Júlové zápisky Bielej Mačky

Dnes som si prezerala staršie príspevky na mojom blogu a zistila som, že zanedbávam môj internetový denníček. Posledné zápisky o veciach, ktoré ma tešia sa objavili v máji a keďže mňa samu zaujalo to, čo ma tešilo v predošlých mesiacoch a znovu som klikla na zaujímavé linky, či prelistovala niektoré knižky, rozhodla som sa v tejto rubrike pokračovať. A tak síce trochu oneskorene sa dnes pozrieme na to, čo robila Biela Mačka v júli.

zdroj

Čo mi v júli robilo radosť?
Leto si priam žiada pobyt pri vode. A hoci sú niektoré roky také, že párkrát navštívim i nejaké to kúpalisko, tento rok som asi veľa čítala o všetkom možnom, čo sa na takom kúpalisku dá chytiť. A keďže tlačiť sa v bazéne tiež nechcem, tento rok sa zrejme kúpaliska nekonajú. To mi ale nebráni, robiť si výlety k prírodným vodným nádržiam a máčať si v nich nohy.
zdroj

V júli sa na oblohe dala pozorovať konjukcia planét Venuše a Jupitera. Mali sme šťastie, že sme boli v tom čase mimo mesta, lebo svetelný smog bežne neumožňuje vidieť na oblohe absolútne nič. Ani som netušila, že niečo také sa dá v tom čase voľným okom pozorovať. Ešte nikdy som voľným okom nevidela planéty, takže to bolo pre mňa určite zaujímave.

zdroj
Zbierala som čierne ríbezle, z ktorých sme následne vyrábali ríbezľový sirup na zimu. Ríbezle obsahujú množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Počas chladnej zimy nie je nič lepšie ako čaj s ríbezľovým sirupom. A prečo kupovať v obchode sirup, ktorý obsahuje množstvo chemických látok a minimum ríbezlí, keď si ho vieme vyrobiť aj doma?

zdroj
Veľa som čítala o výrobe domáceho mydla. Okrem krásnych obrázkoch ma zaujalo najmä to, že v procese výroby mydla vzniká glycerín, ktorý zvláčňuje pokožku. V mydle, ktoré si môžeme kúpiť v obchode sa však nenáchádza, resp. je ho tam málo, lebo sa odstraňuje a predáva sa ďalej kozmetickým a potravinárskym firmám. Nakúpila som si všetky potrebné ingrediencie a pustila som sa do výroby. O výsledku vás určite budem ešte informovať. Zatial je mydlo v procese zrenia. Inšpiráciu a informácie o výrobe mydla som čerpala najmä u Modernej alchymistky a u Moniky z blogu U nas na kopečku. Určite sa na tieto blogy pozrite. Ak aj nemáte záujem vyrábať mydlo, fotky sú nádherné.

zdroj

Pri ceste autom musí ísť z reprákov I'm an Albatraoz. Okrem chytľavej letnej melódie stojí za to najmä text. Textár musel mať určite veselú chvíľku, keď to vytváral. Ak niekto nerozumie dobre anglicky, tu si môže pozrieť preklad. Takže albatros musí jednoznačne byť.

Takže to sú maličkosti, ktoré mi v júli robili radosť. Čo tešilo vás? 

Komentáre

  1. S tými kúpaliskami to mám rovnako :D Odkedy som bola raz na klinickej farmakológii a pani mi tam vymenovávala čo sa dá na kúpalisku chytiť tak som si povedala že radšej moja vaňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som chcela mať budúci rok na záhrade bazén, tak sa uvidí, či sa to podarí.

      Odstrániť
    2. To by si mala najlepšie :) súkromný bazén by som aj ja brala ale bývam v bytovke :D jedine že na ulicu dám nafukovací :D

      Odstrániť
  2. Ja by som tiež chcela raz vyrábať mydlá, hlavne také, ktoré by pokožku nevysušovali, no ešte som sa na to neodhodlala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám v pláne v blízkej dobe spísať moje postupy, výsledky a dojmy, takže možno Ťa to inšpiruje.

      Odstrániť
  3. Černý rybíz jsem taky sbírala a dělali jsme z něho marmeládu, ňam. Domácí sirupy a marmelády (nebo zmrzliny a všechno možné) je nejlepší, jak říkáš, domácí, BIO a bez zbytečné chemie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sirup z černého rybízu....připomněla jsi mi dětství :-) Já v těchto horkách nemůžu vytáhnout paty z bytu, ani na koupák....asi jsem divná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Našťastie sa už začalo schladzovať a ja som schopná reagovať na komentáre :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky