Viete čím peelingujete svoju pleť?

O tom, že pravidelné používanie peelingujúcich prípravkov prináša mnohé výhody, určite viete. Pravidelným použitím peelingu môžeme odstrániť mŕtve kožné bunky a suché šupinky kože, zmäkčiť pokožku, odstrániť farebné nerovnosti pleti, znížiť výskyt upchatých pórov. Rozmýšľali ste však niekedy o tom, aké látky sú použité v mechanických peelingoch? Napíšem rovno, že prírodná kozmetika to má v tejto oblasti vskutku jednoduché. V telových peelingoch sa používajú na peelingovanie často zrniečka cukru alebo solí. Sú veľké, pokožku obrúsia, postupne sa rozpustia. Tvár si vyžaduje jemnejšie materiály. Výber je v prírode široký. Peelingy sú často založené na princípe škrupiniek z marhuľových, broskyňových, slivkových jadier, škrupín z orechov, či kávovej usadeniny. Môžeme sa stretnúť aj s minerálmi na báze kremíka. Všetko sú to ľahko dostupné a v prírode i ľahko odbúrateľné látky. Konvenčné prípravky však často nehľadajú inšpiráciu v prírode, ale vo svete plastov. A tak sa môže stať, že si pleť peelingujeme látkami s názvami polyethylene, polypropylene polyurethane a pod. Oni samé nám neublížia. Pleť obrúsia rovnako dobre ako napríklad marhuľové jadierka. Problém však nastáva s rozložiteľnosťou v prírode. Plastové zrniečka prechádzajú cez čističky odpadových vôd a dostávajú sa do riek a morí. Prostredníctvom vodných živočíchov sa môže stať, že vrátia späť k ľuďom ako súčasť potravinového reťazca. Tým, že nebudeme používať peeligny s plastovými zrniečkami, nič nestratíme. Prírodná kozmetika ponúka dnes už takú širokú škálu prírodných peelingov, že všetky druhy nevyskúšame ani za niekoľko rokov. Ja som sa dnes bližšie pozrela na peelingy od slovenskej značky prírodnej kozmetiky Navia. Tá ponúka peeligny určené na mastnú a problematickú pleť, suchú a citlivú pleť a peeling pre zrelú pleť. Čím teda peelinguje pleť Navia?


Pri verzií určenej na mastnú a problematickú pleť vsadili na peelignovacie schopnosti marockého ílu, šípkoveho peelingoveho prášku a neem prášku. Aby pevné čiastočky pleť nepoškodili, použili oleje, ktoré na mastnú pleť pôsobia antibakteriálne a antiseptický. Ide o konopný olej a lieskový olej. Celý výrobok je konzervovaný vitamínom E. Peeling na suchú a citlivú pleť si vyžiadal úplne iné zloženie. Peelingový efekt je dosiahnutý pomocou kaolinitu, šípkového peelingového prášku a prášku z kvetu lotosa. O potreby suchej a citlivej pleti sa stará púpalkový olej, jojobový olej a argánový olej. Podobne ako pri predošlom výrobku všetko konzervuje vitamín E. Zrelá pleť je pri značke Navia peelingovaná pomocou kaolinitu, šípkového peelingového prášku a ajurvédsky prášok Ashwaganda. O potreby zrelej pleti sa stará olej z jadier marhule a argánový olej. O konzervovanie sa postaral vitamín E. Všetky tri peelingy sú krásným príkladom toho, ako sa dá o svoju pleť starať aj bez použitia zbytočných plastov.


Ja mám osobnú skúsenosť s peelingom určeným na môj druh pleti. Tým je pleť mastná a problematická. O samotnom peelingu som čítala viacero pochvalných recenzií. Aj som viackrát zvažovala výber, no vždy ma odradila jedná vec. A to presne to čo vidíte na fotografií. V peelingu sú pevné zložky (marocký íl, šípkový prášok a neem prášok) oddelené od zložiek tekutých (konopný olej, lieskovcový ole, vitamín E). Peeling sa používa tak, že zložky sa zmiešajú napríklad lyžičkou a až takáto zmes sa nanesie na očistenú pleť zvlhčenú teplou vodou. Následne sa krúživými pohybmi pleť obrusuje približne jednu až dve minúty. Ja nechávam peeling vzhľadom na obsah olejov ešte krátku chvíľu pôsobiť. Zatiaľ si umyjem napríklad zuby. Nakoniec nasleduje opláchnutie peelingu. V konečnom dôsledku zmiešavanie pevných a tekutých zložiek nie je až taký problém. Len odporúčam si túto vec ujasniť ešte pred prípadnou objednávkou. To je totiž jediná vec, ktorá by vám mohla na peelingu vadiť. Inak je totiž skvelý. Ja ho volám familiárne žaburinka. Vplyvom neem prášku je zelený a jemne smradľavý. Ak ste používali niečo s neem práškom, tak tú vôňu skrátka neomylne poznáte. Peelinguje ale dôkladne. Zrná sú dosť ostré a poradia si so všetkými šupinkami, väčšinou pórou a pri pravidelnom používaní sa zjemnia aj farebné nerovnosti pleti. Aby nedošlo k podráždeniu pleti, sa starajú konopný a lieskový olej. Vyzdvihla by som najmä ten prvý - konopný, ktorý sa nachádza na prvom mieste v zložení a je ho vo výrobku teda najviac. V poslednom čase začínam objavovať jeho blahodárne účinky na zmiešanú a mastnú pleť a aj tento peeling som si vybrala práve kvoli nemu. S peelingom som spokojná a ak vám nevadí zmiešavanie zložiek, určite po ňom siahnite aj vy.

plusy:
  • prírodná kozmetika od regionálneho výrobcu
  • pekný obal
  • dôkladné peelinguje bez podráždenia pleti

mínusy:
  • je potrebné zmiešať pevné a tekuté zložky
  • vo vôni dominuje charakteristická vôňa neem prášku
Celkové hodnotenie: výborný

Premýšľali ste niekedy o tom, čím vlastne peelingujete svoju tvár?

 Ďakujem e-shopu Krásna každý deň za poskytnutie výrobku na zrecenzovanie.

Komentáre

  1. Mám ho už dlhšie vo wishliste. Nedávno som robila objednávku z Navie a objavila som kopu zaujímavých produktov. Napríklad repelent vo forme oleja :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všimla som si, že Navia inovovala sortiment. Tiež sa teším na nové výrobky. Značke veľmi fandím.

      Odstrániť
  2. Peeling používám momentálně od Isany a od Yves Rocher :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiez ho pouzivam, na striedacku s kavovym od Mark Scrub. Na tu konzistenciu som si tiez musela zo zaciatku zvyknut a troska mi vadi, ze opadava aj ked ho davam na navlhcenu plet, ale inak som velmi spokojna a urcite si ho kupim znova.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano trosku opadáva. Po pouziti treba okrem tvare oplachnut aj umyvadlo. Nejako mi to vsak nevadi :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky