Nič pre vegánov

Recenzie na výrobky z e-shopu Krásna každý deň sa na blogu objavujú pomerne často. Niečo mi Miška pošle na zrecenzovanie v rámci spolupráce, niečo si objednávam sama. Veď z takého širokého výberu prírodnej kozmetiky sa dá vybrať produkt na každú časť tela a každý druh pokožky. Okrem slovenských a českých značiek prírodnej kozmetiky sa v e-shope už nejaký ten čas udomácnila aj estónska značka JOIK. Po dobrej skúsenosti s tónovacím balzamom a odličovačom očí, mojej pozornosti neunikla výborná akcia. Krásna každý deň ku každej objednávke akéhokoľvek výrobku JOIK pridávala do balíčka Ošetrujúce mlieko na ruky a nohy rovnakej značky. Tomu sa nedalo odolať. Veď samotné mlieko stojí cca 10 €. Takže som samozrejme nakupovala


Na značke JOIK ako prvé zaujmú obaly. Jednoduchá čierna farba, lesklý povrch, výborne zvolený font písma. To všetko pôsobí luxusne. Medzi inými kozmetickými výrobkami priam žiaria. V tomto prípade výrobca zvolil ako obal tubu, do ktorej sa bežne dávajú krémy na ruky. Konzistenciu výrobku by som označila buď ako hustejšie telové mlieko alebo ako redší krém na ruky. Vôňa je jemná, príjemná, bylinková. Mlieko pomerne rýchlo vsiakne. Na rukách zanecháva ešte chvíľu akoby takú tukovú ochrannú vrstvu, ktorá však pôsobí príjemne. Vôbec sa neotláča na papiere, takže po nakrémovaní sa hneď dá manipulovať s papiermi a spismi. Hydratácia je skvelá. Ako tak rozmýšľam nad všetkými krémami na ruky a nohy, ktoré si viem vybaviť v pamäti, tak musím napísať, že JOIK poskytuje najlepšiu hydratáciu. Okrem rúk používam výrobok aj na nohy a vlastne celé telo. Ide v podstate o univerzálny produkt. Najmä teraz v čase dovoleniek a výletov som si zvykla pribaliť túto milú tubu, a nemusela som so sebou ťahať ďalší produkty na ruky, nohy, telo. Ja teda hodnotím ošetrujúce mlieko na ruky veľmi pozitívne.
Samozrejme, že som bola zvedavá, aké zložky dokážu poskytnúť takúto extra veľkú hydratáciu. Zloženie si zvyknem pozerať ešte pred nákupom, no keďže toto bol darček k nákupu, po zložení som nepátrala. O to väčšie bolo moje prekvapenie. Okrem známych zložiek, ako sú bambucké maslo, olej z požlta farbiareského, glycerinu, či aloe, som zbadala zložku s názvom emu oil. Fúha, povedala som si. Čo to je? Je to naozaj z vtáka emu? Veď napríklad o takej konskej masti reklama hovorí, že nie je ani z koňa a ani pre kone. Tak sa začalo moje pátranie po zložke s názvom emu oil.
JOIK: quick absorbing hand lotion
INCI:
Popis:
aqua
voda
rozpúšťadlo
butyrospermum parkii fruit butter
bambucké maslo
starostlivosť o pokožku
carthamus tinctorius seed oil
olej z požlta farbiarského
      starostlivosť o pokožku
glycerin
glycerín
účinná zložka, viaže vodu
aloe barbadensis leaf juice
aloe
upokojuje
tricaprylin
olejová zložka
hydratuje a zmäkčuje
dromedarius novahollandiae (emu) oil
pštrosí olej
starostlivosť o pokožku
stearic acid
kyselina stearová
emulgátor
glyceryl stearate

emulgátor
cetearyl alcohol

starostlivosť o pokožku, chráni pred vlhkosťou
sodium lauroyl glutamate
tenzid
povrchovo aktívna látka, umývanie
sodium benzoate

konzervant
tocopherol
vitamín E
antioxidant, predlžuje trvanlivosť
parfum

vonné zložky
potassium sorbate
sorbat draselný
konzervant
benzyl benzoate

predlžuje trvanlivosť
hexyl cinnamal

vonná zložka
cinnamal

vonná zložka
alpha-isomethyl ionone

umelá aromatická zložka
limonene

vonná zložka
eugenol

vonná zložka
citronellol

vonná zložka
citral

vonná zložka
sodium phytate

chelačné činidlo



Emu oil je teda naozaj zo pštrosa. Získava sa ako vedľajší produkt zo pštrosov chovaných na pštrosích farmách pre mäso. Neviem odkiaľ odkupuje pštrosí olej JOIK, no viacero pštrosích fariem sa nachádza už niekoľko rokov aj na Slovensku či v Čechách. Preto aj ten názov článku - Nič pre vegánov. Logicky mi z toho vychádza, že ak sa niekto vyhýba živočíšnym produktov v potrave, nebude ich používať ani v kozmetike. Ja sama mäso jem. Pohrávala som sa síce istý čas s myšlienkou vegánstva a to najmä kvôli spôsobu chovu zvierat. Vzhľadom však na moje obmedzenia v stravovaní (alergia, intolerancia), by vynechanie mäsa bolo asi dosť problematické. Preto ho teda jem. Jem ho však v menšej miere a snažím sa ho nakupovať od lokálnych chovateľoch, o ktorých viem, že zvieratka chovajú humánne. Myslím, že by som pokojne ochutnala aj mäso zo pštrosa. Pri hľadaní informácií o pštrosom oleji som hľadala aj informácie o spôsobe chovu a našťastie som nič zlé nenašla. Pštrosí olej je síce na slovenské a české pomery netradičná zložka, no pokojne by som ju prirovnala k bravčovej masti, ktorá sa roky rokúce používa aj v našom priestore. 
A prečo vlastne niekoho napadlo použiť olej zo pštrosa? Pštrosí olej obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pomerne blízke tukovým zložkám ľudskej pokožky. Vo krajinách s prirodzeným výskytom pštrosov sa už dlhé roky používa pri liečbe zlomenín, reumatických bolestí, artritídy, pri kožných ochoreniach. Do pokožky vsakuje hlboko, čo posilňuje jeho hydratačný účinok. V ošetrujúcom mlieku sa nachádza na siedmom mieste v zložení, no myslím, že práve on je zodpovedný za extra porciu hydratácie. S bambuckým maslom, glycerinom či s aloe sa v krémoch a mliekach stretávame bežne a po žiadnom z nich mi nezostávala taká hebká pokožka. Takže aké je konečné rozhodnutie o pštrosom oleji? Vegáni sa pozrú po iných výrobkoch a tí čo nemajú problém s mäsom, nemusia mať problém ani s olejom.

plusy:
  • obal
  • univerzálny produkt
  • príjemná vôňa
  • rýchlo vsakuje
  • skvele hydratuje
mínusy:
  • nevhodný pre vegánov

Celkové hodnotenie: jeden z najlepších



Počuli ste už o pštrosom oleji v kozmetike?

Komentáre

  1. Viděla jsem ho už u hodně lidí, sama zkušenost nemám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite vela ludí vyuzilo akciu v e-shope Krasna kazdy den. Ja som tiez nemohla odolat.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky