Čitateľský denníček | november a december

Prajem vám krásny deň. Vianočné sviatky máme za sebou a plní odhodlania sme vstúpili do nového roka. S odhodlaním píšem i dnešný knižný článok - i keď sa však týka ešte roka starého. Z tohoto dôvodu si dovolím menšiu rekapituláciu. Počas predchádzajúceho roka som prečítala celkovo 25 kníh. Nedá sa povedať, že by u mňa dominoval určitý žáner. Je to skôr taká všehochuť a kniha ma musí zaujať skôr obsahom ako zaškatuľkovaním do určitej kategórie. V tom som asi tak trochu špecifický čitateľ. Inak to nie je ani pri decembrovom čitateľskom mesačníku, ktorý som pre vás dnes pripravila.


 Jozef Banáš - Nádherná smrť v Altaji

Po knihe som siahla na základe dobrých čiteľských dojmoch z predchádzajúcich kníh Jozefa Banáša. Mám na mysli predovšetkým Kód 1, Kód 7 a Kód 9. Na spomínané knihy síce tento najnovší knižný počin autora nemá, no i tak sa kniha čítala dobre a rýchlo. Ide o príbeh úspešného podnikateľa Martina, ktorý sa vyberie hľadať šťastie na pohoria Altaj. V príbehu sa mieša mystika s geografickými zaujímavosťami. Ako to už býva, v knihe všetko dobre dopadne a čitateľovi sa rozšíria obzory.

 ★ ★ ★

 príjemne strávený čas

 


 

 Martin Ližičiar - Benediktín Anslem Grün - Najdôležitejšie je ostať pokorný

Edíciu kníh Inšpirujúci mám veľmi rada a odporúčam ju všade, kam chodím. Z môjho pohľadu ide o motivačné knihy, ktoré motivujú rozhovormi s reálnym ľuďmi. Čo sa nedá povedať o pseudomotivačných knihách samozvaných psychológov. Nuž, ale každého baví a motivuje niečo iné. V tomto prípade ide o knihu rozhovorov s kňazom a mníchom, ktorý prostredníctvom viac ako 200 kníh prináša povzbudenie pre čitateľov po celom svete. V knižnom rozhovore hovorí páter o tichu, modlitbe, výchove detí, syndróme vyhorenia, peniazoch a ďalších aktuálnych témach. Zaujímave, že ja som sa o tomto spisovateľovi dozvedala až vďaka edícií Inšpirujúci.

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť

 


 Júlia Batmendijnová - O čom sníva raketový pes?

Kniha ma zaujala štýlovým obalom, vtipným názvom a hlavne témou. Ide o príbeh autorky, ktorá prešla Cestu hrdinov SNP za rekordných 11 dní a 18 hodín. Žiaľ týmto moje nadšenie skončilo. Nesadol mi štýl písania a ani samotný príbeh. Čakala som zážitky z cesty, nejaké informácie o prírode, no našla som informácie o behu. Možno nejakého bežca by toto zaujalo, no mňa veru nie. Po prečítaní knihy som vlastne ani nevedela, prečo autorka zvolila názov - O čom sníva raketový pes. Pri dodatočnom hľadaní som zistila, že šlo o pesničku, ktorú si raz večer spievali. Pri samotnom čítaní som to však prehliadla. Takže asi toľko. Ľutujem, že som za knihu vôbec dala peniaze, čo tvrdím o knihách naozaj len zriedka. Pritom som sa zúčastnila prednášky uvedenej autorky, ktorá bola skvelá. Júlia vedela krásne a pútavo rozprávať. S písaním je to však neviem prečo horšie.


  mohlo to byť i lepšie


Marek Vácha - Selfíčka
 
Knižôčka so zaujímavým názvom v sebe skrýva nesúrodý súbor jedno - dvoj stranových esejí, náladoviek, selfíčkových príbehov. Mnohé bez nadpisu. Väčšinou na seba nenadväzujú, väčšinou pôsobia nedokončene. Tri - štyri ma zaujali, no ten zvyšok išiep úplne mimo mňa. Škoda. 

  mohlo to byť i lepšie

 


 Frances Hodgson Burnett - Tajná záhrada


Táto detská knižka vyšla prvýkrát v roku 1911 a na jazykovom prejave to aj vidieť. Škoda, že prekladateľ sa viac nepohral so slovami a neprispôsobil sa viac súčastnému jazyku. Text dopĺňajú zaujímavé ilustrácie o tom, ako sa s trochou pomoci a starostlivosti môže premeniť k lepšiemu nie len zanedbaná záhrada, ale i pesimistický človek. Príbeh dievčatka, ktoré objaví tajnú záhradu a pomôže chorému bratrancoví je zaujímavý, no niektore časti sa mi zdali zbytočne dlhé. Nie som si istá, či by príbeh zaujal detského čitateľa.

 ★ ★ ★

 príjemne strávený čas

 

 

 Isaac Asimov - Nadácia

Podľa popisu ide o kultovú sci-fi sériu, ktorá u nas vychádza pri príležitosti stého výročia narodenia autora. Kniha napísaná pred 70 rokmi nepôsobila vôbec zastarane. Vedecké technológie, vesmír a sci-fi tu skôr boli len kulisou. Skôr ide o politické intrigy a prechytrácenie protivníka. Teším sa na ďalšie diely.

 

 ★ ★ ★

 príjemne strávený čas

Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky