Ako pripraviť bylinkový čaj
Čaj z poctivo nazbieranej a doma sušenej liečivej bylinky má úplne inú
chuť ako sáčkový čaj z obchodu. O liečivej sile bylinkových čajov ani
nehovoriac. Informácií o príprave bylinkových čajov nájdeme v rôznych liečivých herbároch a aj na internete dostatok. Ak by sme ich mali zovšeobecniť, tak mäkké časti rastlín ako sú kvety, listy a vňate sa zalievajú. Tvrdé časti rastlín ako korene a kôra sa varia. Spravidla sa používa jedna lyžička usušených byliniek na 150 ml čaju. Suché bylinky zalejeme vodou, ktorú sme predtým nechali zovrieť. Nálev sa po zaliati lúhuje 10 - 15 minút. A tu zväčša informácie o príprave čaju končia a nastáva problém ako po vylúhovaní bylinky z čaju odstrániť. Ideálne tak, aby sme si nenarobili doma neporiadok. Pamätám si, že keď som bola malá, čaj sa doma pripravoval tak, že ráno sa v hrnci uvaril bylinkový čaj, bylinky sa precedili cez sitko, čaj sa prelial do ďalšieho hrnca a priebehu dňa sa podľa potreby zohrieval a pil. Tento spôsob považujem stále za najvhodnejší a najzdravší, ale je použiteľný len v domácnostiach s veľkým počtom členov a veľkou spotrebou čaju. Čo vtedy, ak si chceme pripraviť len 1 - 2 šálky čaju za deň? Vyskúšala som viacero spôsobov, pričom každý má svoje pre aj proti. Takže poďme sa na ne pozrieť.
Všetky tri spôsoby prípravy čaju majú spoločné to, že samotnej príprave čaju predchádza nasekanie sušených byliniek v mixéry. Takto nasekané bylinky potom skladujem v uzatvárateľnej nádobe a podľa potreby používam.
V domácich potrebách sa predávajú plastové sitka na čaj. Ide o pomerne lacný výrobok a takéto sitko na čaj môžeme kúpiť už za niekoľko centov. Čaj možno pripraviť tak, že do pohára nalejeme vriacu vodu, do sitka naberieme sušené bylinky a necháme vylúhovať. Iná možnosť je dať bylinky na spodok pohára, zaliať ich vriacou vodou a po vylúhovaní čaj precediť cez sitko do ďalšieho pohára. Vzhľadom na to, že ide o plastový výrobok, ktorý prichádza do kontaktu s horúcou vodou, bude zrejme vhodnejší druhý spôsob pri ktorom je plast v kontakte s horúcou vodou kratší čas.
Výhody:
- sitko je lacné
- pri príprave čaju nevzniká neporiadok
Nevýhody:
- sitko má krátku životnosť
- čaj sitko zafarbí a je problém ho vyčistiť
- viaceré zdroje uvádzajú, že pri styku plastu s horúcou vodou sa uvoľňujú škodlivé látky
Alternatívou je použitie sitka na čaj, ktoré je vyrobené z nerezovej ocele. Takéto sitko je možné kúpiť za približne dve - tri eura. Spôsoby prípravy čaju zostávajú identické ako pri plastovom sitku. Esteticky pôsobí efektnejšie ako sitko plastové, avšak pri tomto type sitiek sa v bylinkových herbároch uvádza, že pôsobením kovu bylinky strácajú svoj účinok.
Výhody:
- sitko pôsobí estetický
- pri príprave čaju nevzniká neporiadok
Nevýhody:
- sitko postupne začne meniť farbu
- viaceré zdroje uvádzajú, že pôsobením kovu bylinkový čaj stráca liečivé účinky
Sitka nemusia mať iba klasický tvar, ale môžu byť pretransformované do podoby guľôčok, či rúrok. Takéto nerezové "kliešte" na čaj možno kúpiť za približne tri - štyri eurá. Kliešte sa naplnia čajom, ponoria sa do hrnčeka s horúcou vodou a po vylúhovaní je potrebné pracne sitko vyčistiť, pričom môže vznikať neporiadok.
Výhody:
Nevýhody:
Ďalším spôsobom sú vrecúška na čaj. Dajú sa objednať cez e-bay v prepočte možno za nejaké dve eurá. Je potrebné ich manuálne naplniť, čo však pôsobí relaxačne. Možno ako vyfarbovanie antistresových omaľovaniek. Vrecúška plním do zásoby a skladujem v uzatvárateľnej nádobe. Použitie je už potom ako pri klasických čajoch z obchodu. Vrecúško zaliať vriacou vodou a po vylúhovaní vyhodiť. Nevýhodou je to, že pri spracovaní vrecúšok môžu vznikať škodlivé látky. To isté, ale platí i pre sáčkové čaje z obchodu.
výhody:
nevýhody:
Žiaden zo spôsobov teda nie je ideálny. Ja najčastejšie používam klasické kovové sitko a najmä ráno, keď sa ponáhľam, vrecúška na čaj. Ako pripravujete bylinkový čaj vy?
Výhody:
- sitko pôsobí estetický
Nevýhody:
- sitko postupne začne meniť farbu
- pri odstraňovaní čaju zo sitka vzniká neporiadok
- viaceré zdroje uvádzajú, že pôsobením kovu bylinkový čaj stráca liečivé účinky
výhody:
- vrecúška sú lacné
- nevzniká žiaden neporiadok
- pohodlné
nevýhody:
- pri spracovaní môžu vznikať škodlivé látky
Žiaden zo spôsobov teda nie je ideálny. Ja najčastejšie používam klasické kovové sitko a najmä ráno, keď sa ponáhľam, vrecúška na čaj. Ako pripravujete bylinkový čaj vy?
Tiez rada pijem caje v poslednom case hlavne sypne a pouzivam na ne kovove sitko to v tvare gule ktore sa ponara do hrnceka aj ked tiez mi to nepripada ako zdarviu neskodny sposob no ja lepsi som neprisla.
OdpovedaťOdstrániťJa s tým mám problém najmä keď príde návšteva, lebo predsa len toľko sitiek pre všetkým nemám :-)
OdstrániťPoužívám sáčky, protože je to rychlé a jednoduché. Sypaný si kupuju pouze zelený čaj a používám různá sítka, ale přijde mi, že občas mění chut
OdpovedaťOdstrániťJsi krasna
Všetko má svoje pre a proti. Žiaľ ideálny spôsob asi neexistuje.
OdstrániťMam na to porcelanovy pohar, hore nasypem bylinky, zalejem vriacou vodou, necham vyluhovat, po par minutach vyberiem "horne poschodie", bylinky vykydnem do kosa. Ziaden neporiadok ani skodlive latky.
OdpovedaťOdstrániťNiekto ma od tohto spôsobu odradil s tým, že cez dierky sa čaj dostáva do nápoja. Každopádne však chcem vyskúšať aj tento spôsob. Ideálne by bolo, keby som našla univerzálne porcelánové "sitka", ktoré by sa hodili aj na iné hrnčeky. Vyzerá to, ako najzdravší spôsob prípravy.
OdstrániťTie "klieštikové" sitko na čaj mám aj ja, z Ikei, a nejak som si všimla že už po druhom dni používania začína chytať hrdzu :D každopádne mi kov príde zdravší ako plastové vrecúška, a aj napriek jeho malej chybičke som spokojná.. skvelý nápad na článok :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem. Kov je určite vhodnejší ako plast. Zase nie každý je taký odborník na čaj, aby vedel posúdiť zmenu chuti pri príprave s kovovým a nekovovým náradím. Videla som tiež aj bambusové sitka na čaj, ale pri nich písali, že ten bambus v čaji tiež cítiť a majú krátku životnosť.
OdstrániťTiez nie som za "luhovanie" plastovych alebo kovovych veci v horucej vode... Zvycajne nasypem caj do jednej salky, a po par minutkach cez kovove sitko prelejem do druhej salky :). Tym padom minimalizujem kontakt vody a kovu. Sackove caje inak kupujem velmi malo, najlepsie su aj tak bylinky od rodicov alebo starkej zo zahrady :)
OdpovedaťOdstrániťBylinkové záhradky sú super. Túto sezónu si chcem aj ja takú zriadiť.
Odstrániť