • čistí pleť
  • dobre sa odstraňuje
  • relatívne menej vysušuje pleť ako podobné výrobky

mínusy:
  • chýbajú informácie o krajine pôvodu
  • návod na použitie je potrebné prispôsobiť pre svoje účely

Celkové hodnotenie: výborný

Ktorý íl by ste odporučili? Ja určite budem chcieť vyskúšať ešte minimálne rhassoul.

Komentáre

  1. Masky moc nepoužívám, jsem na to hrozně líná.. Mám vyzkoušený zelený jíl, byl fajn, ale očekávala jsem, že mi trochu pomůže odstranit černé tečky na nose, což se nestalo. Ale asi jsem moc náročná :D Rhassoul jsem zkoušela na vlasy, ale to byl propadák - úplně šíleně mi elektrizovaly vlasy. K tomu byly zplihlé a příliš zjemnělé. Ale to bude mým typem vlasů (mám už od přírody hodně jemné). Takže takovým vlasům bych ho asi nedoporučila, ale jinak spoustu lidí si ho chválí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na vlasy by mi nenapadlo pouzivat ily. Ja sa drzim klasickeho pouzitia na plet. Aspon zatial :-)

      Odstrániť
  2. Masky nerada používam kedže ma to nebaví dávať dole, ale tato kedže sa ľahko dá opláchnuť vodou nevyzerá až tak zle a na leto by sa mi niečo take zišlo čo až tak pleť nevysušuje, cez zimu by som ju asi vysadila lebo vtedy mam pleť suchu a to dosť.. vtedy už mi len pomáha obyčajná nivea:)..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na suchu plet podla mna asi nebude. Maximalne tam, kde su upchate pory, ale na celu tvar by som ho v pripade suchej pleti nedavala. Popripade by som ho skusila skombinovat s dalsimi ingredienciami.

      Odstrániť
  3. Maska vyzera zaujimavo, so zelenym ilom skusenost nemam. Ale saloos mam rada, mam od nich telovy peeling a ten je fajn :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ktory peeling od Saloos odporucas? Maju ich viacero a neviem sa rozhodnut, ktory si vybrat.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky