Ako sa starám o pleť

Základom peknej pleti je dôkladné odlíčenie, dočistenie a následná hydratácia. Odkedy dôsledne dodržiavam tieto kroky, stav mojej pleti je v oveľa lepšom stave. Ďalšie zlepšenie som zaznamenala, keď som prestala používať kozmetické výrobky od jedného výrobcu, resp. nie všetky výrobky v starostlivosti o pleť sú určené na pleť mastnú a problematickú. Pri používaní výrobkov určených na môj typ pleti bola pleť často vysušená. Preto sa snažím kombinovať výrobky určené na zmiešanu a mastnú pleť s výrobkami na pleť normálnu či citlivú. Nájsť však správnu kombináciu výrobkov chce veľa skúšania. Preto som sa rozhodla písať z času na čas na blog články o mojej aktuálnej starostlivosti o pleť. Možno to niekomu pomôže a aj ja sama budem vedieť, k čomu sa môžem vrátiť.


Ráno pleť čistím od zvyškov kozmetických prípravkov a od nečistôt, ktoré pleť počas noci vylúčila pomocou čistiaceho pleťového gélu na tvár od Nuxe. Gél je primárne určený na pleť suchú a citlivú, no vyhovuje aj mojej zmiešanej až mastnej pleti. K pleti je jemný, nevysušuje ju, dobre sa oplachuje. Bonusom je výrazna vôňa medu, ktorá mi ráno dokáže zdvihnúť náladu. Nasleduje krém na oči od Alverde vo verzii Ibištek. Ide o stredne hutný krém, ktorý oči dobre hydratuje a nerobí problém pri nanášaní make-upu. Bonusom je príjemná vôňa, ktorá ale nie je príliš intenzívna aby nedráždila oči. Pleť hydratujem mojim obľúbeným krémom Annemarie Börlind z radu Purifying Care. Používam ho vari už v štvrtom balení a stále som s ním spokojná. Ide o krém určený na mastnú pleť. Je pomerne ľahký, rýchlo vsakuje, dobre hydratuje. Pleť je po ňom v dobrom stave a hlavne dobre sa naň nanáša make-up. Ak viem, že domov prídem až neskoro večer používam aj podkladovú bázu bez obsahu silikónov Beauty Flash Balm od Clarins. Nádherne vonia. Najkrajšie zo všetkých krémov a báz, ktoré som mala. Predĺží výrdž make-upu a hlavne neupcháva póry.


Večer treba klásť dôraz na dôkladné odlíčenie. To začínam micelárnou vodou od Biopha. Dokáže pekne odlíčiť oči i make-up. Nelepí, v očiach neštípe, no ak sa náhodou dostane na pery, zanecháva horký pocit. Preto ju nepoužívam ako posledný krok v odličovaní, ale ňou začínam. Ak by som ju používala nakoniec, určite by som ju oplachovala vodou. Dočistenie realizujem odličovacím gélom do Nuxe, ktorý používam aj pri rannom čistení a pleť následne tonizujem Borievkovým pleťovým tonikom od značky Karel Hádek. Tonikum stiane naozaj aj posledné zvyšky nečistôt, uzavrie póry a stiahne prípadne opuchy. Pleť je príjemné osviežená.
Po vyčistení nasleduje starostlivosť o pleť. Na oči znovu používam očný krém Alverde s výťažkami s ibišteka, ktoré používam aj ráno. Mojím najnovším objavom je Ružová voda od Purity Vision, ktorú používam ako podklad pod argánový olej. Doteraz som používala buď klasickú vodu z vodovodu alebo dermálne vody. Rozdiel je viditeľný. Ružová voda citeľne hydratuje a upokojuje. Akurát rozprašovač by mohol byť lepší. Nasleduje argánový olej Arganeol od Sagrada Natura. Spočiatku som mala obavy, ako bude spolupracovať s mojou zmiešanou a mastnou pleťou, ale rozumejú si skvele. Nevsiakne síce do pleti úplne, ale pri večernom použití to nevadí. Pleť viditeľne regeneruje a upokojuje aj vznikajúce akné. Po návrate od kozmetičky býva moja pleť pár dní podráždená, ale teraz s použitím argánového oleja som sa tomu vyhla. Často sa hovorí, že argánový olej smrdí, ale tento je takmer bez vône.


Nasledujú prípravky, ktoré používam príležitostne podľa potreby. Približne raz do týždňa aplikujem pleťovú masku na problematickú pleť od Dulcie. Je v podobe prášku a zmiešava sa s vodou. Nevysušuje pleť a vytiahne z nej nečistoty. Užívam si posledné gramy tejto masky, lebo Dulcia ju nahradila inovovanou verziou. Ak sa mi vytvorí akné, na hojenie používam zinkovú mastičku od Dulcie. Dokáže urýchliť proces hojenia, príjemne vonia levanduľou a ak jej nepoužijem príliš veľa, dá sa rozotrieť do stratená. Teraz sa predáva v novom obale, ale zloženie by malo byť rovnaké. Keď si spomeniem, čo je možno raz za dva týždne, používam peeling s morskými riasami od Alverde. Má malé zrná, nedráždi pleť a dobre sa oplachuje.


Ako tak pozerám na všetky tie výrobky, prevažuje prírodná kozmetika. Z konvenčnej sú tu akurát Nuxe, Biopha a Clarins, ktoré však tiež obsahujú viaceré prírodné zložky a vyhýbajú sa najviac kontroverzným látkam v kozmetike.

Máte skúsenosť s niektorým z výrobkov? Poradili by ste iné postupy v starostlivosti o zmiešanú a mastnú pleť?

Komentáre

  1. Ja som kedysi používala tiež také veľké množstvo rôznej kozmetiky a potom som ju zminimalizovala a prešla úplne na prírodnú. Vtedy sa mi zmenila pleť zo zmišanej s mastnou t-zónou sa stala normálna až citlivá. Na odlíčenie používam oleje a vodu, ráno a večer kvetinové vody a oleje :)

    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru ako píšeš, používaš prevažne prírodné produkty, ale nečudujem sa ti, sama už nejaké skúšam a s väčšinou som spokojná. Ružovú vodu som začala teraz používať tiež, no veľmi som jej zatiaľ na chuť neprišla. Najviac ma zaujal gél Nuxe, už som o ňom počula, že je veľmi dobrý, dokonca sa vraj dá zmiešať s olejom a tak sa dá tiež odlíčiť pleť, takže si ho asi kúpim. Na to akné mne zaberá fluid od Alverde s bahnom, po ňom je pleť v perfektnom stave, avšak musí sa používať dlhšie aspoň také dva týždne aby bolo vidieť efekt. Teraz v zime som ho odložila, tiež je moja pleť suchšia a potrebuje skôr hydratovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na fluid od Alverde sa uz dlhsie chystam. Alverde je cenovo priazniva a dostupna znacka.

      Odstrániť
  3. Je super, že používáš přírodní kosmetiku! produkty vyzkouším, protože mám taky mastnou a problematickou pleť! Já používám teatree řadu od The Body Shop a nevysušuje mi pleť, což je super. BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Znacku The Body Shop nepoznám, no cajovník som pouzivala od inych znaciek. Na mastnu plet je skvely.

      Odstrániť
  4. Micelárku od Biopha jsem též používala a určitě se k ní zase vrátím!:) Zkoušela jsem i růžovou vodu, ale za mě teda nic moc:/
    Sim in the Bubblegum
    VÁNOČNÍ GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ta dulcia mastička sa mi páči už tieto produkty dlhšie obkukujem, od alverde mam ešte očný krem je tiež taky celkom fajin ale v poslednej dobe sa mi začalo páčiť ked si večer na tvár nanesiem kokosový olej a vobec nemám tvár suchú ráno ani mastnú:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zinková mastička je taká prvá pomoc na takmer všetky kožné problémy. Ja kokosový olej používam prevažne len pri varení.

      Odstrániť
  6. Očný od Alverde s ibištekom som si vôbec v regálu nevšimla. A to som si myslela ,že Alverde produkty poznám naspamäť :D Musim sa naň kuknúť ,keď pomíňam zásoby doma :)

    Lavandula Diary

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak porovnam ocne kremy od Alverde, ktore som skusala (svetlikovy a s vytazkami z goji), tak tento je najlepsi.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky