Keď sa vzorka a plné balenie líšia

Základom dobre vyzerajúcej pleti je dôkladné odlíčenie. O tom niet žiadnych pochýb. Problémom môže byť, že každý si pod dôkladným odlíčením predstaví niečo iné a tiež každá pleť má iné nároky. Ja na odličovanie už nejaký čas používam štyri prípravky. Začínam micelárnou vodou, pokračujem čistiacim gélom, nasleduje prírodné mydlo s aktívnym uhlím a nakoniec tonizácia pleťovou vodou. Dôkazom, že pleť je naozaj odlíčená, je pre mňa to, že kozmetický tampón s tonikom, ktorý je posledným krokom čistenia, je už úplne čistý a tiež to, že pleť je v podstatne lepšom stave. To sa predtým, pri menšom počte prípravkov, bez použitia prírodného mydla,  nestávalo. K mydlu som sa pritom dostala celkom náhodou. E-shop mi k objednávke pribalil niekoľko vzoriek mydla Carbone od Soaphorie. Vzorky sa osvedčili a tak som si v mojom obľúbenom e-shope Krásna každý deň objednala plné balenie. Balenie vo veľkosti 100 g sa predáva za necelých 5 €. K môjmu prekvapeniu však bolo od pôvodných vzoriek dosť odlišné. Ako by šlo o dva rôzne výrobky.


Podľa oficiálneho popisu je prírodné mydlo Carbone s aktívnym uhlím od značky Soaphoria určené na čistenie problematickej pleti s ekzémami a lupienkou. Značka Soaphoria síce stále nemá certifikát prírodnej kozmetiky, no zloženie výrobkov je vždy transparentne uvedené, takže kupujúci sa môže sám v kľude rozhodnúť, či výrobok spĺňa jeho kritéria na prírodnosť. Konkrétne mydlo Carbone je tvorené vodou (auqa), ktorá sa spolu s hydroxidom sódnym podieľa na procese zmydelnenia, glycerínom (glycerin), ktorý pokožku hydratuje, sorbitolom (sorbitol), čo je cukor, ktorý pôsobí ako zvlhčovadlo a pridaním cukru do mydla výrobca dosiahne vyššiu penivosť, bambuckým maslom (butyrospermum parkii), z ktorého vznikajú jemné penivé mydla odolné voči oxidácií. Ďalšími zložkami sú sodium oleat, čo je jemný emulgátor a sodium stearate, ktorý zlepšuje konzistenciu. Aktívne uhlie (activated carcoal) účinné viaže nečistoty a kožný maz, čajovníkový extrakt (melaceuca alternifolia leaf extract) pôsobí antibakteriálne, chlorid sódny (sodium chloride) je spolu s vodou podmienkou zmydelnenia a vzniku samotného mydla, kyselina citrónová (citric acid) upravuje ph, pentasodium pentetate pôsobí ako chelačné činidlo, tetrasodium etidronate je stabilizátorom a chelačným činidlom.
Na obale mydla a tiež na stránka e-shopu sa v popise ako ďalšia zložka uvádza rakytníkový olej (hippophae rhamnoides oil), ktorý má zvláčňovať, tonizovať, vyživovať a zlepšovať pružnosť pleti. V samotnom INCI uvednom na obale mydla a ani v INCI v e-shope sa však už neuvádza. Mydlo ho teda neobsahuje.  Keď som investigatívne pátrala po príčine problému, zistila som, že zloženie mydla sa minimálne trikrát menilo. V jednom z nich bol aj spomínaný rakytníkový olej. Soaphoria teda zmenila receptúru, zmenila INCI, no uz nezmenila popisy na obale výrobkoch. Na to by si teda mohli dávať pozor.
Ak by som sa ako amatérska mydlárka mala vyjadriť k zloženiu mydla, ide o produkt, ktorý sa nedá označiť za čisto prírodný ale zároveň ani ako konvenčný. Je to niečo medzi. V receptoch prírodných mydiel sa látky ako sodium oleat, sodium stearate, pentasodium pentetate či tetrasoditum etidronate nepoužívajú. Databáza EWG však pri nich neuvádza, že by šlo o rizikové látky, takže by som to na druhej strane až tak kriticky nevidela.

Ako som už v úvode spomenula, najskôr som mala možnosť vyskúšať dve vzorky. Každá z nich vydržala minimálne mesiac. Minimydielka boli jemné, nevysušovali pleť, dôkladne čistili. Pena bola síce sivá, no na umývadle, na rukách a ani na pleti nezostáva žiadna čierna farba. Po skúsenosti so vzorkami som si objednala plné balenie. To ale bolo dosť iné. Na pleti škrabalo, bolo drsné, pena výrazne farbila umývadlo. Pri detailnejšom pohľade som zistila, že problémom je čierne uhlie, ktoré sa asi v 3 mm vrstve usadilo na spodku mydla. Je to prirodzený proces, že ťažšie častice klesajú ku dnu a ani ja by som to pri výrobe mydla nevedela vyriešiť inak. Zrejme by som však takéto mydla nepúšťala do predaja a usadenú vrstvu odrezala. Približne tri týždne som mydlo trpezlivo používala a čakala, že problematická vrstva sa spotrebuje. Tá však nie a nie sa minúť. Nuž došla miera trpezlivosti a spomínanú vrsvu som odrezala a vyhodila. Mydlo je zrazu príjemné, jemné. Také ako som ho poznala zo vzoriek. Čítala som však aj dve recenzie, kde užívateľky práve túto usadenú vrstvu chválili. Dokonca sa sťažovali, že po jej minutí už mydlo nebolo také účinné. Tak si vyberte!
Aké je moje konečné odporúčanie? S mydlom som spokojná. A to aj napriek tomu, že zrejme nejde o čisto prírodný produkt a vrstvu usadeného uhlia som musela odstrániť. Pozitíva prevážili tieto moje výhrady. Mydlo odporúčam a sami môžete vyskúšať, čo spravíte s usadenou vrstvou.

plusy (po odstránení usadenej vrstvy aktívneho uhlia):
  • jemné
  • nevysušuje
  • dôkladne čistí pleť
  • nefarbí umývadlo
  • vydrží veľmi dlho

mínusy:
  • netradičné zloženie (vzhľadom na mydla vyrobené metódou za studena)
  • usadená vrstva čierneho uhlia, ktorá škriabe pokožku a farbí umývadlo
Celkové hodnotenie: výborné

Odličujete pomocou prírodných mydiel? Aké je vaše obľúbené?

Komentáre

  1. Také mi někde přibalili vzoreček tohoto černého čistícího mýdla. Četla jsem na něj hodně slov chvály a uvažuji o koupi celého balení. Čistím se podobně jako ty, nejprve micelárka, pak čistící gel nebo pěna a nakonec tonikum. Dokud není tamponek čistý, nelezu z vany :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je zvlastne, asi je to naozaj tou zmenou zlozenia. Ja som mala aj plne balenie, ale na ziadnu takuto kontroverznu vrstvu si nespominam :) Teraz som si ho vsak uz dlhsie nekupila, nakolko mam asi 3 vzorky a pouzivam na striedacku tie s bahennym cistiacim gelom od Alverde

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Usadzovanie aktivneho uhlia moze zavisiet aj od mnozstva, ktore pridaju do receptu. Potom sa samozrejme lisia aj recenzie na vyrobky. Nastastie sa to da vyriesit odstranenim tejto vrstvy.

      Odstrániť
  3. Taky absolvuju podobný očistný proces každý večer. A s podobným počtem přípravků :-D
    S tou změnou složení je to podivné a měli by si v Soaphoria dávat bacha, aby tyhle "detaily" uhlídali... Já takhle dumala nad změnou (složení? Postup výroby?) u květových vod, které mě při posledním nákupu nepříjemně překvapily. Bebe

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Minimalne by na zmenu zlozenia mohli upozornit. Alverde dava vzdy novy oznam, ze ide o novu recepturu. A robia tak aj niektore dalsie znacky.

      Odstrániť
  4. To je veľmi zaujímavé s tou usadenou vrstvou. Mydlo mám už nejaký čas v hľadáčiku. Len spotrebovať mydlo na tvár je pre mňa fakt umenie. Momentálne používam africké a to fakt ide o mikrogramoch :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mydlá používam stále ako posledný krok po odlíčení a tiež ráno na čistenie pleti. Mala som aj jedno od Soaphorie, no keďže som človek zaťažený na voňavé produkty, tak som sa vrátila k mojej klasike od Dove.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vone mam rada, no u mna nie su prioritou. Viem si vsak predstavit, ze u Teba doma musi vonat komplet cely byt :-)

      Odstrániť
  6. Fuu, na začiatok som sa trošku zľakla, keďže mi vo vzorke vyhovovalo a chcela som ho objednať aj vo väčšom. Takže teraz sa nemusím báť, a ak mi tiež nebude vyhovovať tá vonkajšia vrstva, urobím to ako ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite objednaj. Prisposobis si ho tak, ako Ti bude vyhovovat.

      Odstrániť
  7. Na pravidelne používam uhľové Mydlo z farmy a nedám naň dopustiť, vlastne všetky Mydlá z farmy sú skvelé. Soaphoria mydlá mi na pleť vôbec nevyhovujú, príliš vysušujú. Včera som sa dozvedela, že uhľové robí aj Musk, tak si ho chcem objednať, ale zákon schválnosti sa opäť raz potvrdil, pretože je momentálne vypredané. :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri vybere som vahala prave medzi Soaphoriou a Mydlom z farmy. Vyhrala to Soaphoria vzhladom na dobru skusenost so vzorkou. Ked sa raz minie dam samozrejmevsancu aj Mydlu z farmy. Od Musk som mala mydlo Pan bozsky, ktore ma aj ciernu uholnu zlozku, no velmi farbilo.

      Odstrániť
  8. perfektne napísaná recenzia, takto by to malo byť :) páči sa mi, že takto pátraš po zloženiach, značky by si mali dať na to pozor a treba na to upozorňovať. Heh no a veru asi každý musíme vyskúšať sám, či nám tá usadená zmes vadí alebo nie :D
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky