Liečivé účinky lipových kvetov

Ak ste pri víkendovej prechádzke narazili na strom s prenikavou vôňou a hukotom včiel, čmeliakov a iného bzučiaceho hmyzu, určite išlo o lipu. Včely v tomto období usilovne zbierajú na lipách nektár, z ktorého vyrábajú lipový med. Vedeli ste, že strom starý 50-100 rokov poskytne nektár na približne 10 kg medu? Ten patrí po horskom mede medzi najkvalitnejšie medy. Takýto svetložltý med s príjemnou arómou lipového kvetu pôsobí v zime proti nachladeniu, horúčkam, používa sa pri liečbe dýchacích ciet, podporuje vykašliavanie a potenie. Vynikne práve v kombinácií s lipovým čajom.

čerstvo nazbierané lipové kvety


Po takomto úvode je vám asi jasné, že lipove kvety mám už nazbierané, usušené, uskladnené a čakajú na svoju príležitosť počas chrípkovej sezóny. Pomenovanie lipy - Tilia pochádza pravdepobne z gréckeho ptilon - krídlo, čím sa myslia listene v súkvetí. V naších parkoch, prípadne na okrajoch lesov môžeme nájsť najmä lipu malolistú (Tilia cordata) a lipu veľkolistú (Tilia platyphyllos). Na prvý pohľad takmer rovnaké. Pri podrobnejšom preskúmaní ich odlíšime podľa farby chĺpkov na spodnej strane listov. Lipa malolistá  ma chĺpky sfarbené do hrdzava, kdežto lipa veľkolistá ma chĺpky sfarbené svetlosivou až bielou farbou. Pre zber kvetov však toto rozlíšenie nie je až také dôležíté, lebo liečivé účinky majú obe. Zbierajú sa celé súkvetia aj s podporným listeňom. Kvety sa odporúča sušiť v tieni a v prievane. Usušia sa pomerne rýchlo a už približne po týždni ich možno uskladniť v sklenených a uzatvorených fľašiach na tmavom mieste.

usušené lipové kvety

Lipový čaj sa používa najmä pre svoje potopudné účinky pri prechladnutí a horúčkach. Určite je pre telo schodnejšou cestou riešiť horúčku vypotením sa pod perinou, ako napchávaním sa liekmi, ktoré organizmus zaťažujú. Príjemnú vôňu lipových kvetov môžno využiť aj pri relaxačných kúpeľoch. Lipy kvitnú 12-14 dní v mesiacoch jún až júl, takže tento víkend je ideálny na zber lipových kvetov. Už v lete treba myslieť na jesennú chrípkovú sezónu.





Zdroj a ďalšie informácie:
  • Banfi, E. et al. (2001):  Stomy v záhradach, v parkoch a vo voľnej prírode. Banská Bystrica : Ikar, 224 s. ISBN 80-7118-995-2
  • Kresánek, J. a Krejča, J. (1977): Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. Martin : Osveta, 776 s.
  • http://herbar.org/liecive-rastliny/rastlina/lipa-malolista-velkolista/

Komentáre

  1. Zajimavé ! :) to abych si taky někdy nasbírala :)
    dreammorebabe

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čaj si občas děláme a med jsem taky měla. Bylinky a léčivé rostlinky mám moc ráda a vždycky si o nich zjišťuji spoustu informací. BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky