(Ne)potrebnosť podkladových báz

Pred pár rokmi sme o podkladových bázach ani netušili. Mnohé si nanášali make-up priamo na pleť, prípadne tie sčítanejšie a uvedomelejšie na podkladový krém. Potom sa na náš trh dostali podkladové bázy, ktoré sa prezentovali ako prípravky, ktorých úlohou je vyhladiť pleť, pripraviť ju na aplikáciu make-upu a hlavne predĺžiť trvácnosť líčenia. Nečudo, že podkladové bázy zažili veľký boom.
Ja osobne som vyskúšala tri rôzne podkladové bázy. Samozrejme že som od všetkých troch očakávala výrazne predĺženie trvácnosti líčenia, čo znamená, že make-up bude aj večer vyzerať tak ako po nanesení. Po prvých použitiach sa moje očakávania podstatne znížili. Možno by predsa len stačilo, ak by make-up vydržal aspoň čas, keď som v práci. Alebo aj toto moje očakávanie je nereálne? A je vlastne úlohou bázy pod make-up predĺžiť životnosť make-upu, tak ako to máme zafixované?
Rimmel Fix & Perfect PRO PRIMER
Rimmel Fix & Perfect PRO PRIMER 5 v 1


Čo hovorí výrobca: zjemňuje, vyhladzuje, rozjasňuje, zmatňuje a chráni pleť. Dokonale pripraví pleť na aplikáciu make-upu.


Cena: cca 6,50 €

Zloženie:aqua, cyclopentasiloxane, propylene glycol, talc, dimethicone, phenyl trimethicone, dimethicone, crosspolymer, vinyl dimethicone/methicone silsesquioxane crosspolymer, ethylhexyl methoxycinnamate, dimethicone PEG-10/15 crosspolymer, magnesium sulfate, phenoxyethanol, caprylyl glycol, parfum,  tocopheryl acetate, lauryl PEG-9 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, lecithin, punica granatum fruit juice, vitis vinifera juice, ethylhexyl palmitate, glycerin, retinyl palmitate, sorbic acid, butylphenyl methylpropional, dipropylene glycol, ascorbyl glucoside, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, tocopherol, alphaisomethyl ionone, silica dimethyl silylate, bht, butylene glycol, sapphire powder, palmaria palmata extract, sodium hyaluronate, hexylene glycol
Podľa organizácie EWG sú dve látky v strede zoznamu zaradené do kategórie "High Hazard" látok (retinyl palmitate  butylphenyl methylpropional ).

Moje subjektívne hodnotenie: v pamäti mám zafixované, že podkladové bázy slúžia najmä na predĺženie trvácnosti líčenia. Z tohto dôvodu som si kupovala i túto bázu. Báza má popis iba v angličtine a aj ten je veľmi stručný. Napriek tomu, že som v drogérií pomerne dlho čítala etikety rôznych báz do Rimmelu, veľa som sa z nich nedozvedela. Túto som nakoniec vybrala kvôli sympatickému obalu a až pri písaní tejto recenzie som vlastne akosi zistila, že pri tejto báze vôbec nejde o predĺženie trvácnosti make-upu. Hmm. Ďalej sa na obale vôbec neuvádza spôsob použitia. Ja som bázu nanášala na podkladový krém, ale myslím si, že veľa ľudí si túto bázu nanáša priamo na pleť. Keďže chýbajú inštrukcie od výrobcu, treba sa iba domnievať, že nanášanie na krém bude asi pre pleť vhodnejšie. Ak mám vychádzať zo stručného popisu výrobcu, tak báza naozaj zjemňuje a vyhladzuje pleť. Veď akoby nevyhladzovala keď je plná silikónov (silikóny v zložení spoznáme podľa prípon -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane, -silane). V poslednom čase sa začínajú uvádzať informácie, že práve silikóny môžu byť v niektorých prípadoch zodpovedné za upchávanie pórov a vznik akné). Rozjasnenie a zmatnenie som si nevšimla, no a na ochranu pleti mám predsa podkladový krém.

plusy
  • pekný obal
  • príjemná vôňa a spôsob nanášania

mínusy
  • popis iba v angličtine
  • veľmi stručný, takmer nič nehovoriaci popis
  • veľmi drobné písmo
  • absentujúci návod na použitie
  • báza nie je určená na predĺženie trvácnosti líčenia
  • nezmatňuje
  • výskyt "High Hazard" látok v zložení
  • báza s výskytom silikónov
Perspektíva produktu na mojej poličke: ak budem vychádzať z faktu, že je teda moja chyba, ak som si myslela, že každá podkladová báza má predĺžiť trvácnosť líčenia, aj tak som na výrobku nenašla nič prínosné. Na ochranu, zmatnenie a prípadné vyhladenie pleti používam podkladový krém a teda nevidím dôvod kupovať si výrobok obsahujúci silikóny a "High Hazard" látky. A vlastne, už celkovo pochybujem o účinku a efekte podkladových báz. Oveľa viac sa mi osvedčuje používanie kvalitných krémov.

Celkové hodnotenie: výrobku udeľujem nula bodov z mojej päťbodovej stupnice
Vedeli ste, že nie je každá báza určená na predĺženie líčenia, tak ako sa to prezentuje v reklamách a rôznych článkoch?

Komentáre

  1. Ja nedám dopustiť na bázy pod make up, avšak zväčša uprednostňujem tie z parfumérií, keďže drogériový sortiment vie na citlivejšej pokožke narobiť šarapaty obsahom silikónov. Neviem, či si siahla aj po takýchto značkách, avšak viditeľný efekt zanecháva guerlain meteorites perles :) a tá od pupy,aj keď pupa je na blogoch dosť opomínaná, ich bázy sú podľa mňa super vzhľadom na pomer ceny a kvality :). Avšak kvalitný make up mi vydrží celý deň aj bez použitia bázy, no s bázou je ten efekt na jedničku, navyše ani po dni a noci sa mi nerobia farebné fľaky ani mapy :) Určite by som bázy ani pod očné tiene, ani pod make up nezatracovala :). Navyše robia super službu v prípade, ak sa na pleti objavia už vrásky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja to po zlej skúsenosti radšej nepoužívam... Po jednej som mala chuť navštíviť kožnú lekárku... Také zápaly, že des... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moja skúsenosť s bázami je jedna jediná a to presne v podaní tejto od Rimmelu, kedže nesplnila nič z toho, čo sa od bázy čaká, ja teda čakám predĺženie trvácnosti make-upu, čo sa s týmto rozhodne nekonalo, tak pre mňa nemá vôbec zmysel testovať nejakú ďalšiu. Nanesiem si krém, vezmem štetec a make-up vydrží podstatne viac ako pri prstovej technike, ešte mi make-up vie pekne zafixovať a predĺžiť jeho trvácnosť môj nedávny objav od Elfu, inak nič, termálne vody tiež nerobia s make-upom totálne nič.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Citala som Tvoju recenziu na fixacny sprej. Som prekvapena, ze funguje. Mozno vyskusam.

      Odstrániť
  4. Báze nepoužívám ani tak na prodloužení makeup, protože to mám pocit, že nedokáže snad žádná :D, spíš jsem si je oblíbila na zmatnění pleti, vyhlazení a zmenšení pórů, třeba Benefit porefessional je super, nanáším ho i někdy během dne přes makeup, když potřebuji zmatnit pleť, skvělé báze má taky třeba Make up for ever, mají snad pět nebo šest druhů, některé třeba zmírňují začervenání pleti, což může být taky fajn, z drogerkových miluji Dermacol satin base, přijde mi, že díky ní se mi o něco lépe na pleti uchytí samotný makeup a Rimmel stay matte primer :) ale taky mě štve, že z bází udělali něco, co nejsou :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dermacol som mala tiez. Bol o nieco lepsi ako Rimmel, ale tiez to nebola ziadna slava.

      Odstrániť
  5. Podľa mňa sú podkladové bázy zbytočné. Nikdy som ich nepoúživala a ani neplánujem. Stačí naozaj kvalitný makeup (:

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak to je teda velké zklamání :/ Já makeup moc nepoužívám, takže ani báze, ale v nějaké zvědavosti jsem si tenkrát koupila ňákej ten Blur od Garnieru a za mě teda taky palec dolů.

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V poslednom case nemam s Garnierom dobre skusenosti.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky