Na akom princípe fungujú samozlupovacie ponožky?

Kto by nechcel mať hladké jemné chodidlá bez toho aby pravidelne navštevoval pedikúru? Takýto efekt sľubujú samozlupovacie ponožky. Na informácie o takomto prípravku som najskôr narazila na diskusných fórach, kde ľudia na ne písali priam ódy. Neskôr sa objavili i recenzie na blogoch. Samozrejme, že som ju chcela vyskúšať. Ak čo len trochu zanedbám krémovanie nôh, hneď sa mi odmenia zhrubnutou kožou. Čiže samozlupovacie ponožky by boli pre mňa ako určené. Otázka bola, akú značku vybrať. Nechala som si poradiť od blogerky Katky, ktorá svoju recenziu publikovala približne pred dvomi rokmi. Myslím, že nie je len tak maličkosť nechať si zliezť pokožku na nohách, a dva roky je myslím dostatočný čas na to, aby sa nejaký problém prejavil. Katka teda píše blog ďalej, nesťažuje sa na nejaké problémy s pokožkou nôh a samozlupovacie ponožky si občas kúpi znovu. Ok, povedala som. Takže by to mohlo byť bezpečné a urobila som objednávku.




Najskôr vysvetlím, prečo som dala prednosť samozlupovacím ponožkám pred návštevou pedikérky. Jedno balenie ponožiek stojí niečo vyše 7 €. Ak si k tomu prirátame poštovné, dostaneme sa na sumu, ktorú platím aj u pedikérky. Celý proces ošetrenia nôh aj s ošúpaním pokožky trvá vyše dvoch týždňov. Ak zarátam čas strávený u pedikérky aj s cestou, dostanem sa na niečo vyše hodiny. Z hľadiska šetrenia peňazí a času teda ponožky výhodné nie sú. Pedikérka vám navyše ošetrí aj nechty. Ponožky na stav nechtov vplyv nemajú. Zatiaľ všetky argumenty hovoria v prospech profesionálnej pedikúry. Je tu ale jedno ale. U pedikérky sa premelie množstvo ľudí s množstvom kožných ochorení ako sú plesne, bradavice a pod. Aj napriek dezinfekcií náradia sa tieto ochorenia môžu preniesť na ďalších ľudí. To pri ponožkách nehrozí. A toto je presne ten dôvod, prečo som prestala navštevovať pedikúru, aj keď som voľakedy na ňu nedala dopustiť.
A ako to dopadlo s ponožkami? Prišli zabalené v zelenom obale. Po rozbalení som vybrala jeden pár igelitových ponožiek s trochou tekutiny. Postupovala som podľa návodu na obale. To znamená, že nohy som si umyla a osušila. Rozstrihla ponožky a nasadila ich na nohy. Keďže mi padali, natiahla som na ne ešte klasické ponožky, aby som ich zafixovala, i keď to v návode nebolo. Masku som nechala pôsobiť dve a pol hodiny. V návode sa uvádzalo 2 - 3 hodiny, takže som vybrala strednú cestu. Kým tekutina pôsobila čítala som si s vyloženými nohami knihu, no čas pôsobenia bol pre mňa dlhý. Nemohla som obsedieť. Po uplynutí čas som si ponožky vyhodila, nohy umyla a usušila a čakala na olupovanie. V návode sa uvádzalo, že stará pokožka sa má začať odlupovať počas 5 - 10 dní v závislosti na jej štruktúre. 
A takto to u mňa prebiehalo. Hneď po použití boli nohy ako po dlhom kúpeli, vymáčané so zošuverenou kožou. Nasledujúci deň sa koža jemne uvoľnila, pôsobila ako voľná vráskavá koža u veľmi starého človeka. Druhý až tretí deň bola koža extrémne hladka. Na podlahe sa mi dokonca šmýkalo. Štvrtý deň koža začína praskať, no stála sa nič neošúpava. Piaty deň je rozpraskanie pomerne veľké. Šiesty deň sa na prstoch sa uvoľňujú jemné čiastočky kože veľkosti 1 x 1 mm. Stále však neodpadávajú. Siedmy až deviaty deň koža rozpraská aj na ďalších častiach chodidla. Odpadáva však len veľmi málo. Desiaty až trinásty deň koža praská vo väčšej miere. Aby sa uvoľnila pomáham jej kúpeľmi v teplej vode a šúchaním uterákom kruhovými pohybmi. Štrnásty až pätnásty deň sa šúpanie kože relatívne skončilo, chodidlá sú jemné, môžem nosiť letnú voľnú obuv. Ďalšie tri - štyri dni sa však kde tu ešte uvoľní malý kúsok kože.
Výsledný efekt je taký, že chodidlá sú naozaj jemné. Hrubá koža a otlaky zmizli. Na nechty peeling nemal žiaden vplyv. Ak by som to mala porovnať s ošetrením u pedikérky, tak v prípade samozlupovacích ponožiek je pokožka o dosť jemnejšia. 
Napriek dobrému výsledku však sama neviem, či by som si ponožky ešte objednala. Hneď vysvetlím prečo. Olupovanie je podľa mňa dosť veľký zásah do kože a podľa mňa by na obale malo byť uvedených viac informácií ako tam je. Z obalu som sa dozvedela, že značka SKINLITE (aspoň myslím, že toto je značka) sa vyrába v Kórei. Do Európy výrobok dováža Bulharska firma a kúpila som ho v slovenskom e-shope. Popis na obale je v angličtine, francúštine a španielčine. Je tam však aj nálepka so slovenským popisom od slovenského predajcu. Z popisov sa dozvieme určenie produktu, návod na použitie, ktoré som už v recenzií parafrázovala. Dočítame sa ešte obmedzenie v používaní v prípade ekzémov, podráždenej či slnkom spálenej pokožky plus klasické upozornenia čo robiť v prípade podráždenia či vniknutia do očí. V popise mi chýba vysvetlenie toho ako ponožky fungujú. Kto rozumie zloženiu, vie si to vydedukovať aj to však až po objednávke, lebo e-shop celé zloženie neuvádza. Ďalšie informácie, ktoré by podľa mňa na takomto produkte mali byť uvedené sa týkajú použitia pre cukrovkárov, informácie po akom dlhom čase možno procedúru opakovať, prípadne či po ošetrení treba dodržiavať nejaké obmedzenia. Absencia týchto informácií znižuje moje sympatie k produktu. Na niečo viem odpovedať sama na základe zloženia a niečo budem len dedukovať.
Takže ako vlastne ponožky fungujú. Podľa zloženia vidieť, že ide o kombináciu chemického a enzymatického peelingu. Je zvláštne, že toto na obale nie je jasne napísane v žiadnom z jazykov. O chemický peeling sa starajú AHA kyseliny (konkrétne kyselina mliečna a kyselina glykolová), ktorým pomáha ešte BHA kyselina (konkrétne kyselina salicylová). Tieto znižujú súdržnosť buniek povrchovej vrstvy pokožky a obmedzujú hrúbku zrohovatenej vrstvy. Zvyšovaním väzby vody v pokožke majú i hydratačný efekt. Pozitívom je i to, že podporujú tvorbu kolagénu, čo zvyšuje pružnosť kože. Pri chemických peelingov sa však neodporúča prekročiť odporúčaný počet opakovaní ročne, pretože by to mohlo viesť k vysušeniu a následnému rohovateniu pokožky. Preto som písala, že mi chýba na obale upozornenie výrobcu, za akú dlhú dobu možno prípravok použiť znovu. Ja by som ho nepoužila skôr ako o tri mesiace, no to je len môj osobný názor. Či je to tak správne, to netuším. Na diskusnom fóre som čítala, že ďalšie ponožky pani použila po dvoch týždňoch a to je podľa mňa rozhodne priskoro. Ak ste niekedy boli na chemickom peelingu na dermaklinike, určite vás dôsledne upozornili, aby ste sa vyhýbali slnečnému žiareniu a používali krém s vysokým ochranným faktorom. Toto upozornenie mi tiež na obale chýba. Možno by sa mohlo zdať, že veď chodidiel sa to predsa netýka. Keď však chodíme v sandáloch prípadne sa opaľujeme na pláži, slnečné žiarenie dopadá i na chodidlá a nohy. 
Vysvetlila som pojem chemický a prejdeme k pojmu enzymatický. Prípravok obsahuje extrakty z pomaranča, papapaje, citrónona, jablka. Ich enzýmy pôsobia ako enzymatický peeling. To znamená, že na rozdiel od chemického peelingu už nerozpúšťa celú vrchnú vrstvu pleti, ale len stimuluje exfoliačný proces a stimuluje obnovu buniek.  V zložení sú rastlinné extrakty uvedené až za AHA kyselinami, takže vidíme že v procese dominuje peeling chemický a enzymatický ho len vhodne dopĺňa.

skinlite: exfoliačná maska na chodidlá
INCI:
Popis:
aqua
voda
rozpúšťadlo
propylene glycol

rozpúšťadlo, zmäkčuje pokožku, uľahčuje prienik látok do pokožky
lactic acid
kyselina mliečna
AHA kyselina, exfoliačné a omladzujúce účinky, rozpúšťadlo konzervant
isopropyl alcohol

konzervant, rozpúšťadlo
urea
močovina
účinná zložka, hydratuje
glycolic acid
kyselina glykolová
AHA kyselina, exfoliačné a omladzujúce účinky, rozpúšťadlo konzervant
betaine
glycin
upokojuje a zvlhčuje
anthemis nobilis flower extract
rumančekový extrakt
vonná látka, upokojuje, protizápalové účinky,
citrus medica limonum fruit extract
citrónový extrakt
vonná látka, zdroj antioxidantov,  obsiahnuté enzýmy majú jemné exfoliačné účinky
carica papaya fruit extract
papajový extrakt
vonná látka, zdroj antioxidantov,  obsiahnuté enzýmy majú jemné exfoliačné účinky
pyrus malus fruit extract
jablkový extrakt
vonná látka, zdroj antioxidantov,  obsiahnuté enzýmy majú jemné exfoliačné účinky
citrus aurantiom dulcis fruit extract
pomarančový extrakt
vonná látka, zdroj antioxidantov,  obsiahnuté enzýmy majú jemné exfoliačné účinky
salicyl acid
kyselina salicylová
BHA kyselina, protizápalové účinky, preniká do pórov a čistí ich
menthol
mentol
osviežuje, prekrvuje
peg-60 hydrogenated castor oil
hydrogenovaný ricínový olej
emulgátor, rozpúšťadlo, pomáha rozpustiť rastlinné extrakty
disodium EDTA

regulátor viskozity
fragrance

vonné zložky



Ak by som to mala porovnať ošetrenie nôh samozlupovacími ponožkami a u profesionálnej pedikérky, takmer všetko hovorí v prospech pedikúry. Je to lacnejšie, kratšie, naše nohy reálne vidí a viem nám poradiť, ošetrí nám aj nechty, nemusíme potom dodržiavať žiadne obmedzenia. Stále však zostáva to obrovské ale. Môžeme tam dostať plesne alebo bradavice a to zase pri ponožkách nehrozí. Takže sama neviem, či ešte ponožky znovu použijem. Každopádne už s ponožkami prišli aj ďalšie značky a dajú sa kúpiť aj v kamennej drogérií či lekárni. Takže možno by som skôr vyskúšala nejakú európsku značku kozmetiky. Aj keď mi je samozrejme jasné, že sa len inšpirovali Kóreou.

plusy:
  • pokožka je jemná a hladká
  • poradia si aj so silne zrohovatenou kožou
  • odstránia otlaky
  • ošetrenie prebieha doma
mínusy:
  • celý proces trvá príliš dlho
  • na obale chýba informácia či prípravok môžu používať diabetici
  • chýba upozornenie, že pokožku treba chrániť pred slnečnými lúčmi
  • nie je uvedené po akom čase možno procedúru opakovať
  • na obale nie je jasne pomenované, že ide o chemicko-enzymatický peeling
  • ošetrenie si treba naplánovať, lebo dva týždne nebudete kvôli šupinkám môcť chodiť bosí, v sandáloch či lodičkách
Celkové hodnotenie: napriek toľkým písmenkám dobré, ale chcela som to všetko vysvetliť

Skúšali ste takýto druh prípravku? Mali by ste na to vôbec odvahu?

Komentáre

  1. Takové ponožky (ale od jiné značky) jsem už jednou zkoušela a navnadila jsem na ně i ostatní členy z rodiny. Všem se to zamlouvalo, jen teda už ne tolik to odlupování kůže, která pak byla všude v ponožkách, posteli, na zemi... ale pak jsem měla chodidla jako miminko. teď už je mám zase docela hrubé a jedny "fusakle" mám doma, tak si je asi zase dám. na zimu, když se nosí ponožky, to jde, ale v létě si to moc nedovedu představit :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No v lete to bolo problematicke. Nosila som v tom case tenisky.

      Odstrániť
  2. Fíha, tak o tomto výrobku počujem vôbec prvý raz... ale že to prišlo od Kórejcov ma teda vôbec neprekvapuje.=D Na takéto čudesné prípravky sú experti, čo si budeme hovoriť. Ja osobne, vďaka bohu, problém so zrohovatelou/suchou kožou na chodidlách nemám, nikdy som ani nebola na pedikúre, hoci moja svokra robí dokonca lekársku... Zato priateľa toto trápi veľmi, tak hneď ma napadlo, že to je ako stvorené pre neho!!!... len si nie som istá či chcem jeho šupinky nachádzať všade možne =D... aj keď ho tak veľmi ľúbim... ale toto asi nie.=/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak potom jedine, ked bude na cestach. Nech supiny odpadnu, ked bude na lodi :-)

      Odstrániť
  3. toto ma vôbec neláka.pripadá mi to ako liek na predpis na pleť,kedy sa vymení koža.nesmie sa otehotnieť ešte pár mesiacov po jeho užití..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekne spracované! :) Ja by som to len doplnila, chýba tam upozornenie pre astmatikov a alergikov - kyselina salicylová, extrakty z citrusov,...

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky