Adventný kalendár Joik - vône

Estónska značka prírodnej kozmetiky Joik vyrába nielen skvelé kozmetické produkty, ale i rôzne voňavé vrecúška, difúzery, či sviečky. Samozrejme, že všetko na prírodnom základe, takže sa nemusíme obávať vdychovania syntetických produktov najrôznejšieho druhu. Vďaka adventnému kalendáru Joik som mala možnosť vyskúšať voňavé vrecúško s vôňou vanilky a lieskových orieškov a tiež sójovú sviečku vo verzií korenisté brusnice. Oceňujem nápad výrobcu umiestniť do adventného kalendára i voňavé produkty. Zima a najmä predvianočný čas si priam pýtajú prevoňať domácnosť nejakou originálnou príjemnou vôňou. Sviečka sa dokonca ukrývala v poslednom dvadsiatom-štvrtom políčku, takže o dekoráciu vianočného stola bola postarané.


Vonná sviečka - spiced cranberry Joik musí potešiť všetkých, ktorým záleží na životnom prostredí. Je vyrobená zo sójového vosku a umiestnená v sklenenom obale, ktorý po vyhorení sviečky možno buď recyklovať alebo mu nájsť v domácnosti ďalšie využitie. Či ho použitie na odkladanie drobností, ako svietnik, prípadne sa pustíte do výroby vlastných sviečok, je už na vás. Určite však neskončí nevyužitý v netriedenom odpade. Pochválim i vhodne zvolený font písma a minimalistický design etikety. Jemnou vôňou kyslastých brusníc v kombinácií so škoricou, kardamonom a muškátovým orieškom si môžeme zlepšovať náladu až pekných tridsať hodín. Vôňa je naozaj jemná. Cítite ju, no určite to nie je niečo, čím neutralizujete pachy po príprave nedeľného obeda. Bude tak vhodná do domácnosti s deťmi prípadne pre ľudí, ktorým výrazné a silné vône spôsobujú skôr bolesť hlavy ako potešenie. Ak sviečky používate častejšie, zrejme už viete, že ich treba nechať horieť až kým sa neroztopí všetok vosk až po okraj sviečky. Tak predídeme deformáciam sviečky a hlavne postupne vyhorí až pekne do dna, bez toho aby nám po okrajoch sviečky zostal nevyužitý vosk. Ide o peknú teóriu, no prakticky mi to funguje až pri sviečkach Joik. Doteraz pri iných značkách mi vždy po vyhorení sviečky zostalo po okrajoch množstvo nespotrebovaného vosku. I to je pre mňa signálom, že ide Joik si na výrobe sviečok dáva záležať a sú kvalitné.


Vonné vrecúško vanilka a lieskový orech Joik bolo pre mňa novinkou. Podľa popisu má slúžiť na prevoňanie menších miestností a vôňa by mala vydržať približne dva až tri mesiace. Vôňa vanilkového vrecúška je pomerne výrazná, silná a sladká. Jasne v nej dominuje vanilka, no niekde na pozadí objavujem i karamel. Kvôli dosť silnej vôni sa vrecúško neosvedčilo v menšej kúpeľni. Našlo však svoje uplatnenie vo vstupnej chodbe, ktorá je pomerne priestranná. Vôňa sa krásne rozplynie do priestoru a spríjemňuje nám každý prechod po chodbe. Proste krása. Ešte i teraz v marci je vôňa pomerne výrazná a to už od otvorenia adventného kalendára uplynuli takmer štyri mesiace. Výrobca odporúča po vyprchaní vône guľôčky povysávať vysávačom, čo by malo zabezpečiť uvoľňovanie vône do priestoru počas niekoľko nasledujúcich vysávaní. Na tento experiment si však ešte asi minimálne mesiac počkám.


Na záver článku ešte doplním, že hoci v mojej kozmetickej starostlivosti dominuje prírodná kozmetika, nebránim sa ani kozmetike konvenčnej. Pri vôňach však striktne vyberám produkty bez syntetických látok a vyhýbam sa produktom, ktoré by mohli svojim zložením dráždiť dýchacie cesty. Našťastie v dnešnej dobe už je výber naozaj bohatý a je si z čoho vyberať. A ako je s vami? Uprednostňujete prírodné produkty na prevoňanie domácnosti, prípadne ste o tom ešte nepremýšľali?


Podobné články:

Komentáre

Obľúbené príspevky