Cesnak medvedí

S príchodom jari začala i sezóna medvedieho cesnaku, ktorá sa síce blíži už k svojmu koncu, ale ešte stále sa sa dá od babiek bylinkariek kúpiť pár zväzkov tejto liečivej rastliny. Prípadne sa skúste spýtať kolegyne, či susedy. Určite minimálne jedna z nich pozná nálezisko tejto skvelej bylinky. Ja som si tiež našla svoje nálezisko medvedieho cesnaku a pár cibuliek som si zasadila i do záhrady, takže uvidíme, čo z nich bude. A prečo sa teraz vlastne všade píše a hovorí o cesnaku medveďom? Prečo až teraz netuším, lebo ja ho používam už dlhšie. Okrem  toho, že je to skvelý detoxikačný prostriedok, upravuje hladinu cholesterolu, krvný tlak, zlepšuje stav pleti a veľa ďalšieho. V neposlednom rade výborne chutí.

zdroj


Cesnak medvedí (lat. Allium ursinum) je liečivá rastlina z čeľade cesnakovité (Alliacea). 20-50 cm vysoká cibuľovitá rastlina s podlhovastými cibuľami a so zväčša dvoma prízemnými širokými listami rastie skoro na jar na vlhkých a tônistých mestách. Veľmi často ho možno nájsť v mestských parkoch. Zbierajú sa listy, ktroré sa síce podobajú na listy jedovatej konvalinky, avšak podľa typickej cesnakovej vône ho možno veľmi ľahko identifikovať. Hovorí sa, že názov rastlinky je odvodený od zvyku medveďov prečisťovať si organizmus po zimnom spánku práve touto rastlinkou. Medvedí cesnak má podobné účinky ako kuchynský cesnak. Odporúča sa pri regulácií vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Prečisťuje krv a tým aj organizmus. Používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, hnačkách, trávení. Pôsobí ako prevencia pred žalúdočnými vredmi, chráni a prečisťuje obličky, posilňuje imunitu.


zdroj

Existuje množstvo receptov na úpravu medvedieho cesnaku. Ja využívam asi ten najjednoduchší. Jedávam ho pokrájaný na chlebe s maslom a so soľou. Sušiť medvedí cesnak sa neodporúča, pretože stráca liečivé účinky. Na zimu si ho zvyknem teda uskladňovať v mede. Recept je tiež jednoduchý a nenáročný. Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku stačí zaliať kvalitným včelím medom. Med cesnak zakonzervuje a v zime si stačí urobíť dvojtýždňovú kúru, pri ktorej si dáte lístoček medvedieho cesnaku denne. Odporúčam pri konzumácií zadržať dych, ale za tie liečebné účinky to určite stojí.

Máte svoj osvedčený recept na medvedí cesnak?


Zdroje:
http://www.herbar.org/databaza/rastlina/cesnak-medvedi/
http://najmama.aktuality.sk/clanok/232939/medvedi-cesnak-zdravy-poklad-z-prirody/
http://zdraviezbozejlekarne.sk/cesnakmedvedi.html
Munker, B. (1998): Divorastúce kvetiny strednej Európy
FitŠtýl č.3/2015


Komentáre

  1. Tak s cesnakm musím ja dosť opatrne, môj žalúdok sa s ním nekamaráti, je to pre mňa priťažké sústo, ale škoda, lebo mi veľmi chutí viac ako cibuľa. Najradšej mám hrianky s cesnakom a jedla som aj tento medvedí s chlebom, maslom a tuším mozzarellou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som raz tiez mala obdobie, ked mi klasicky kuchynsky cesnak nerobil dobre na zaludok. Nastastie to samo preslo.

      Odstrániť
  2. U nás tiež momentálne fičí medvedí cesnak akurát zajtra sa naň chystáme do neďalekého lesa, dúfam ešte, že bude. Mne tiež najviac chutí na maslovom chlebe so soľou a ešte s reďkovkou. Skúšali sme minulý rok aj pesto z medvedieho cesnaku, ale nejako sa nám nepodarilo. Ja ho zvyknem aj zamrazovať, keď ho nazbierame veľmi veľa a nevieme už čo s ním :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako postupujes pri zamrazovani? Asi ho treba aj umyt, vsak? A v com ho skladujes v mraznicke?

      Odstrániť
  3. Medvědí česnek jsem ochutnala v nádivce ke kuřeti nedávno v restauraci. Už si to opravdu nikdy nedám. Mně to tedy absolutně nechutnalo, nebo to neumí připravit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako "nadivku" som ho nikdy neskusala, ale minimalne pokrajanemu na chlebe by si mu mozno este mohla dat sancu :-)

      Odstrániť
  4. teraz sa o nom pise vsade mozno preto, ze tento rok sa prvy krat objavil na pultoch supermarketov :D predtym bolo treba ist nazbierat do lesa, co som par krat spravila, ale teda priznam sa, ze mne to moc nechuti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V supermarketoch som si ho nevsimla, ale aspon si dochodcovia mohli zarobit, ak to od nich supermarkety vykupovali. A myslim ze mas pravdu, ze zrejme teda z tohto dovodu media robili medvediemu cesnaku taku obrovsku reklamu.

      Odstrániť
    2. normalne to predavali v tescu, v bille a v inych retazcoch. aj ked na druhu stranu mohol byt ten proces aj opacny - teda ze z dovodu, ze sa to zacalo rpedavat vo velkom sa o tom dozvedelo viac ludi a tym padom o tom zacali aj pisat.

      Beauty by Bellatrix

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky