Taká menšia odysea | časť I.

Letné horúčavy nám dávajú poriadne zabrať a okrem zvýšeného pitného režimu sa do popredia dostáva problematika potenia. Momentálne sa u mňa vyskytujú tri prípravky riešiace túto záležitosť a rovno napíšem, že každý z nich má nejaké ale. Tak sa vlastne ku mne aj dostali. U každého z nich mi niečo vadilo a preto som si kúpila ďalší ešte predtým ako sa minuli. Nakoľko hodnotiť antiperspiranty a deodoranty je vysoko individuálna záležitosť, začnem tým, čo vlastne od takýchto prípravkov očakávam. Samozrejme že by som najradšej používala prírodné prípravky bez obsahu hliníka, ale v práci si jednoducho nemôžem dovoliť chodiť spotená. V tomto majú výhodu všetci tí, čo pracujú z domu a môžu sa kedykoľvek osprchovať, alebo prezliecť. Takže počas pracovných dní používam antiperspiranty, avšak keď už v nich ten hliník je, uvítam aby v nich už neboli žiadne ďalšie problematické látky. Ak teda antiperspirant neobsahuje alkohol, parabény, prípadne látky umožňujúce prienik "potencionálne problémových" látok do pokožky (triclosan, C12-15 Alkyl Benzoate, PPG 14-Butyl Ether, Polyethylene Glycol, Propylene Glycol), má takýto prípravok veľkú šancu, že si ho kúpim znovu. Počas víkendov či dovolenky samozrejme používam deodoranty bez obsahu hliníka.

Začnem v poradí ako sa prípravky ku mne dostali. Prvým z nich bol antiperspirant od Vichy. Po vcelku pozitívnej skúsenosti s antiperspirantom od Biodermy som chcela vyskúšať ďalší podobný výrobok z lekárne a prišla mi do toho akcia 1+1 za polovicu (dnes som ju znovu videla v lekárni), ktorá sa nakoniec ukázala pre mňa ako veľmi nevýhodna. Jedno balenie stojí približne 9 €. Samostatnou kapitolou je zloženie, pretože zistit pri tejto značke ingrediencie je dosť náročne. Na oficiálne stránke ho neuvádzajú, čiže som ho prevzala z jedného e-shopu: auqa, aluminum chlorohydrate, aluminum sesquichlorohydrate, ppg-15 stearyl ether, cetearyl alcohol, ceteareth-33, parfum, dimethicone, iodopropynyl butylcarbamate, peg-4 dilaurate, peg-4 laurate. Ak je teda zloženie reálne, nakoľko nie je z oficiálneho zdroja, nenachádza sa v ňom podľa organizácie EWG žiadna "High Hazard" látka. Má príjemnú, nevtieravú vôňu, ktorú po nanesení nie je cítiť. Vsakoval trochu dlhšie, ale s účinkom som bola relatívne spokojná. V extrémnych situáciach sa síce človek spotí, ale pot nie je cítiť. Čo sa ukázalo ako problém, bolo to, že pri pravidelnom používaní päť dní v týždni ma začalo svrbieť podpazušie, čo sa mi ešte nikdy v živote pri žiadnom antiperspirante nestalo. Otvorené balenie sa teda snažím s prestávkami dopoužívať a druhé balenie som musela posunúť ďalej. Ponaučenie pre mňa je, že sa nenechám už viac nalákať na podobné akcie.

anti-perspirant Vichy
Po týchto menších - väčších problémoch, ktoré mi spôsobil Vichy som rýchlo a nutne potrebovala nájsť ďalší antiperspirant a poviem rovno, že som nechcela dať zaň veľa peňazí, pretože som to brala ako provizórne riešenie. Tak sa ku mne dostal antitranspirant Cien. Stál naozaj málo, cca 1 €. Tu je to zo zložením jednoznačné a každý si ho môže prečítať priamo na obale: butane, propane, cyclopentasiloxane, aluminum chlorohydrate, octyldodecanol, C12-15 alkyl benzoate, parfum, disteardimonium hectorite, propylene carbonate, aloe barbadensis left juice powder, aqua. Podľa organizácie EWG k "High Hazard" látkam patrí butane. Nachádza sa v ňom i látka spomínaná v úvode, ktorá uľahčuje prienik látok do pokožky. Po aplikácií bolo podpazušie okamžite suché a čo sa týka účinku, musím povedať, že účinkoval perfektne, priam najlepšie zo všetkým antiperspirantov, ktoré som doteraz mala. Ako som už v úvode naznačila, aj tu bolo nejaké ale. V tomto prípade išlo o neznesiteľnú chemickú vôňu, ktorú bolo cítiť počas celého dňa. Na Slovensku som ho však videla žial iba v tejto zelenej variante. Vôňa je subjektívna záležitosť a niekomu sa môže páčiť, ale ja si ho z tohto dôvodu už viac nekúpim.

anti-transpirant Cien
Do tretice sa ku mne dostal deodorant bez obsahu hliníka Balea, ktorý som si kúpila na základe pozitívnych recenzií na blogoch. Cena bola tiež nízka, cca 1,40 €. Zloženie je jasne uvedené na obale: butane, alcohol, propane, dipropylene glycol, parfum, ethylhexylglycerin, phenoxyethanol, aqua, limonene, citronellol, citral, alpha-isomethyl ionone. Podľa organizácie EWG k "High Hazard" látkam patrí butane a citral. Tento prípravok nemá zabráňovať poteniu, ale zápachu. No zabraňuje, ale výraznou presladenou vôňou. Pri opakovanej aplikácií sa vôňa mení pre mňa na priam neznesiteľnú. Tento prípravok je však možné kúpiť aj v iných variantoch, takže v tomto prípade nevylučujem zakúpenie inej "vonnej" varianty.
deodorant Balea
Ak by som to teda mala v závere zhrnúť určite si už nekúpim ani jeden zo spomínaných výrobkoch. U Vichy kvôli dráždeniu pokožky a u Cienu a Baley mi zase vadila vôňa. V dobrom spomínam na antiperspirant od Biodermy a deodorant od Alvy. Ako si pomáhate s potením v týchto horúčavach?

Komentáre

  1. Ja fungujem už dlhé roky na antiperspirantoch Garnier, či a aké majú zloženie fakt netuším, no skúšala som všetko a jedine toto mi dokáže zaručiť 100% spoľahlivosť a ochranu proti poteniu, deodoranty nepoužívam vôbec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokial pomaha, je to fajn. Mne vsak tato znacka nie je velmi sympaticka.

      Odstrániť
  2. Uvedomujem si, ake mam stastie, ze sa velmi nepotim a nemusim temu antiperspirantov az tak riesit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V nemeckom Lidli som zahliadla "modru" variantu antiperspirantu. Nemali tam však testery na ovoňanie, ale hádam ho raz privezú aj k nam.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky