Domáci wellness na spríjemnenie zimných večerov

Milí čitatelia, želám Vám krásne a pokojné vianočné sviatky a ďakujem za Vašu priazeň a čas, ktoré venujete blogu Kaviareň u mačky. Teším sa na naše ďalšie virtuálne stretnutia. Na tieto sviatočné dni som si pre vás pripravila článok s typmi, ako si pripraviť na chladné zimné večery príjemný domáci wellness a verím, že sa v komentároch so mnou aj s ďalšími čitateľmi podelíte s vašimi overenými wellness typmi.


O liečivých účinkov bylinkových čajov určite nikto nepochybuje. Prečo však tieto liečivé účinky nevyužiť vo forme bylinkového kúpeľa? V Zdraví z Božej lekárne od Márie Trebenovej sa môžeme dočítať, že na prípravu liečivého kúpeľa potrebujeme plné vedro čerstvých, prípadne 200 g sušených bylín, ktoré cez noc macerujeme v studenej vode. Na druhý deň sa macerát prihreje a vleje do teplej vody pripravenej na kúpeľ, ktorý by mal trvať 20 minút. Príprava takéhoto liečivého kúpeľa je teda trochu časovo náročnejšia, ale pri dlhšej macerácií sa uvoľní viac účinných látok, ktoré liečivo pôsobia na chorý organizmus. Pokiaľ však vyslovene nepotrebujeme liečiť nejaké ochorenie a chceme vo vani iba relaxovať postačuje aj kratšia príprava. Jednou z možností na prípravu relaxačného kúpeľa je zaobstarať si plátené vrecúška, ktoré naplníme bylinkami podľa vlastného výberu. Vrecúško pevne uzatvoríme šnúrkou a hodíme do vane s teplou vodou. Vrecúško môže zostať vo vani počas celého kúpeľa a možno ho využiť aj na jemne peelingovanie tela. Vrecúško po vyprázdnení a usušení môžeme používať opakovane. Ak doma vrecúška nemáme, môžeme relaxačný kúpeľ pripraviť podobne ako čaj. Do najväčšieho hrnca dáme dve hrste sušených bylín, hrniec naplníme vodou, varíme kým voda nezačne vrieť, necháme približne desať minút vylúhovať a vylúhovaný odvar cez sitko precedíme priamo do vane s teplou vodou. Voda vo vani je zafarbená podobne ako bylinkový čaj a po celom dome sa šíri príjemná relaxačná bylinková vôňa. Ja som si svoje bylinky do kúpeľa nazbierala a usušila ešte na jar a v lete, ale sušené bylinky možno zakúpiť v lekárni, či v bylinkovom obchode. Prípadne sa dajú kúpiť aj hotové vrecúška s bylinkovým kúpeľom, o ktorých som pred časom písala recenziu a ktoré ma vlastne inšpirovali k zbieraniu byliniek a príprave vlastných kúpeľov.
bylinky
Relax vo vani môžeme okrem byliniek vylepšiť soľou, ktorá má upokojujúci a relaxačný účinok na celé telo, utišuje svalovú únavu, čistí a revitalizuje pokožku, odstraňuje z nej škodlivé látky, má priaznivý účinok pri reumatických a kĺbových ochoreniach. Svoj účel čiastočne splní i klasická soľ, ktorú máme v kuchyni, prípadne si môžeme kúpiť špeciálne kúpeľové soli. Mojím kritériom pri výbere soli do kúpeľa je, aby neobsahovala zbytočné farbivá, ktoré by zaťažovali organizmus a farbili vaňu, pričom preferujem hrubé zrniečka, ktoré sa rozpúšťajú len pomaly. Mojím kritériám vyhovuje už dlhodobo soľ z Mŕtveho mora. Konkrétne táto od jordánskej značky Kawar obsahuje auqa, maris sal, magnesium chloride, potassium chloride, sodium chloride, calcium chloride, bromide, microelemnts, pričom kilogramové balenie možno kúpiť za približne 5 €.
soľ z Mŕtveho mora Kawar
Ak chceme náš domáci wellness dotiahnuť do úplnej dokonalosti môžeme pridať pár kvapiek voňavého prírodného oleja, pričom nemusíme kupovať žiadne špeciálne vône, či prípravky. Stačí použiť telový olej, ktorý bežne používame na hydratáciu pokožky. Päť až desať kvapiek, ktoré pridáme do kúpeľa prepožičia pokožke jemnosť, hebkosť a vôňu. Momentálne do kúpeľa pridávam citrusový osviežujúci olej od značky Weleda, ktorý sa skladá z mandľového oleja, alkoholu, citrónového oleja, zmesi prírodných éterických olejov a kúpeľu dodáva príjemnú citrusovú vôňu. Plné 100 ml balenie sa predáva za približne 12 € a okrem pridávania do kúpeľov ho možno použiť na hydratáciu suchej pokožky, ktorú udržiava zdravú a pružnú.
Citrusový osviežujúci olej Weleda

Aké sú vaše osvedčené typy na relaxačný kúpeľ?

Komentáre

  1. Pěkný článek :) když se nad tím tak zamyslím, tak jsem si asi nikdy žádnou relaxační koupel nedávala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, je teda najvyssi cas zacat s relaxacnymi kupelmi :-)

      Odstrániť
  2. Super článok:)
    Ja som si nedávno napustila plnú vaňu a len tak relaxovala, je to neskutočne dobré!
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělý :) taky miluju si napustit vanu a relaxovat :)

    eL

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sice si většinou dávám sprchu,ale alespoň jednou týdně musí koupel být.Jenže se po všem osypu,takže mám z bylinek trošku obavy.Momentálně používám přísadu do koupele od Avene.Pěkné Vánoce :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiez prajem pekne Vianoce. Pokial je problem s osypovanim, tak by som asi tiez zostala pri overenych vyrobkoch.

      Odstrániť
  5. Kúpem sa veľmi máličko, preferujem skôr sprchovanie. Ale taký bylinkový kúpeľ by som snáď aj zvážila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadá to skvěle! :) Děkuju za pochvalu blogu, máš ho taky úžasný! <3
    Denisse Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Diky za tip, si e tem koupelim moc nedam, ale jednou za cas me to chytne a pak se mi tohle bude hodit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super tipy, ale ja teda tiež relaxačné kúpele nemávam. Maximálne si do vody pridám penu do kúpeľa, hh. :D
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Super, ja používam od Weledy tiež Brezový olej na celulitídu. Okrem toho, že krásne vonia, tak má aj skvelé účinky na celulitídu. Odporúčam :)

    http://www.weleda.sk/masazne-a-telove-oleje/67-brezovy-olej-na-celulitidu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Brezovy som este neskusala. Budem si pamätat, ze je fajn :-)

      Odstrániť
  10. Kúpeľ nepraktizujem nejako extra často, ale keď už tak sa snažím si vaňu napustiť niečím voňavým, donedávna do boli peny, ale odkedy som objavila levanduľovú soľ do kúpeľa tak už používam len túto, krásne vonia, tak upokojujúco, pridávam si ju aj do kúpeľa na nohy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Levandulova vona sa paci aj mne. Myslim, ze s takou vonou sa neda nic pokazit.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky