Ako používať mätovú vodu?

Využitie kvetových vôd je pomerne všestranné. Môžeme ich používať ako podklad pod pleťové oleje, ako obklad na opuchnuté oči, na zafixovanie make-upu, na výrobu pleťových masiek, na tonizovanie pleti po odlíčení, na upokojenie a osvieženie pleti, či dokonca na aromaterapiu alebo v kuchyni. A pritom je kvetová voda iba vedľajším produktom, ktorý vzniká pri výrobe esenciálnych olejov. Vzniká destiláciou a to tak, že voda v destilačnej nádobe sa zohreje, vytvorená para prechádza cez časti rastliny a obohacuje sa tak o účinne látky. Po poklese teploty para prejde do kvapalného stavu a vznikne esenciálny olej a kvetová voda. Naozaj kvalitná kvetová voda má veľmi jednoduché zloženie. Okrem vodného destilátu z konkrétnej rastliny neobsahuje žiadne iné prídavné zložky. Ak teda uvidíte kvetové vody s alkoholom či inými konzervačnými zložkami, zrejme nepôjde o to najlepšie, čo môžete na trhu nájsť. 


 Vlastnosti mätovej vody

Mätová voda od značky Dulcia sa podľa oficiálneho popisu získava z čerstvých listov mäty. Tie obsahujú viac než 40 pleti prospešných látok. Vďaka ním mätová voda dokáže pleť tonizovať a sťahovať póry. Harmonizuje ph pokožky, má antibakteriálne a antispetické vlastnosti. Predáva sa v množstve 100 ml za necelých 7 €.

DULCIA -mätova voda - INCI

mentha piperita leaf water - mätova voda

Balenie, v praktickej 100 ml veľkosti, je vhodné na domáce použitie i na prenášanie v kabelke. Oceňujem tiež jemný rozprašovač, ktorý mätovú vodu rozptýli na maličké kvapôčky, ktoré rovnomerne dopadajú na tvár. Môže sa to zdať ako samozrejmosť, ale mám skúsenosť s rozprašovačmi, ktoré priam "pľuvali" kvetovú vodu na tvár. Okrem toho, že to nebolo dvakrát príjemné, tak narastala aj spotreba vody. Voda je bezfarebná, s jemnou mätovou arómou, ktorá sa pár minút po nanesení rozplynie. Určite teda nečakajte silnú vôňu mätového čaju, čo je vlastne aj dobre. Takto môžu po produkte siahnuť aj používatelia, ktorí nepatria k fanúšikom bylinných vôní.

 


 Použitie mätovej vody

  • Pleťové séra a pleťové oleje oveľa lepšie vsiaknu, ak ich nanášame na mierne navhlčenú pokožku. Ak by sme to neurobili, naša pleť by zostala poriadne mastná a pleťový olej by sme zrejme odložili na najvzdialenejšie miesto na našej kozmetickej poličke. Samozrejme môžeme použiť i bežnú vodu, ktorá nám tečie z vodovodného kohútika, no prečo nedopriať našej pleti niečo lepšie - obohatené o prírodné látky.

  • Mätova voda veľmi ľahko vyrieši problém s nepraktickým prírodným dezodorantom, ktorý má síce určite skvelé zloženie, no konzistenčne je veľmi tuhý a driape pokožku. Táto vlastnosť prírodného produktu sa môže znásobiť počas chladnejšieho ročného obdobia, kedy sú prírodné oleje a masla ešte tuhšie ako zvyčajne. Stačí však mätou vodu nastriekať priamo na produkt alebo do podpazušia a následná aplikácia dezodorantu bude hneď príjemnejšia.

  • Minerálne make-upy sú už nejaký čas neodmysliteľnou súčasťou môjho líčenia. Pleť menej zaťažujú a poskytujú pomerne vysoké krytie. Samozrejme len ak ich viete správne nanášať. V tomto prípade už samotný výrobcovia minerálnych make-upov odporúčajú pracovať s navlhčeným kabuki štetcom. Máčanie pod tečúcou vodou by asi práve najlepšie nedopadlo, no kvetová voda s rozprašovačom dokáže zabezpečiť ideálne zvhlčenie.

  • Ak pri nanášaní tekutého make-upu používate beauty blender, alebo niektorú z jeho napodobenín, tak ste určite zistili, že make-up vyzerá oveľa lepšie pri použití vlhkej hubky. Bylinná voda s praktickým rozprašovačom tento problém ľahko vyrieši.



Používate kvetové vody? S ktorým druhom a značkou ste najspokojnejšie?


Komentáre

  1. Che software usi per modificare le tue foto?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za mňa najviac top Tea Tree od Soaphorie :) zatiaľ sa k nej vraciam najčastejšie :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky