Prečítané | október a november

Po dlhšom čase sa na blogu opäť objavuje článok s mojimi dojmami z pár prečítaných knižiek. Moji milí knihomoli, zoberte si teda šálku kávy alebo čaju a inšpirujte sa mojim výberom kníh. Niektoré z nich by mohli byť i vhodným vianočným darčekom.

Prečítala som celkovo päť kníh. Vo  všetkých prípadoch ide o pravé nefalšované papierové knihy. Čítačka Kindle zatiaľ odpočíva, no jej čas tiež ešte príde. Darilo sa mi držať i môjho zámeru - čítať cudzojazyčnú literatúru i keď v tejto oblasti je stále čo zlepšovať.


Fredrik Backman - A každé ráno je cesta domov dlhšia a dlhšia

Starý otec, stará mama, syn, vnuk, vôňa hyacintov a priestor, ktorý je každým dňom menší. Takýmto popisom láka vydavateľstvo čitateľov, aby siahli po novele obľúbeného švédskeho autora. V krátkej novele nájdete rozhovory dedka s vnukom Noahom o živote, o vesmíre, o spomienkach na babičku a o obavách, že si na ňu nebude môcť spomenúť. Spomienky blednú vplyvom jeho choroby. Dojemná kniha o lúčení, ktorá zaujme každého fanúšika Backmanovho empatického štýlu písania. Škoda, že kniha nevyšla aj v slovenčine a zatiaľ som nenašla ani informáciu, že by to bolo v pláne. Môžete však siahnuť po českom vydaní. Ja som si rozhodne musela rozšíriť moju zbierku Backmanových kníh.

★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť 

Vojtěch Matocha - Prašina

Prašina je tajuplné miesto v Prahe, kde už dlhé roky nefunguje elektrina. Lampy nesvietia, električky nechodia, mobil nemá signál. Skvelý námet pre teenegerský román.  Záhadu Prašiny majú rozlúštiť traja kamaráti, z ktorých však nakoniec kamarátmi zostanú len dvaja. To len tak na okraj, ak by mal niekto asociáciu na Troch pátračov. Záhada má nakoniec logické vysvetlenie a o žiaden mysteriózny jav nepôjde. Celý dej je ilustrovaný krásnymi čiernymi obrázkami Karla Osohu. Napriek celkovému nápadu i grafike knihy ma však niečo pri čítaní rušilo. Niečo mi bránilo vychutnávať si celkový dej a atmosféru románu. Nakoniec som to pripísala ešte "nevypísanému" trochu kostrbatému štýlu písania. Predsa len ide o autorovu prvotinu. Aktuálne však čítam už druhý diel a musím povedať, že tam sa už štylistika autora zlepšila.
★ ★ ★ ★
 rozhodne treba prečítať


Patrick Ness - Noc žeriava

Noc žeriava aktuálne valcuje instagram. Nečudo, pretože obal je naozaj fotogenický. Štýl písania by som však označila ako umelecký opis s množstvom metafor, čo nie každému čitateľovi musí vyhovovať. Navyše ak hneď na prvých stranách narazíte na umelecký opis vykonávania potreby. Žiaľ knihu sa mi nepodarilo dočítať a vzdala som to približne na 130 strane. Škoda.

nepodarilo sa dočítať



Záchranár Viliam Dobiáš - Zabíja nás ľahostajnosť k sebe i druhým

Edíciu kníh Inšpirujúci mám veľmi rada a odporúčam ju všade, kam chodím. Z môjho pohľadu ide o motivačné knihy, ktoré motivujú rozhovormi s reálnym ľuďmi. Čo sa nedá povedať o pseudomotivačných knihách samozvaných psychológov. Nuž, ale každého baví a motivuje niečo iné. V tomto prípade ide o knihu rozhovorov s mužom, ktorý 40 rokov slúžil na záchranke a zároveň sondou do liečby tela ale i duše.
★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Salezián Marián Valábek - Ísť do manželstva je odvaha a risk

Rozhovory založené na dlhoročnej skúsenosti s prípravou párov na manželstvo a s riešením kríz a problémov manželov. Kniha nie je morálnym výkladom, ale radou a inšpiráciou. Kniha, ktorá inšpiruje, motivuje a posúva.


★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť




Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Dona Mariána Valábeka poznám, chodievam do kostola kde pôsobí a občas aj na spoved k nemu. Najviac ma zaujala tá predpolsedná kniha od Dobiáša.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vidím, že nie som jediná, ktorá sa rozčítala v poslednej dobe :) Super tipy na knihy, ja akurát čítam Matta Haiga - Notes on a nervous planet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jů, bezva, konečně jsem našla někoho, kdo taky čte v němčině! A ještě k tomu Backmana! Získala sis mé plné sympatie! :D Jaký máš vůbec vztah k němčině? :)

    Měj se hezky!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky