Taká menšia odysea | časť II.

V tomto sychravom jesennom počasí si už na letné horúčavy ani nespomenieme, avšak problematiku potenia riešime stále. Udržať podpazušie v stave, ktorý nebude rušiť nás a ani okolie je však teraz určite jednoduchšie. Od posledného príspevku venovanom tejto "potiacej sa" tématike došlo u mňa k zmene prípravkov. Ak si pamätáte, tak v podstate ani s jedným z nich som nebola spokojná. Tentokrát som pri svojom výbere mala šťastnejšiu ruku na výrobky, aj keď stále som svoj ideálny prípravok nenašla. 

Začnem antiperspiračným krémom Rexona Maximum Protection - verzia stress control. Podľa popisu výrobcu by mal poskytnúť najúčinnejšiu a dlhotrvajúcu ochranu proti poteniu a zápachu. Mal by byť dostatočne jemný, aby bol vhodný na každodenné použitie. Zložky aktivované stresom majú zabezpečiť preukázanú ochranu proti poteniu spôsobenému stresom. Výrobca tiež sľubuje nepretržitú celodennú ochranu proti nepríjemnému zápachu a dlhotrvajúcu vôňu. Množstvo 45 ml na Slovensku kúpite za 5-6 €, pričom napríklad v Nemecku som tieto antiperspiranty videla predávať za polovičnú sumu. Prípravok obsahuje cyclopentasiloxane, aluminum zirconium tetrachlorohydrex GLY, dimethicone, cyclomethicone, cera microcrystallina, paraffin, parfum, silica, sodium starch octenylsuccinate, maltodextrin, hydrolysed corn starch, dimethicone crosspolymer, BHT, alpha-isomethyl ionone, benzyl alcohol, benzyl benzoate, benzyl cinnamate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, cinnamal, cinnamyl alcohol, citral, citronellol, coumarin, geraniol, hexyl cinnamal, isoeugenol, limonene, linalol. Organizácia EWG to tomuto výrobku pekne "natrela". K "High Hazard" látkam patria benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, cinnamal, cinnamyl alcohol, citral, coumarin, geraniol, isoeugenol. Myslím, že odkedy sa zaujímam o zloženie výrobkov, drží tento produkt u mňa rekord v počte potencionálne rizikových látok.

Rexona Maximum Protection - verzia stress control
Rexona Maximum Protection - verzia stress control
Antipespriračný krém sa nachádza v poloprisvitnom plastovom obale, na ktorom oceňujem, že vidím,  koľko antiperspirantu mi ešte zostalo a kedy mám začať premýšľať o kúpe ďalšieho výrobku. Otočením kolieska v spodnej časti obalu sa krém dostane von a možno ho aplikovať do suchého podpazušia. Vôňa je klasická, typická pre tieto prípravky. Po aplikácií ju napriek sľubom výrobcu o dlhotrvajúcej vôni nie je veľmi cítiť. To by mi aj vadilo, lebo na to, aby som voňala určite nepoužívam antiperspriranty. Po aplikácií asi treba prípravok nechať dlhšiu dobu "zaschnúť", lebo viac ráz sa mi stalo, že pri obliekaní mi narobil biele šmuhy na tmavom oblečení a musela som sa prezliecť. Samozrejme, že som nejaké tie 3 - 4 minútky po aplikácií počkala, ale očividne je potrebný  dlhší čas. No ale veď čakajte ráno s obliekaním, keď je chladno a ponáhľate sa. A teraz to hlavné - účinok. Prípravok som začala používať ešte v lete počas najväčších horúčav a používam ho ešte i teraz na jeseň. Z hľadiska účinku môžem povedať, že ide o najúčinnejší antiperspirant (prípravok zabraňujúci poteniu), aký som kedy mala. V jeseni sa po jeho použití nepotím vôbec. V lete počas horúčav som sa síce ako každý človek potila, ale iba v miernej forme. Po spotení sa dochádza k aktivácií vôňe antiperspirantu, takže pot necítiť. Nemyslím si však, že tento výrobok je vhodný na každodenné použitie. Ja som ho v lete používala iba počas pracovnej časti týždňa a na konci týždňa som mala podpazušie vysušené a začínalo jemne svrbieť. Odkedy sa ochladilo používam ho 2 - 3 krát do týždňa a striedam ho s deodorantom. Tak sa mi to zdá lepšie a ono v podstate ten antiperspirant trochu pôsobí aj ďalší deň po aplikácií, takže deodorant to už zvládne.


Rexona Maximum Protection - verzia stress control
Rexona Maximum Protection - verzia stress control

Antiperspiranty striedam s používanim deodorantov bez obsahu hliníka, parabénov, prípadne látok umožňujúcich prienik "potencionálne problémových" látok do pokožky (triclosan, C12-15 Alkyl Benzoate, PPG 14-Butyl Ether, Polyethylene Glycol, Propylene Glycol). Ideálne teda vyberám medzi prírodnými deodorantmi. Momentálne používam prírodný deodorant Terra Naturi s vôňou citrusu a šalvie. Podľa popisu výrobcu má príjemne osviežiť a byť prevenciou telesného pachu. Množstvo 50 ml stojí v sieti drogérií Müller necelé 3 €. Výrobok je držiteľom certifikátov Vegan a Natrue. Obsahuje Aqua, Alcohol, Glycerin, Saccharomyces Ferment, Polyglyceryl-10 Laurate, Sodium PCA, Polyglyceryl-5 Oleate, Triethyl Citrate, Glyceryl Caprylate, Xanthan Gum, Chondrus Crispus Powder, Linalool, Citric Acid, Bisabolol, Limonene, Parfum, Salvia Officinalis Leaf Extract, Geraniol, Citronellol, Citral, Tocopherol. Podľa organizácie EWG k "High Hazard" látkam patria geraniol a citral.

Terra Naturi s citrusom a šalviou
Terra Naturi s citrusom a šalviou
Deodorant som podobne ako predchádzajúci výrobok začala používať ešte v lete a používam i teraz. Tekutý deodorant je v sklenenom priehľadnom obale, v ktorom vidieť, koľko výrobku ešte zostáva. Aplikuje sa pomocou plastovej guľôčky. Nezanecháva žiadne stopy na oblečení, ale treba počkať aspoň nejakých tých päť minút, kým uschne a zmizne mokrý ulepený pocit. Vôňa je príjemná citrusová. Po aplikácií ju necítiť. Čo sa týka účinkov počas letných horúčav, tak tam zlyhal na celej čiare. Po hodine až dvoch bolo cítiť jasný zápach potu a to je teda u takého výrobku neakceptovateľné. Na chladnejšie jesenné obdobie však postačuje a dá sa použiť na celodenné nosenie, či na osvieženie v priebehu dňa v kombinácií s antiperspirantom

Terra Naturi s citrusom a šalviou
Terra Naturi s citrusom a šalviou
Ak by som to teda mala v závere zhrnúť recenzovaný deodorant si už nekúpim z dôvodu (ne)dostupnosti a slabému účinku  počas letných mesiacoch. U antiperspirantu som trochu na vážkach. Na jednej strane účinnosť, na druhej strane zloženie. Takže v tomto prípade sa ešte pozriem na zloženie podobných výrobkov a podľa toho sa neskôr uvidí.

Pamätáte ešte na tie príšerné letné horúčavy?

Komentáre

  1. Já používám tuhý deodorant od Rexony. Není to žádný zázrak, ale to rozhodně lepší než bez něj.

    JENNYTAILOR

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tuhle Rexonu jsem měla v modrém a byla jsem spokojená ! Teď ale ookukuju po přírodním deodorantu od Manny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Manny vobec neregistrujem. Ja z prirodnych deodorantov odporucam znacky Alva, alebo Dulcia.

      Odstrániť
  3. Nájsť naozaj dobrý prírodný deodorant je naozaj fuška. Ja teraz dopotrebúvam svoje Alverde zásoby a mám kúpený nejaký od Lavery, tak uvidíme ako sa osvedčí. V minulosti mi celkom vyhovoval deodorant v spreji od CD, ale ten zas obsahoval alkohol a 2 dni po holení štípal ako fras.
    Btw, túto Rexonu považujem za strojcu všetkého zla a použila som ju len 1x v živote, a to vtedy, keď som mala svadbu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedava na Laveru. Aj ked pravdepodobne sa velmi od Alverde asi lisit nebude.

      Odstrániť
  4. Já jsem jí nosila v létě, působila super, ale po létě jsem jí hned dala oryč:( ani nechci bědět co všechno obsahuje

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Okrem zluceniny hlinika "iba" osem potencionalne rizikovych latok.

      Odstrániť
  5. Tuto Rexonu používám taky, fialovou a tuhle zelenou, která má méně výraznější vůni. Jejich "jedinečnost" spočívá v aplikaci večer před spaním, v noci se postupně uvolní "ochranné" látky a člověk se nepotí, pár minut před odchodem z domu tolik nefunguje. Pro mě je to zatím nejúčinnější deodorant, určitě není nejbezpečnější, ale nad ním už stál jen Driclor, kterému nemůžu přijít na jméno.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie som velmi zastancom toho, aby sa antiperspiranty aplikovali vecer. Laicky si myslim, ze telo by si malo od tychto latok oddychnut. To by som robila iba pri chorobne nadmernom poteni.

      Odstrániť
  6. Ja používam guľôčkový antiperspirant z prírodnej kozmetiky Yves Rocher, konkrétne s vôňou bavlníka. Bola som veľmi milo prekvapená, lebo má jemnú nevtieravú vôňu a skvelý účinok. Odporúčam! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky