Prečítané | február

Môj januárový knižný denníček vás podľa počtu zobrazení a aj podľa reakcií vcelku zaujal, takže som sa rozhodla o nič vás neochudobňovať a v tejto sérií článkov pokračovať. Vo februári som spravila väčšiu čistku mojich sociálnych sietí. V sledovaní som si nechala naozaj len tie blogy a profily, ktoré sú pre mňa inpširatívne a prínosné. Tým pádom som získala viac času, ktorý môžem venovať napríklad i knihám. Teším sa, že som sa k tomuto kroku odhodlala a aj to je dôvodom, že sa mohla ponoriť do šiestich knižných príbehov.

Vo februári sa mi podarilo prečítať šesť kníh. Stále ide prevažne o zásoby, ktoré som v priebehu minulého roka nakupovala a zakladala do domácej knihovníčky. Z toho dve som čítala už po druhý raz a jedna knižka bola úplne nová.


Karen Cleveland - Musím to vedieť

Knihy so špionážnou tématikou celkom nespadajú do môjho čitateľského zamerania a ak si dobre pamätám, tak som ju kúpila kvôli tomu, že bola v celkom výhodnej zľave. Text mal veľké písmenka, veľké riadkovanie, dobre sa čítala a tým pádom som ju zvládla za jedno popoludnie. A aký je hlavný motív knihy? Hlavná hrdinka ako zamestnankyňa CIA zistí, že jej manžel je ruským špiónom. A vtedy to začne. Vivian si kladie otázku ako reagovať, čo povedať. Záver knihy zostáva otvorený. Je to príjemná oddychová kniha na zabitie nudy, ale nič zásadné vám zase do života neprinesie.
★ ★ ★
 príjemne strávený čas


Lenka Hlinková - Ženský algoritmus

Je vo svojej podstate motivačnou knihou, ktorá ma smerovať k tomu, aby viac žien pracovala v IT sfére. Nájdete v nej objasnenie pojmov, ktoré sú v tejto sfére bežne používané, rady ako napísať životopis a ako sa pripraviť na pohovor, ako prežiť v IT sfére a hlavne podrobný a zrozumiteľný popis IT pozícií. Kniha je fajn a dokáže človeka inšpirovať a obohatiť, ale povedzme si pravdu, naozaj to nie je tak, že takmer každá žena môže pracovať v tejto sfére. To je podľa mňa utópia. Po knihe som siahla už opakovane, a to najmä kvôli kapitole popisujúcej náplň jednotlivých pozícií. Z tohto dôvodu sa knihu oplatí i vlastniť v domácej knihovníčke.
  ★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť


Stephen Chbosky - Das also ist mein Leben

Kniha vám asi bude známa pod slovenským prekladom Charlieho malé tajomstvá. Ide v podstate o teenegerskú literatúru písanú v podobe listov, ktoré hlavný hrdina píše priateľovi. Píše o svojich zážitkov na strednej škole, o prvom rande, o nových priateľoch a pod. Skôr asi osloví mladšiu generáciu, ale nemôžem tiež povedať, že by bola nudná alebo nezaujímavá. 
★ ★ ★
 príjemne strávený čas


Paulo Coelho - Špiónka

Už dávnejšie som od Coelha nič nečítala a na Špiónku som sa veru tešila. No žiaľ bola to des a hrôza a ani som ju poriadne nedočítala. Nebola to ani faktografická kniha, ani tam neboli zaujímavé myšlienky ako sme u Coelha boli navyknutí. Nie som si istá, či by knihu vôbec vydali, ak by tam nebolo meno od osvedčeného autora. Áno, aj som sa o Mata Hari niečo dozvedela, ale to som si mohla prečítať i pár riadkov na Wikipédií.

 nepodarilo sa dočítať


Irwin Shaw - Chlieb po vodách

Kniha začína krásnym citátom zo Starého zákona Púšťaj svoj chlieb po vode, lebo po mnohých dňoch ho nájdeš. Knihu som čítala ešte počas mojich stredoškolských čias, keď som ju mala požičanú z knižnice. Dlhšie som si ju chcela kúpiť, len žiaľ nové vydanie nejako na slovensku nevyšlo. Až sa mi teraz podaril úlovok v antikvariáte a ja mňa znovu pohltil príbeh stredoškolského profesora histórie a jeho rodiny. Ich spokojný život naruší bohatý advokát, ktorý im zabezpečí lepšie spoločenské postavanie a zároveň rozvrat rodiny. Americký sen naopak.
★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Veronika Rei - Zbožňuju te navždy

Je knižnou prvotinou Veroniky, ktorú určite poznáte z kozmetického blogu Primadonna Realness. Nie je však o kozmetike, ale o vzťahoch, o zmätenom srdci, o vôli prekonať svojich démonov a ísť za svojimi snami. Kniha zachytáva udalosti jedného (ne)funkčného vzťahu, ktoré sa udiali v priebehu jedného roka. Spočiatku som mala pocit, že knižka je ideálna na cestovanie v MHD. Prečítate kratučkú kapitolu, vystúpite, strávite deň v práci a pokračujete ďalšou kapitolou cestou domov. Kniha je však tak pútavá, že som bola stále viac zvedavá, čo sa s hlavnou postavou stane ďalej. Takže som ju prečítala na jeden šup počas jedného víkendu. Krásne ilustrácie sú ešte bonusom.Myslím, že ide o knižku, ktorá sa dá čítať i opakovane, pretože vždy si v nej človek nájde niečo iné, čo ho zaujme, v závislosti od svojej vlastnej vzťahovej situácie. Ukážku z tejto milej knižky si môžete prečítať napríklad tu.
★ ★ ★ ★ ★
rozhodne treba kúpiť



Čítali ste niektorú z kníh? Prípadne vás niektorá kniha inšpirovala?

Komentáre

  1. Zbožňuju te navždy už mám na wishliste. Z tovjho zoznamu však poznám len Špiónku, ale nečítala som ju. Môj vzťah s Coelhom skončil pri knihe Alef, to som už nezvládala :/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takové krásné knížky, špionku si chci také přečíst, ale nyní mám stop stav, než nedočtu vše nedočtené:-).

    ByGabra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Coelho je môj oblubeny ale k Špiónke som sa ešte nedostala ale ja verim že ešte tohto roku sa k nej dostanem. Ostatne knihy poznam no nemala som ešte tu cest avsak ten Irwin Chlieb po vodach vyzera ako niečo pre mňa. Tieto sondy do ludskych duši, rodinne vztahy a dumky to mozem mozem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky