DIY: Ako vyrobiť prírodné mydlo

V poslednom období som veľa čítala o výrobe domáceho mydla. Okrem krásnych fotografií ma zaujalo najmä to, že v procese výroby mydla vzniká ako vedľajší produkt glycerín, ktorý viaže vlhkosť k pokožke. V syntetickom mydle, ktoré si môžeme kúpiť v obchode sa však nenáchádza, resp. je ho tam málo, lebo sa odstraňuje a predáva sa ďalej kozmetickým a potravinárskym firmám. No a v neposlednom rade, v domácom prírodnom mydle máme to, čo sme doň dali a vieme, že neobsahuje žiadne potencionálne škodlivé látky. Nezostalo len pri čítaní, ale nakúpila som si všetky potrebné ingrediencie a pustila som sa i do praktickej výroby mydla. Moje skúsenosti a poznatky vám chcem zhrnúť v tomto príspevku. 


Recepty:
Po rozhodnutí vyrobiť si vlastné prírodné mydlo nasleduje etapa hľadania vhodného receptu. Môžete využit publikáciu Susan Cavich: Prírodní mýdla, v ktorej okrem receptov nájdete vysvetlenú históriu výroby mydla, opis účinkov jednotlivých prísad, výrobné postupy, nápady na dekoráciu mydiel, či vysvetlenie chemických procesov pri výrobe mydla a v neposlednom rade riešenie problémov, ktoré môžu v procese výroby mydla nastať. Kniha sa predáva za približne 7 € a je určite obohatením domácej knihovníčky. Ak si nechcete kupovať knihu, prípadne ju neviete zohnať, viacero receptov na výrobu mydla sa dá najsť i na internete. Zaujímave recepty, či ďalšie informácie o výrobe mydla môžete nájsť napríklad na blogoch U tří lilií , U nás na kopečku, Moderná alchymistka, či jednoducho použiť vyhľadávač a hľadať, kým vás niečo nezaujme. Neskôr, keď budete rozumieť procesu výroby mydla a poznať vlastnosti jednotlivých zložiek, môžete  vytvárať i vlastné recepty, avšak začiatočníkom odporúčam držať sa základného receptu, aby človek nebol sklamaný hneď po prvej príprave mydla, ak by niečo nevyšlo.

SoapCalc:
Pri vytváraní vlastných receptov sa používa kalkulačka pre výpočet množstva hydroxidu sódneho a destilovanej vody na výrobu mydla a určenie vlastnosti mydla. Ja túto kalkulačku odporúčam používať aj pri receptoch, ktoré ste si našli na internete, alebo v nejakej publikácií. Pri výrobe mydla je potrebné presne dodržiavať množstvo surovín a pri prepisovaní receptov sa veľmi ľahko môže stať chyba, ktorú vy nemusíte opakovať. Prípadne nájdete recept od autora, ktorý sám nemá dostatočné skúsenosti a námaha i suroviny by tak vyšli navnivoč.

V bode 1 nastavujeme použitie NaOH v recepte. V druhom bode nastavíme váhu v gramoch a napíšeme váhu všetkých olejov, ktoré chceme použiť. Tretí a štvrtý bod nemeníme. V piatom bode vyberieme oleje, ktoré chceme použiť na prípravu mydla a napíšeme množstvo oleja v gramoch. V bode sedem stlačíme tlačidlo Calculate Recipe a následne tlačidlo View or Prin Recept, čím zobrazíme výsledný recept.

Z receptu sa dozvieme najmä, aké množstvo NaOH a destilovanej vody máme použiť a tiež vlastnosti mydla (tvrdosť, čistenie, vyživujúce vlastnosti, bublinky, krémovosť), ktoré pri použití uvedených surovín vyrobíme. Vidíme tiež percentuálne zastúpenie mastných  kyselín v mydle. Recept si môžeme prípadne i vytlačiť a dopísať do neho vlastné poznámky.



Suroviny:
  • rastlinné oleje
  • destilovaná voda
  • hydroxid sódny
  • bylinky 
  • extrakt z grepových jadierok
Keď sme si našli vhodný recept a overili množstvo surovín, ktoré budeme potrebovať, môžeme začasť s nákupom surovín. Všetky oleje možno zakúpiť bez problémov v supermarkete. Menším problémom môže byť kokosový olej, avšak kým nájdete svoj zdroj kokosového oleja za dobrú cenu, môžete zakúpiť o niečo drahší kokosový neparfumovaný olej v drogérií. Odporúčam tiež prebehnúť bio obchodíky a porovnať si ceny olejov. Pri prvom mydle nakúpite oleje zrejme o niečo drahšie, ale keď si začnete v obchodoch všímať ceny a dostupnosť olejov, pri ďalších dávkach mydla určite znížite aj náklady. Destilovanú vodu možno zakúpiť v lekárni, prípadne v supermarkete. Tá z lekárne bude pravdepodobne o niečo drahšia. V lekárni zakúpite i hydroxid sódny. Pravdepodobne budete musieť prejsť viacero lekárni, kým nájdete takú, v ktorej ho majú, prípadne budú ochotní ho objednať. Odporúčam rovno povedať, že chcete pripravovať mydlo, nakoľko hydroxid sódny je žieravina vyžadujúca veľkú opatrnosť a lekárnici sa môžu čudovať, čo s ním chcete robiť. Keď si prinesiete hydroxid sódny domov, informujte všetkých členov rodiny, že máte doma žieravinu, nalepte naň oznam, že ide o nebezpečnú látku a v prípade zasiahnutia je potrebné umyť zasiahnuté miesto octovou vodou a vyhľadať lekára. Hydroxid odložte na bezpečné miesto, kam sa nedostanú deti. Bylinky zakúpite buď v čajovniach, alebo si ich usušíte doma. Nemusíte použiť však žiadne bylinky. Do mydiel sa zvykne pridávať i extrakt z grepových jadierok, ktorý slúži ako konzervant, ktorý sa dá objednať na internete, avšak nie je nevyhnutný.


Pomôcky:
  • kuchynská digitálna váha
  • teplomer
  • sklenená nádoba (napr. fľaša od kompótu)
  • nerezová miska
  • plastová lyžička
  • lyžička
  • hrniec
  • varič 
  • varecha
  • tyčový mixér
  • forma na mydlo (pre začiatočníkov postačuje krabica od topánok vyložená papierom na pečenie)
  • deka
  • papierové servítky na priebežné utieranie náradia 
  • octová voda 
  • ochranné okuliare
  • rúško na tvár
  • plášť, prípadne oblečenie, ktoré dostatočne zakrýva telo
  • ochranne rukavice
  • papieriky na zisťovanie ph
  • roztok octu a vody v rozprašovači na kvety
Náklady na pomôcky sa môžu líšiť v závislosti od vybavenia domácnosti, ale väčšinu pomôcok by sme mali nájsť aj doma.


Postup /metóda výroby mydla za studena/:
  1. Pripravte si všetky suroviny a pomôcky, vrátane formy vyloženej papierom na pečenie.
  2. Pripravte si roztok octu a vody, ktorý slúži ako prvá pomoc pri prípadnom zasiahnutí hydroxidom sódnym. Roztok tiež použijete na neutralizáciu nádob, v ktorých bol roztok s hydroxidom. 
  3. V sklenenej (kompótovej) fľaši odvážte požadované množstvo destilovanej vody (pri vážení dbajte na presnosť).
  4. Nasaďte si ochranné prostriedky.
  5. V nerezovej miske odvážte požadované množstvo hydroxidu sódneho, pričom hydroxid sódny naberajte plastovou lyžičkou (pri vážení dbajte na presnosť).
  6. Opatrne nasypte hydroxid sódny do vody (nikdy nie opačne, lebo by to mohlo skončiť nepríjemnou reakciou) a zamiešajte lyžicou. Pri miešaní zadržte dych, pretože v procese rozpúšťania hydroxidu sódneho sa uvoľňujú nepríjemné výpary. Nezabudnite na vetranie. Teplota roztoku vystúpi na cca 90 °C.
  7. Počkajte, kým sa roztok ochladí na teplotu uvádzanú v recepte (najčastejšie okolo 30 °C). Chladnutie môžete urýchliť ponorením do nádoby so studenou vodou, pričom však dbajte na to, aby sa roztok nevylial.
  8. Kým roztok hydroxidu a vody chladne, odvážte v hrnci oleje (pri vážení dbajte na presnosť) a zahrejte ich na teplotu uvádzanú v recepte (najčastejšie rovnaká teplota akú ma dostiahnúť roztok hydroxidu a vody). Do olejov môžete pridať pár kvapiek extraktu z grepových jadier.
  9. Keď majú roztok hydroxidu s vodou i oleje správnu teplotu, nalejte opatrne roztok hydroxidu do olejov (nikdy nie opačne) a miešajte ponorným mixérom, kým mixér za sebou nebude zanechávať viditeľnú stopu. V tejto fáze prebieha saponifikácia - zmydeľňovanie.
  10. Pridajte bylinky a krátko premiešajte.
  11. Nalejte mydlo do formy, zakryte vrchnákom, zabaľte do deky a počkajte 24 hodín, aby prebehla gélová fáza.
  12. Zložte si ochranné pomôcky.
  13. Po 24 hodinách mydlo nakrájajte a nechajte na vzdušnom mieste ustáliť približne 4 týždne. Na manipuláciu s mydlom používajte rukavice, pretože mydlo v tejto fáze je ešte silne zásadité a vysušuje pokožku.
  14. Po 4 týždňoch otestujte pH mydla. Odrežte malý kúsok mydla, kvapnite naň vodu a priložte papierik na meranie pH. PH mydla musí byť nižšie ako 9,5. Za normálnu hodnotu pH sa považuje 7 až 9. PH nižšie ako 7 mydlo nemáva.

Chémia pri výrobe mydla:
Pri uvedenom postupe prebehli nejaké tie chemické reakcie, o ktorých je dobre mať stručný prehľad. Zjednodušene povedané reakciou kyselín (v podobe olejov) a zásady (roztok hydroxidu sódneho s vodou) vzniká soľ mastných kyselín (mydlo) a glycerín. Ak bol teda proces výroby mydla úspešný, nemusíme sa báť obsahu hydroxidu sódneho v mydle, pretože ten podľa spomínanej reakcie zreagoval s olejmi a vytvoril mydlo a glycerin.

Ďalšie odporúčania:
Ak sa rozhodnete pripravovať vlastné prírodné mydla, určite rátajte s tým, že ide o veľmi návykovú záľubu. Po počiatočných investíciach (ak vám teda chýbajú v domácnosti niektoré pomôcky) však zistite, že cena takto vyrobeného mydla je oveľa nižšia ako cena prírodných mydiel predávaných v e-shopoch, možno dokonca porovnateľná s niektorými syntetickými mydlami v obchodoch. Všetko závisí od konkrétneho receptu a ceny surovín. Ak ste začiatočníci, určite sa pred prvou prípravou mydla neuspokojte iba s jedným návodom, ale prečítajte všetky možné dostupné návody, blogy, fóra, publikácie. Informujte členov rodiny o tom, čo robíte. Pred prípravou mydla zabezpečte priestor tak, aby tam neprišli domáce zvieratá a deti. Pripravujte mydlo v záhradnej kuchyni, alebo poriadne zabezpečte kuchynskú linku pred prípadným kvapnutím roztoku hydroxidu sódneho (už by ste ju "nevyčistili"). Pred hydroxidom sódnym je potrebný zdravý rešpekt a opatrnosť, ale keď viete že máte byť opatrný, že hydroxid dávame do vody a roztok hydroxidu s vodou do olejov, používame ochranné prostriedky a máme pripravený roztok octu a vody ako prvú pomoc, malo by to byť v poriadku. Aj keď pečieme koláč vieme, že ak by sme sa chytili horúceho plechu, mali by sme škaredú popáleninu. Pomôcky, ktoré používate na prípravu mydla, môžu byť tie isté, ako používate v kuchyni (po skončení prípravy mydla ich postriekate roztokom octu a vody a následne poriadne umyjete), prípadne si môžete zabezpečiť nádoby a pomôcky, ktoré sa budú používať výhradne na prípravu mydla. V tom sa zdroje rôznia.


V blízkej dobe na blog určite pridám recepty, ktoré som vyskúšala aj s recenziou mydiel, ktoré podľa týchto receptov vznikli. Vedeli ste ako sa vyrábajú prírodné mydla? Je medzi čitateľmi niekto, kto má už skúsenosť s výrobou mydla?
  


Zdroje:
  • vlastné skúsenosti
  • Cavitch, S. (2002): Přírodní mýdla. Výroba mýdel na bylinném a rostlinném základe. Praha : Fragma. 181 s. ISBN 80_7205-844-4
  • www.moderná.alchymistka.eu
  • www.unasnakopecku.blogspot.cz 
  • www.utrililii.blogspot.cz
  • https://www.youtube.com/watch?v=hR9Ojxn8Jik
  • https://www.youtube.com/watch?v=Qevq073tjxg

Komentáre

  1. som nevedela že vyroba domaceho mydla musi mať presne stanovene množstvo surovin zaujimave

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, presnost je dolezita. Preto je potrebne na vazenie pouzit digitalnu vahu. Zmena pomeru surovin zmeni i vlastnosti mydla , pripadne sa mydlo vobec nepodari.

      Odstrániť
  2. To je úžasný, obdivuju tvoji odvahu i to, že jsi stvořila takhle odvážný článek :) Mě to kdysi už nadchlo, ale pořád nějak nemám dost času a dost nervů všechno sehnat a pustit se do toho, navíc tuhá mýdla až tak moc nepoužívám. I tak díky za článek, třeba se jednou odhodlám! :))

    Giveaway na Katastrofě!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa odhodláš, určite potom daj vedieť ako sa mydla podarili :-)

      Odstrániť
  3. Wow, parádně propracovaný recept, já jsem na to moc netrpělivá něco takhle vyrábět :D

    Ili Libertad

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Klobouk dolů, že jsi vyrobila vlastní mýdlo. Tuhá mýdla moc nepoužívám, spíše tekutá a sprcháče. Věřím ale, že výroba vlastního mýdla je návyková. Ostatně jako všechno co nás baví a daří se nám :-)

    Jsi krasna

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi užitočný návod, sama som kedysi nad výrobou mydla uvažovala, ale ako tak vidím, tak jedine v domácom prostredí, môj prechodný domov by na toto teda vybavenie určite nemal a asi by som sa to tu bála robiť. Suroviny nevyzerajú až tak náročne, skôr možno ten proces znie trochu komplikovanie, ale ako píšeš, asi to bude ako s pečením, tiež to možno niekedy vyzerá na prvý pohľad strašne zložité, ale opak býva pravdou. Teším sa už na tvoje domáce mydlá.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak už se nedivím, že na fleru se ručně dělené mýdla prodávají tak draze. Ono to totiž není žádná sranda když chcete mít to mýdlo pořádně. Zajímavý článek, víc takových :)) Můžu ti doporučit blog http://www.home-made.cz/ :))

    DebiElova

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka, link nepoznám, takže určite si tam nejaké články prečítam. Čo sa týka výrobných nákladov, nie sú nejak extra vysoké, ale keď tam človek zaráta čas, ktorý venoval štúdiu výroby mydla a zostavovaniu receptov a vlastný čas výroby, tak sa to určite premietne do predajnej ceny. Určite podobné články budú pribúdať. Začínam sa zaujímať aj o výrobu domácej kozmetiky. Podľa toho čo čítam, je to jednoduchšie ako výroba mydla, takže uvidím, ako sa to postupne vyvinie.

      Odstrániť
  7. aj ja som raz robila mydlo, z kozieho mlieka, velmi jednoduché :) dala som don aj lupienky susenych ruzi ale moc to neodporucujem, potom nepekne zhnedlo :D
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Výsledná farba mydiel je priam nevyspytateľná :-) . Ja som zatiaľ skúšala recept iba so sušeným mliekom.

      Odstrániť
  8. Urobila som dobre, že som na tento článok "klikla" a dúfam, že ma do budúcnosti inšpiruje :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krása! Další nadšenec :) Nemáš nějaké fotky vlastních mýdel? Mohly bychom si je navzájem poslat a pokochat se :)

    www.piosek.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postupne chcem pridávať na blog recepty aj s fotkami, len stále mám pocit, že by výsledok mohol byť ešte dokonalejší, tak to trochu trvá :-)

      Odstrániť
  10. Dobrý deň
    Ďakujem za super článok . Ale nešlo by to bez toho Hydroxidu spodného ? Ako robili mydlo kedysi ked nepoznali hydroxid
    Vopred ďakujem za informacie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na výrobu sa kedysi používal popol. Osobnú skúsenosť nemám, ale píše o tom napríklad Moderná alchymistka:
      http://moderna.alchymistka.eu/2015/08/vyroba-mydla-z-popola-1-priprava.html

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky