Ručne vyrábané mydlo z Mydlárne u slečny Kaplánovej

Pred časom mi prišiel e-mail s ponukou na vyskúšanie ručne vyrábaných mydiel a následného napísania recenzie. E-mail prišiel z novozaloženého e-shopu s originálnym názvom Mydláreň u slečny Kaplánovej. Ako amatérska mydlárka niečo o výrobe mydla viem a viem aj, aké je náročné vybaviť všetky formality, aby sa mydlá a celkovo kozmetika vôbec mohli predávať. Nestačí mydlo vyrábať v záhradnej kuchyni, tak ako to robievam pre vlastnú spotrebu ja. Ak chce niekto mydla predávať, musí zariadiť a vybaviť množstvo povolení. Od hygienou schválenej výrobne, cez označovanie zloženia výrobkov, registrácie výrobku, používania schválených ingrediencií až po otestovanie bezpečnosti výrobku. Určite to dá poriadne časovo i finančne zabrať. Vynaložená námaha na vytvorenie novej značky a nového e-shopu bola jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla dať výrobkom priestor na blogu. Druhým dôvodom bolo to, že som chcela vedieť ako vyzerá mydlo, ktoré prešlo schvaľovaním a testovaním a ako sa líši od mydiel, ktoré vyrábam ja sama. Z ponuky e-shopu som si vybrala na vyskúšanie mydlo s krásnym názvom V dolinách a mydlo s ešte krajším názvom Pán božský. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na prvé z nich.


Ručne vyrábané mydlo V dolinách sa predáva za 4,30 €. Má hmotnosť cca 100 g a príde zabalené v ekologickom papierovom obale. Veľkosť je na mňa príliš veľká. Preto ešte pred prvým použitím som ho prekrojila na polovicu a vytvorila si tak dve menšie mydielka, ktoré lepšie padnú na ruky.
Mydlo sa skladá zo zmydelného olivového oleja, zmydelneného kokosového oleja, zmydelného slnečnicového oleja, zmydelneného bambuckého masla, glycerolu, esenciálneho levanduľového oleja, extraktu z kvetu levandule lekárskej, extraktu z listov žihlavy dvojdomej, vody, kvetov levandule lekárskej, listov žihľavy dvojdomej, titanium dioxidu, linaloolu, geraniolu a limonene.
K zmydelneniu dochádza v dôsledku chemickej reakcie kyselín v podobe olejov so zásadou v podobe roztoku hydroxidu sodného. Tak vznikne soľ mastných kyselín (mydlo) a glycerin. Použité suroviny ako olivový, kokosový a slnečnicový olej sú taká klasika pri výrobe domáceho mydla. Mydlá s olivovým olejom sú jemné a dobre čistia. Kokosový olej podmieňuje dobrú penivosť. Slnečnicový olej podmieňuje vznik mäkšieho mydla. Bambucké maslo považujem za menej tradičnú surovinu pri výrobe mydla. Toto maslo ovplyvňuje najmä vznik veľmi bohatej a jemnej peny. Esenciálne oleje prirodzene obsahujúce aj linalool, geraniol a limonene, dodali mydlu jeho jemnú vôňu. Čiastočky levandule a žihľavy pôsobia na pokožku ako jemný peeling. Titanium dioxid je prírodným farbivom, ktoré upravuje farbu mydla. V podstate by mal mydlo vybieliť. Túto zložku by som ja asi pri výrobe nepoužila. Na farbe mydla sa aj tak výrazne neprejavil, takže pre mňa je táto zložka zbytočná.
Kombináciu týchto látok vzniklo príjemné mäkké mydlo, ktoré vytvára pomerne veľa peny, skvele čistí aj väčšie znečistenie a vďaka glycerolu, ktorý vznikol pri výrobe mydla nevysušuje pokožku. Možno ste niektorí nevedeli, že pri priemyselnej výrobe mydla sa tento vedľajší produkt odstraňuje a predáva ďalej, do ďalších kozmetických produktov, kde na seba viaže vodu a tak zvláčňuje pokožku. Pri výrobe domácich mydiel tento glycerol zostáva ďalej priamo v mydle a tak tieto mydla pokožku nevysušujú. Mydlo obsahuje výťažky z levandule a žihľavy a taká je aj ich vôňa. Je jemná, z mydla ju cítiť počas celého používania, no na ruky neprechádza. Polovica recenzovaného mydla vydržala približne tri týždne. Celé mydlo tak predpokladám vydrží 5 - 6 týždňov, čo je dobrá výdrž. Keďže ide o ručne vyrábané mydlo, nečakajte oblé hrany, resp. presne vodorovné rezanie mydla. Treba brať do úvahy, že ide o ručne vyrábaný výrobok, aj keď aj tu by sa mydlo dalo presne rovno orezať, avšak vznikol by pri tom odpad. Po dvoch dňoch používania sú tieto hrany aj tak vyhladené.
Výhradu mám akurát voči stabilnosti mydlá. Ak je mydlo používané častejšie, napríklad vo väčších domácnostiach alebo pri návštevách, začne byť vplyvom vody mazľavejšie. Pre väčšie domácnosti by som teda vybrala iné mydlo. Pre všetkých ostatných tieto mydla rozhodne odporúčam. Odkedy som vyskúšala ručné vyrábané mydlá (či už vlastné alebo kúpene), tie chemické koktaily za tridsať centov z drogérie už ani mydlom nenazývam. Všimnite si zloženie takéhoto chemického výrobku. Určite tam nenájdete ani stopu o prírodných olejoch. 


plusy:
  • ručne vyrábané mydlo z prírodných surovín
  • veľmi dobre pení
  • čisti aj veľké znečistenie
  • okrášli kúpeľňu
  • vhodné ako zaujímavý darček
  • výrobok od lokálneho výrobcu
 mínusy:
  • mazľavosť pri veľmi častom používaní

Celkové hodnotenie: výborné

Ešte vám napíšem jednu vychytávku. Keď je už mydlo príliš maličké, aby sa dalo používať a nechcete ho zároveň vyhodiť, dá sa použiť na čistenie kozmetických štetcov. Zvyšok mydla si dám do dlane, namočím ho, a štetcom prechádzam po dlani, čím sa vytvorí bohatá pena. Konkrétne toto mydlo V dolinách čistilo kozmetické štetce úplne skvele.

Čo si myslíte o takýchto ručne vyrábaných mydlách? Ak ste ich skúšali, vrátili ste sa ešte k tým konvenčným z drogérie?


Ďakujem e-shopu MusK za zaslenie výrobku na zrecenzovanie.

Komentáre

  1. Mydlám nejak veľmi neholdujem. Momentálne mám jedno s arganovým olejom ručne robené, takú tú klasiku z drogérie nepoužívam už dlho... a mydielka z Musk ma čakajú doma, jupí :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mydlo s arganovym olejom bude asi patrit k tym drahsim. Mne by asi bolo luto pouzit arganovy olej do mydla :-)

      Odstrániť
  2. Já mám mýdla hlavně v prádle, krásně provoní skříň. Ale tuhé mýdla používám většinou jen když někam cestuji, protože jsou skladná a hlavně se nemusím bát, že se mi někde vytečou, a nebo jejich obal praskne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne aj ja mam v skriniach mydla na prevonanie :-)

      Odstrániť
  3. Moc hezká recenze. Líbí se mi, že jsi rozebrala i složení a všechno vysvětlila. Mýdla mě zaujala a těším se na další recenzi. Tuhá mýdla obecně docela používám. Obvykle od značek Lush nebo L´Occitane.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :-) Lush ani L´Occitane som neskusala. U L´Occitane ma vsak nedavno prekvapila ich predajna (ne)strategia. Kupovala som toaletnu vodu a ocakavala som, ze tak ako pri nakupe inej drahsej kozmetiky dostanem ked nie zlavovu poukazku na dalsi nakup, tak aspon nejaku vzorku. A ono nic. Takze na mna dojem neurobili. Nabuduce nakupujem v duty free shope aj do zasoby.

      Odstrániť
  4. Ja konvenčné mydla z drogérie vôbec nepoužívam, na ruky preferujem skôr tekuté mydlo (kupujem Alverde a nedávno som skúsila novinku Method). Nedávno bola súťaž na FB biobeauty a podarilo sa mi vyhrať Pána Božského. Tak sa teším keď dorazí a čo na ňho môj drahý povie :) on je najväčší kritik mydiel u nás doma - používa mydlo ako do sprchy, tak na bradu aj na vlasy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to by si mohla nechať Drahého napísať recenziu. Mužský pohľad by bol určite zaujímavý :-)

      Odstrániť
    2. Áno, už som mu to spomínala. Jeho najobľúbenejšie je tuhé kastílske, tak som chcela aby napísal. Ale veľmi sa zatiaľ do toho nehrnie. Navrhnem opäť :)

      Odstrániť
    3. Minimálne by mohol diktovať :-) Ja to robím tak, že si zapisujem komentáre. Pri Pánovi božskom mám už dve dobré poznámky a to ho máme v kúpeľni len druhý deň. Zverejním v recenzií :-). Kde kupujete kastílske mydlo? Keď som si vyberala mydla na testovanie, pozerala som sa aj po kastílskom, ale zatiaľ ho v Mydlárni nemajú :-(

      Odstrániť
    4. Práve pozerám, že som sa pomýlila :/. Marseillské používa biele. Kastílske som mu chcela kúpiť, ale tuhé som zatiaľ nezohnala, len tekuté. To majú na bionatural. Ospravedlňujem sa.

      Odstrániť
  5. Poslední dobou mám moc ráda tuhá mýdla. Mám ráda mýdla Lush a Loccitane. Měla jsem i od Alverede s verbenou a to se mi brzy rozmočilo. Ale sprchové gely také používám ráda :) Jinak mýdla kupuji i v drogerii. Věřím ale že ta ručně vyráběná jsou lepší :)
    Líbí se mi mýdlo pan božský!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vzhladovo je velmi pekne. Uz ho pouzivam a urcite coskoro zverejnim recenziu.

      Odstrániť
  6. Mydlá mám veľmi rada, úplne som si na ne po prechode na prírodnú kozmetiku zvykla :) Navyše sú mi strašne sympatickí takíto lokálni výrobcovia s handmade kozmetikou :) Jediné, čo ma prekvapilo, je obsah titanium dioxidu, s ním som sa v mydle ešte nestretla...

    Girl Goes Bio

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatial ani ja. Pre mna je to latka navyse, ktoru by som ja nepouzila. Jej ulohou je mydlo vybielit.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky