Navia | šípkový olej lisovaný z plodov ruže šípovej

Jeseň nám práve vo svojej plnej kráse umožňuje obdivovať dozreté plody pichľavého kríka ruže. Tieto plody majú rozsiahle využitie od prípravy liečivých čajov, relaxačných kúpeľov až po výrobu olejov. Kým čaj alebo kúpeľ zvládne svojpomocne pripraviť vari každý, na taký pleťový olej by sme museli vlastniť lis na lisovanie olejov. Žiaden problém to však nie je. Dnes už nie je problém kúpiť hotový šípkový olej prakticky vo väčšine e-shopov. Ponuka šípkových olejov je široká avšak nie je šípkový olej ako šípkový olej. Pri výbere si môžeme vyberať nielen oleje z rôznych podruhov šípových ruží, ale i oleje lisované z celých plodov, prípadne len zo samotných semien. Skúsenosť so šípkovým olejom vyrobených čisto zo semienok som už mala. Prečo však nevyskúšať i olej vyrobený z celých šípok? Miška z e-shopu Krásna každý deň na svojej stránke vysvetľuje rozdiel medzi týmito olejmi tak, že olej čisto zo semienok je drahší ako olej z celých plodov. Pri oleji z plodov sa však zase kombinujú účinné látky zo semienok s účinnými látkami z dužiny. Toto porovnanie ma zaujalo natoľko, že som do nákupného košíka s veľkou zvedavosťou pridala organický šípkový olej slovenskej značky Navia, ktorý je vyrobený z lisovaním šípkových plodov. A ako obstál? Bola som viac spokojná s olejom zo semienok, ktorý som používala v minulosti, alebo ma zaujala táto novinka od Navie? To sa dozviete v dnešnej recenzií.


Šípkový olej Navia je balený v množstve 30 ml v tmavej sklenenej fľaši so sklenenou pipetou. Očakávala som, že pipeta bude zahnutá, tak ako to je pri skvelom argánovom oleji od rovnakej značky. Zahnutá pipeta umožňuje oveľa lepšiu aplikáciu oleja v čase, keď prípravok zostáva už len na dne fľaštičky. V prípade šípkového oleja je však pipeta rovná a tak fľaštičku treba pri naberaní oleja nakláňať. Možno sa však časom dočkáme nového obalu aj v prípade šípkového oleja.
O kvalitných šípkových olejov sa zvykne hovoriť, že by mali mať zlato-oranžovú farbu. Toto kritérium Navia spĺňa. Vôňu by som opísala ako nevýraznú, takmer nijakú. Aplikuje sa na navlhčenú pleť, ktorú výrazne farbí do zlato oranžová. Ja som z tejto vlastnosti nebola veru ani trochu nadšená. Mierne sfarbenie síce poskytoval i olej zo semienok šípky, ale pri olej z celých plodov je farba podstatne výraznejšia. Naopak kamarátka, ktorá ma pleť opálenejšiu a celkovo vlastne i tmavšiu ako ja, bola z tejto vlastnosti nadšená. Tmavšiu pleť olej farebne zjednotil o dodal jej opálenejší vzľad. Pozor však ak používate biele oblečenie alebo biele obliečky. Olej bielu látku zafarbí a prať treba na vyššej teplote ako je bežne zvykom. Vyprať sa to však dá.
Šípkové oleje sa tiež označujú ako suché oleje. Do pleti totiž rýchlo vsiaknu, no zároveň aj pleť hydratujú. Táto vlastnosť však opäť platí pre olej zo semienok. Olej z plodov vsakuje pomalšie a je o niečo mastnejší. Hydratuje však rovnako výborne. I účinok na pleť je super. Pleť pôsobila zregenerovane, omladene, farebne zjednotené. Chýbal mi však hojivý účinok na akné, ktorý som pozorovala pri olej zo semienok.
A aké je teda konečné zhodnotenie? Môžem tento olej odporučiť? Závisí od vašich očakávaní. Pre ľudí s mastnejšou a zmiešanou pleťou so sklonom k tvorbe nedokonalosti bude lepší olej lisovaný čisto zo semienok. Rýchlejšie vsiakne a má výraznejší regeneračný účinok. Ak však máte pleť normálnu až suchú, prípadne chcete zvýrazniť vaše opálenie, tak potom určite olej z celých plodov. Pleť viac hydratuje, zjednocuje, zvýrazňuje farebný podtón. Ak vás teda produkt zaujal a ste cieľovou kategóriou, môžete ho nájsť napríklad v obchodíku Krásna každý deň, kde sa v množstve 30 ml predáva za cca 11,50 €.




plusy:
  • pôsobí proti starnutiu pleti
  • pôsobí proti upchávaniu pórov
  • pôsobí proti pigmentovým škvrnám
  • zjednocuje farbu pleti
  • prírodný produkt
mínusy:
  • vsakuje pomalšie ako olej lisovaný čisto zo semienok
  • má menšiu regeneračnú schopnosť ako olej zo semienok
Celkové hodnotenie: výborný


Aká je vaša skúsenosť so šípkovými olejmi?

Komentáre

  1. Toto je článok ako šitý pre mňa. Tento olej som si zvažovala kúpiť, mala som skvelú skúsenosť so šípkový olejom Modrá púpava a tak som chcela skúsiť nejaký nový. Avšak asi by tento nebol pre mňa, to hojenie jazvičiek je pre mňa primárny cieľ pri oleji a ako píšeš, tento to nerobí. Netuším, z čoho presne bol ten olej od Modrej púpavy, nejako to nevidím ani na ich stránke, ale ten na jazvičky fungoval úžasne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky