Letný špeciál - opaľovacie krémy na telo

Nebudem sa rozpisovať o tom, že od tohto tepla už ani ryby v akváriu neplávajú. Myslím, že už každý toho má dosť a čaká na ochladenie na príjemných 30 °C. Leto sa vyznačuje špecifickými podmienkami, ktoré podmieňujú špeciálne kozmetické prípravky a o tých som si pripravila pre vás trojdielny letný špeciál, ktorý dnes začína osvedčenými opaľovacími prípravkami.
opaľovacie prípravky Cien

Kde sú tie časy, keď nebolo potrebné používať prípravky na ochranu pred slnečným žiarením? Hneď na začiatok uvediem, že opaľovaniu neholdujem, leto trávim v tieni stromov, alebo pod slnečníkom a aj tak musím bojovať so slnečnými lúčmi, ktoré sa ma snažia premeniť na ružové grilované prasiatko.  Biela Mačka je naozaj biela (fototyp 2) a teda u mňa nenájde prípravky s ochranným faktorom nižším ako 30, ideálne však rovno 50. Dlhé roky som si kupovala predražené opaľovacie prípravky z lekárne s vysokým ochranným faktorom a aj tak ma každý rok poriadne spálilo. Keď minulý rok manžel priniesol opaľovacie prípravky od značky Cien, pozrela som na neho krivým okom. Jasné, nepômôže mi 30 € krém a mám sa chrániť 3 € krémom z Lidla. No jasné. A čuduj sa svete, minulý rok ma nespálilo. A nespálilo ma ani tento rok (berieme do úvahy fakt, keď som bola krémom natretá). Takže Cien sa na dlhú dobu ubytoval v mojej kozmetickej letnej výbave.

opaľovacie prípravky Cien
Momentálne používam opaľovací krém s ochranným faktorom 50 a opaľovacie mlieko s ochranným faktorom 30. Oba stoja do nejakých 2 € a na konci leta určite ešte zlacnia o minimálne 50 % . Oba príjemne voňajú, dobre sa rozotierajú a nenechávajú po sebe biely povlak. Líšia sa svojím zložením, pričom opaľovacie mlieko s faktorom 30 obsahuje: aqua, octocrylene, alcohol, C12-15 alkyl benzoate, glycerin, ethylhexyl salicylate, titanium dioxide (nano), butyl methoxydibezoylmethane, stearyl dimethicone, vp/hexadecene copolymer, panthenol, butyrospermum parkii butter, parfum, tocopheryl acetate, ethylhexylglycerin, carbomer, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, trimethoxycaprylylsilane, sodium hydroxide, xanthan gum, disodium edta, linalool, limonene, benzyl salicylate, eugenol, citronellol, coumarin. Krém na opaľovanie s ochranným faktorom 50 obsahuje: aqua, alcohol, octocrylene, C12-15 alkyl benzoate, glycerin, titanium dioxide (nano), butyl methoxydibenzoylmethane, propylheptyl caprylate, bis-ethylhexyloxyphenol, methoxyphenyl triazine, vp/hexadecene copolymer, panthenol, butyrospermum parkii butter, tocopheryl acetate, ethylhexylglycerin, trimethoxycaprylylsilane, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, carbomer, sodium hydroxide, xanthan gum,disodium edta, tocopherol  Podľa organizácie EWG patria k "High Hazard" látkam benzyl salicylate v opaľovacom mlieku, eugenol v opaľovacom mlieku a coumarin v opaľovacom mlieku. Opaľovací krém je podľa EWG bez potencionálne rizikových látok. V oboch prípravkoch sa nachádza titanium dioxide, ktorý síce EWG nezaraďuje k "High Hazard" látkam, ale pamätám si, že minulý rok ma vystrašil článok v časopise Zdravie o nano časticiach v opaľovacích krémoch, ktoré sa nachádzajú aj príprakoch Cien a v prvom momente som ich chcela rovno hodiť do koša, ale keď som si na internete overila zloženie výrobkoch, ktoré som používala predtým a aj iných lekárenských a drogériových krémoch, zistila som, že tieto nano častice sú asi vo všetkých opaľovacích krémoch, dokonca i v niektorých prírodných výrobkoch. Skúšať iné konvenčné opaľovacie výrobky neplánujem, lebo účinkom i cenou mi Cien maximálne vyhovuje. Je mi jasné, že by bolo možno lepšie používať prírodné výrobky bez potencionálne rizikových látok, ale nepoznám žiadný overený prípravok zo sekcie prírodná kozmetika a riskovať spálenie na svojej bielej pokožke nechcem. Nie som ten  typ blogerky, ktorá kvôli svojim čitateľom "testuje" všetko možné aj nemožné a slovičko "testovať" zdôrazňuje v každom článku. Rada si počkám, kým za mňa teda niekto "otestuje" niečo prírodné so skvelým zložením. Zatiaľ však u mňa zostáva Cien s veľkou perspektívou, že si ho kúpim aj ďalšiu sezónu.

Aký je váš overený prípravok na opaľovanie? Skúšali ste i prírodne opaľovacie prípravky?

Komentáre

  1. Tyjo, já jsem na opalováky hodně opatrná... ona alergie podpořená navíc ještě sluníčkem není nic moc :-) Nakonec jsem skončila u Alverde, ale tam mě štve ten mrtvolný bílý povlak, co vytvoří a trochu hůře se roztírá, takže příští rok asi zainvestuju do oleje z obilných klíčků, který má nějakejch 20 SPF a je to sto pro příroda :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O Alverde som čítala, že necháva biely povlak a o iných prírodných opaľovákoch sa nejak ani nepíše, resp. nepíše na tých blogoch, ktoré čítam. SPF 20 by bolo pre mňa málo, ale verím, že časom sa niečo dostupné a účinné na trhu objaví. Zatiaľ zostávam pri Ciene. Keď si pomyslím, koľko peňazí som dala za drahé neučínne opaľovaký ...

      Odstrániť
  2. Ja sa tiež nikdy bez opaľovacieho prípravku neopaľujem, avšak opaľovanie mám rada, slnku sa nevyhýbam, ale zvyčajne to kombinujem s bazénom, opaľovať sa len tak nasucho to neznášam. Prípravky používam zatiaľ z lekárne, občas Nivea, ale určite chcem skúsiť aj nejaké iné. Používam väčšinou faktor 30 a pri veľmi prudkom slnku aj 50ku, hoci pri tej mňa neopáli takmer vôbec, čo nechcem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja nikdy nepochopím, ako môže byť niekomu pohodlnné vyvalovať sa na slnku, keď je 40 stupňov. Ja by som zomrela :D A opalovacie krémy sú nutnosť, určite sa pozriem aj po tých z Lidla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšaj. Ak by aj z nejakého dôvodu nevyhovovali sú tak lacné, že Ťa to nebude hnevať.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky